Доступність посилання

ТОП новини

Майнова суперечка через педінститут між закарпатською владою та угорською меншиною триває. Угорський уряд наразі вичікує.


Василь Плоскіна

Угорщина, 3 серпня 2004 – Останнім часом в угорських мас-медіа не бракувало коментарів довкола скандалу в угорськомовному педінституті міста Берегова на Закарпатті. Будапештське інтернет-видання “Індекс”, зокрема, пише, що берегівці спромоглися обдурити навіть самого президента Угорщини Ференца Мадла і українського екс-прем’єра Анатолія Кінаха.

Вже тривалий час у Берегові тягнеться майнова суперечка між обласною владою і громадськими організаціями угорської меншини. В центрі конфлікту будівля Берегівського педінституту ім. Ференца Ракоція ІІ. У 2002-му році місцева влада подарувала першому угорському вузу в Україні старе приміщення міської ради. На церемонії відкриття педінституту були присутні президент УР Ференц Мадл і колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Однак у тому ж році цей вуз змінив опікунство. Замість засновника - Товариства угорської культури на Закарпатті (КМКС), що мало підтримку консервативного уряду Віктора Орбана, - опікуватися справами угорського інституту став Демократичний союз угорців України – УМДС. Його голова Іштван Ґайдош є народним депутатом ВР України від СДПУ(о). Цього року місцева прокуратура заявила, що за українськими законами, державне майно не можна передавати безкоштовно. Таким чином, Берегівський педінститут, за словами прокурора, не є власником будівлі, що була на балансі міської ради. Колишні засновники угорського вузу й керівництво інституту запротестували. Справа набрала доволі скандального розголосу і нині розглядається в суді. Як в Україні, так і в Угорщині конфлікт активно коментують політики.

Нещодавно в Ужгороді та Береговому побував Вілмош Сабо, з управліня уряду, яке займається угорськими меншинами за кордоном. Він вважає, що за нинішньої ситуації важливо зберегти педінститут як вищий освітній заклад угорської громади в Україні і вже потім визначатися щодо прав власника. Водночас угорський уряд не хоче втручатися в перебіг суду і тому до кінця чекатиме, чим закінчиться справа. А Управління з питань закордонних угорців сподівається, що суперечку міг би розв’язати парламент України.

Свою думку має й угорська опозиція. Консервативний Союз молодих демократів Угорщини (ФІДЕС) вважає, що закарпатська влада намагається відібрати приміщення в угорського вузу і кваліфікує це, як порушення європейських юридичних норм. На думку консерваторів, це образа президента Угорщини Ференца Мадла і екс-прем’єра України Анатолія Кінаха, які брали участь у церемонії відкриття педінституту в Берегові. А ще образу відчувають ті муніципалітети з Угорщини, котрі допомагали вузові з реконструкцією будівлі, адже були переконані, що приміщення стане власністю берегівського педінституту, йдеться в заяві ФІДЕС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG