Доступність посилання

ТОП новини

Збройнi сили Сербiї i Чорногорiї цього тижня вiдзначали День повiтряних сил. Та святкувань з цього приводу не було, оскiльки вiйськовi лiтаки давно приземлені.


Михайло Рамач

Белград, 4 серпня 2004 – “Свято авiацiї, котрої бiльше немає” та “Небо без лiтакiв”. Пiд такими заголовками белградськi газети подають матерiали щодо вiйськово-повiтряних сил, котрi свого часу були елiтою армiї колишньої Югославiї. У скромнiй урочистостi на столичному вiйськовому летовищi не взяв участi жодний полiтичний дiяч. У них є свої справи.

Сербсько-чорногорська вiйськова авiaцiя має понад сто лiтакiв. Йдеться переважно про заcтарiлi типи, з-помiж котрих лише половина спроможна летiти. Для ремонту п’яти винищувачiв типу “Мiг -29” немає коштiв. Вони приземленi ще вiд квiтня. Те саме стосується модернiших типiв вертольотiв та транспортних лiтакiв. Для навчання у вiйськово-повiтрянiй академiї цього року було лише 38 кандидатiв. Пiсля медичних оглядiв з них залишилася лише шестiрка. А органiзувати навчання для шiстьох пiлотiв – це задорога справа для вбогої держави. Через це хлопцям порадили записатися в iншi унiверситети.

Командувач авiацiї попереджає, що незадовго в армiї буде бiльше літаків, анiж пiлотiв. Зрештою, вiйськовi пiлоти заробляють лише 400 євро в мiсяць. Згiдно з нормативами, вони щороку повиннi налітати 120 годин. Проте немає пального, отож вони перебувають у повiтрi лише 25 годин на рiк. Навчаються вони не в небi, а в лабораторiях.

В Мiноборони не мають навiть плану модернiзувати авiацiю. Навiщо планувати, кажуть, коли державна каса порожня. Вiйськово-повiтрянi сили iснуватимуть ще кiлька мiсяцiв. Згiдно з мiжнародними угодами, вiд початку наступного року армiя Сербiї i Чорногорiї матиме право утримувати лише корпус авiацiї. Сербське небо захищатимуть застарiлi протиповiтрянi ракети та ескадра з 70-их рокiв минулого столiття.
XS
SM
MD
LG