Доступність посилання

ТОП новини

Реверс нафтопроводу Одеса-Броди: кількість російської нафти, перекачана через Україну не збільшиться.


Марія Щур

Київ, 2 серпня 2004 – Використання нафтогону Одеса-Броди у реверсному режимі не збільшить обсягів російської нафти, що проходить територією України. Такі побоювання висловлюють експерти та українські чиновники на сторінках української та закордонної преси. Таким чином вигідність використання нафтогону для транспортування російської нафти на південь, на якій наполягав український уряд та прихильники проекту, знову ставиться під сумнів. Детальніше розповідає Марія Щур.

Як повідомляє британська газета Financial Times, російсько-британська компанія ТНК-ВР, яка минулого тижня підписала угоду з Україною про транспортування російської нафти нафтогоном Одеса-Броди, вважає, що новий експортний шлях зніме тиск зі світових цін на нафту, дозволяючи російським виробникам збільшити видобуток нафти. Як заявила речниця компанії Марина Драчова, збільшення російського нафтового експорту «буде в інтересах усіх». Проте, згідно з листами, які отримала Financial Times від інших російських компаній, ані Юкос, ані Лукойл, ані Сурґутнєфтєґаз не проявляють жодного інтересу до проекту. Вони вважають, що його умови, які виставляє британська офшорна компанія Коллайд, яка оперує українським нафтотерміналом «Південний», невигідними для себе.

У цьому зв’язку московський кореспондент британського ділового часопису звертає увагу на слова речниці компанії ТНК-ВР, яка говорить, що у будь-якому випадку, використання нафтогону є дешевшим, ніж залізничне транспортування нафти. Ці слова можуть бути ключовими для розуміння проблеми, в якій опинилася Україна після підписання угоди про реверс. Адже уряд наполягав на підписанні угоди, аргументуючи це тим, що нафтогоном піде нова нафта, і Україна зможе заробити додаткові гроші на використанні труби. Але тепер явно, чи неявно йдеться не про додатковий російський експорт, а про перерозподіл вже існуючих потоків російської нафти для транспортування їх вигіднішим для російської компанії шляхом.

Україна ж не здобуває для себе жодних додаткових прибутків. А на думку багатьох експертів, швидше навпаки – втратить частину зі своїх нинішніх надходжень. «Те, що відбувається, - це просто перерозподіл нафтового транзиту з одеського напрямку, жодних додаткових обсягів ми не отримаємо, а навіть навпаки», - говорить неназване джерело в міністерстві палива та енергетики в інтерв’ю газеті «День».

Експерти вказують і на інші потенційні проблеми для України, пов’язані з підписаною угодою про реверс. Йдеться про умови надання кредиту українській державній компанії на придбання технічної нафти для заповнення нафтогону. Оформлення позики через офшорну компанію, як це пропонує ТНК, а не через банк, може спричинитися до того, що українська компанія «Укртранснафта», що є оператором нафтогону, може втратити контроль над своїми активами. Як стало відомо Радіо Свобода з поінформованих джерел, влада чинить тиск на Національний Банк України, який має дати дозвіл на ризиковану позику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG