Доступність посилання

ТОП новини

США сподіваються, що Україна разом із іншими союзниками залишиться в Іраку. А американські солдати повернуться додому.


Мар’яна Драч, Сергій Драчук

Прага, 3 серпня 2004 – У Сполучених Штатах Америки і нинішнє республіканське керівництво, і можливе майбутнє демократичне далі покладаються на участь у вреґулюванні в Іраку своїх союзників, серед них і України, в той час, як українська влада говорить про скорочення чи й виведення з Іраку українського континґенту.

Сполучені Штати цінують участь України разом із іншими союзниками в Іраку, заявив у понеділок на брифінґу в державному департаменті США речник Адам Ерелі.

«Зазначу, що Україна – міцний і цінний член коаліції. Її внесок важливий і цінний», – відповів він на запитання, чи не намагалася американська влада відрадити українську від думок про скорочення воєнної участі в Іраку. Щоправда, конкретнішої відповіді на це питання речник не дав.

Він зауважив, що США розуміють: місії союзників в Іраку дорого коштують – і матеріально, і в людських життях. Сполучені Штати цінують ці жертви – задля свободи вони того варті, сказав Адам Ерелі й висловив сподівання, що з часом усі союзники зможуть поступово скоротити присутність своїх військ в Іраку.

Тим часом про це дедалі конкретніше й без посилань на далеке майбутнє говорять у Болгарії, в Угорщині, у Польщі. В останніх двох днями побував держсекретар Колин Павелл і закликав їх залишитися. В цих країнах, де нинішні уряди підтримують акцію США й союзників в Іраку, думка влади дуже різниться від думки народу, зазначають спостерігачі. П’ять інших країн, серед них Іспанія та Філіпіни, останніми тижнями вже вийшли з Іраку.

На такому тлі споглядають нині у Вашинґтоні розмови в Україні. Прем’єр-міністр Віктор Янукович учора заявив, що «як мінімум» потрібно найближчим часом скоротити український континґент в Іраку. У минулий четвер міністр оборони Євген Марчук повідомив, що вже тривають переговори про терміни перебування й чисельність цього континґенту.

Тим часом на союзників в Іраку сподівається не тільки влада нинішнього президента Джорджа Буша, а й кандидат на президента США Джон Керрі. Він упевнений, що зможе привабити до Іраку значну кількість іноземних військовослужбовців, а американських повернути додому.

На з’їзді Демократичної партії в минулий четвер він заявив:

«Я знаю, що ми маємо зробити в Іраку. Нам потрібен президент, який матиме довіру й приведе союзників на наш бік, щоб вони розділили з нами наш тягар; президент, який зменшить видатки для американських платників податків і зменшить ризик для американських солдатів. Так буде правильно довершити роботу й забрати наші війська додому» .

Ірак – це тема передвиборчої кампанії і в Україні. Більшість громадян, за даними соціологічних опитувань, виступають проти української присутності на Близькому Сході. Прем’єр-міністр України й кандидат на президента від владних сил Віктор Янукович говорив про скорочення українських сил уже кілька разів. Раніше за виведення українців із Іраку голосувала фракція «Наша Україна» у Верховній Раді та її лідер Віктор Ющенко, який іде на вибори самостійно.

Тим не менше відомий український експерт Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики в Києві, вважає, що українці й надалі залишатимуться в Іраку, незалежно від результатів виборів:

«Послухаймо уважно те, що кажуть Ющенко і Янукович. Вони ставлять під сумнів, наприклад, чисельність військ або леґітимність тих процедур, завдяки яким наші війська потрапили до Іраку, тобто, вони не ставлять під сумнів узагалі питання присутності в Іраку, тому що це вигідна справа для будь-якого керівництва України. На даному етапі це спосіб нормалізувати стосунки зі Сполученими Штатами: без особливих зусиль, без демократичних чи інших реформ, завдяки лише політичному рішенню щодо присутності в Іраку українській владі вдалося більш-менш нормалізувати стосунки з Вашинґтоном. А після виборів буде різна мотивація. У Януковича не буде досить багато козирів, щоб побудувати раціональні, партнерські стосунки зі Сполученими Штатами, він буде шукати будь-яку зачіпку, щоб мати нормальні стосунки з Вашинґтоном, і Ірак, безумовно, буде такою зачіпкою для нього так само, як сьогодні він є зачіпкою для Кучми.

Щодо Ющенка, йому також буде вкрай важливо, особливо якщо Росія виявлятиме певне невдоволення результатами виборів і можливі певні недружні дії з боку Росії щодо президента Ющенка, йому дуже важливо буде мати гарні стосунки з Вашинґтоном, і, безумовно, відкликання військ із Іраку зруйнувало б такі стосунки. Тому я абсолютно впевнений, що за будь-якого результату виборів українські війська, можливо, скорочені, все одно збережуть свою присутність там», – вважає Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG