Доступність посилання

ТОП новини

Старт виборчих перегонів: реалії та перспективи.


Ірина Халупа Гості: Костянтин Бондаренко - керівник центру досліджень суспільних процесів “Експерт” (телефоном з Львова); Євген Петренко - експерт Інституту відкритої політики.
















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 3 серпня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої вечірні програми. З вами передача “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

“Старт виборчих перегонів: реалії та перспективи” – така тема на сьогодні, вівторок, третє серпня.

Цю тему з нами обговорять два політологи: Костянтин Бондаренко, керівник центру досліджень суспільних процесів “Експерт” (телефоном з Львова); Євген Петренко, експерт Інституту відкритої політики. Реєстрація кандидатів на пост президента України закінчується. Останній день – наступна п’ятниця, 6-те серпня.

Від четвертого липня офіційно проводиться передвиборча агітація, агітувати дозволено до 29-го жовтня.

Передача до ЦВК підписних листів на підтримку президентських кандидатів розпочалася два дні тому, першого серпня, і завершується 20-го вересня.

Отже, президентська кампанія насправді стартувала. Про її реалії і перспективи ми і поговоримо.

Керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко оцінює виборчу кампанію головного суперника Ющенка Віктора Януковича як “тотальний адмінресурс”.

Він також звинувачує уряд Януковича у махінаціях з бюджетними коштами, які раніше були приховані, а зараз їх використовують для збільшення зарплат та пенсій.

Про це та інше Зінченко говорив сьогодні на прес-конференції. Він також повідомив, що наразі команда Ющенка активізувала виборчу кампанію в регіонах. Олександр Зінченко

Ющенко має сьогодні сотні підготовлених агітаторів (не абстрактно, а конкретно) в кожному місті і селі. Це є головним.

Виборча кампанія Ющенка, вона відмінна від кампанії основного опонента. У народного президента буде і народна виборча кампанія.

Збір підписів на відміну від команди Януковича... Ми не перетворюємо збір підписів ані на соціалістичне, ані на капіталістичне змагання.

Наша кампанія спрямована не на накручування статистичних показників, а на роз’яснення основних положень плану дій В.Ющенка – “10 років на зустріч людям”.

Оточення Кучми, Януковича в тому числі, бачить в людях лише електорат. Для нас, для Ющенка наші співвітчизники – це не просто виборці, вони наші партнери.

Дуже коротка оцінка кампанії основного опонента В.Януковича. Це фатальний адмінресурс плюс суміш радянського агітпропу і запозичений з іноземних політтехнологів секонд-хенд.

Дуже коротко щодо економіки. Так званий соціальний пакет Януковича та звичайний прийом влади перед всіма виборами громадянам дають хабара.

Якщо це йдеться про політтехнології такого регіонального стосунку, то це пиво, шампанське і так далі.

Зрозуміло, що в національному такому масштабі йдеться про товар у вигляді власності приватизованих не за законом підприємств тощо.

Головне: зрозуміти два політичних висновки. По-перше, влада повертає лише маленьку частину того, що забрала у людей. По-друге, однією рукою повертає, другою продовжує забирати.

Подивіться на ціни на бензин та продовольчу групу товарів. Безумовно, для тих, хто не користується міським транспортом чи не ходить на базар, складно зрозуміти, що в цьому є штучність цих показників.

Про визначні досягнення економіки Кучми і Януковича можна сказати так, що якщо не відчуває кишеня і на подвір’ях людей цих видатних досягнень, то це є маніпуляція.

Одне беззаперечно, якщо намічаються позитивні ознаки в економіці, вони майже повною мірою осідають в кишенях трьох груп впливів, в українських трьох кланів, які самостійно і, підкреслюю, незаконно присвоюють собі, капіталізують загальнодержавні здобутки. Приклад – “Криворіжсталь”.

Уряд Януковича поза бюджетом залишив понад 10 мільярдів гривень. Для того, щоб залишити сьогодні вам величезний подарунок, саме сьогодні напередодні виборів за 2-2,5 місяці готується подарунок 237 гривень мінімальної заробітної плати.

Наша позиція: розмір мінімальної заробітної плати і може, і повинен сягнути далеко за 300 гривень. Це не подарунок уряду, а це прямий його обов’язок.

Ірина Халупа

А ось як прокоментував сказане Зінченком один із лідерів СДПУ(О) Леонід Кравчук.

Леонід Кравчук

Коли на президентські вибори йде діючий президент чи діючий прем’єр, він не складає своїх повноважень, а діє як прем’єр, і він не може в цей час бути ізольований від інформації.

Про ці гроші бюджетні стільки наговорено в парламенті. Це запушена свідомо качечка про те, що, мовляв, от гроші в бюджеті будуть використовуватися для людей, потім для підняття зарплати і так дальше, і це буде йти на користь нинішньому прем’єру. Все це неправда.

Гроші зараз є від приватизації – 5 мільярдів гривень. Ці гроші справді контролюються, вони відомо, від кого прийшли, і куди втони підуть. Є закон, тільки кому належить... Ще не було, скажімо, включено закону про те, який доступ мають до ЗМІ, і які можливості кожного кандидата, коли це все буде використано, тоді можна говорити, а зараз ніякого адмінресурсу ніхто не вживає. Це є свідома дезінформація виборців.

Ірина Халупа

Я хочу запросити наших слухачів взяти участь у дискусії. Будь ласка, якщо у вас є запитання до наших гостей, до наших експертів телефонуйте на київський корпункт радіо “Свобода” за телефоном 490-29-05.

А тепер давайте поговоримо трішки про цю виборчу кампанію.

Шановні гості, про що йдеться на цих виборах? Ми знаємо, що влада хоче зберегти свої позиції, а опозиція хоче прийти до влади. Але у виборах в інших країнах не йдеться лише про зміну влади, але багато що говорять про те, що є важливим для тієї чи іншої країни.

Я ось щойно повернулася з США, там говорять про війну з тероризмом, про національну безпеку і про економіку – це три важливі теми, які турбують пересічного американського громадянина, американського виборця.

Які теми сьогодні повинні бути або вже є центральними у цій виборчій кампанії? Пане Бондаренко, почнемо з Вас.

Костянтин Бондаренко

Я хотів би звернути увагу на те, чого зараз бракує Україні?

Давайте поглянемо на структуру сучасного українського суспільства. Для кого пишуться нинішні закони? Хто є основою нинішньої влади? Основою нинішньої влади є великий бізнес, переважно це є представники великого бізнесу.

На кого орієнтується влада під час виборів? Перед ким заграє влада? Перед представниками люмпену, широкої маси люмпенізованих громадян.

Якщо говорити про те, кого ігнорують, і проти кого спрямована нинішня держава – це проти представників малого і середнього бізнесу, проти національної буржуазії. Саме цих людей, саме цей прошарок найбільше ігнорують, саме він залишається поза увагою держави, і саме проти нього спрямована нинішня система влади.

Якщо говорити про нинішніх фаворитів виборчої кампанії, то жоден із них зараз не продемонстрував бажання співпрацювати саме з малим і середнім бізнесом і зробити саме його опорою свого майбутнього режиму, так скажемо.

Ні Ющенко, ні Янукович не продемонстрували того, що він хоче йти третім шляхом.

Я не бачу зараз, що нинішні вибори щось кардинально змінять, тому в мене є велике розчарування і великі сумніви у тому, що ці вибори принесуть якусь зміну у нинішній системі влади, у нинішньому суспільстві.

Я думаю, що якщо бути абсолютно чесним із собою і з суспільством, то потрібно вже зараз сказати, що всі розмови про те, що після 31-го жовтня чи з листопада місяця щось зміниться – це просто напросто розмови.

Ірина Халупа

Дякую, пане Бондаренко.

Досить песимістичний настрій у пана Бондаренка і песимістичне бачення цих виборів і тих важливих тем і проблем, які повинні бути в центрі цієї виборчої кампанії.

Пане Петренко, що Ви скажете з цього приводу?

Ось пан Бондаренко зачепив цікаву тезу, що головні кандидати: і Ющенко, і Янукович ігнорують середній клас. Як Ви дивитеся на цю ситуацію?

Євген Петренко

Добрий вечір!

Я так не думаю. Більше того, я переконаний, що є реальна альтернатива існуючій владі, і, власне, цю альтернативу несе з своєю командою Ющенко.

Те, що ми чули від пана Бондаренка, мені здається, що це в якійсь мірі він повторює те, що говорить влада, а влада повністю на нинішній день є дискредитована, самодискредитована в першу чергу, вона не має жодної підтримки в народу, і вона провисла, вона не має опори.

Ті люди у владі, які ніби з великими грошима, не відчувають гарантій жодних . Найперше, що вони хочуть, - це отримати безпеку.

Але не володіючи методами публічної політики і не розуміючи в більшості своїй тих процесів, які відбуваються в світі, вони хочуть продовжити ті способи, які вивчили при створенні свого бізнесу, і застосувати в політиці. Це не вдається, народ їх не підтримує.

На жаль, Ющенко не має можливості про це говорити з народом – він є відрізаний від ЗМІ. Але, як ми бачили з прес-конференції Зінченка, все це успішно долається, жодного росту популярності Януковича не відбувається.

Я би хотів ще одне зауважити. Влада всіляко намагається уникнути розмови про майбутнє, дійсно, про шляхи розвитку України (і гроші кидають, там мінімальна зарплата). Вона не відповідає на головне: як буде долатись бідність і якими засобами?

Влада не відповідає на головне: чи буде українець безпечним, чи українець буде відчувати впевненість у завтрашньому дні? Дуже важливе питання яким буде вектор розвитку української культури, культури України взагалі?

Чи ми будемо йти в руслі загальноєвропейських і загальносвітових процесів? Чи ми приліпимось до Росії, що ми бачимо останній час і будемо собі так далі дрейфувати, бо це вигідно з передвиборчих мотивів пану Януковичу і нинішній владі?

Звідси і політична реформа і всі ці маніпуляції. Але поки що, і слава Богу, мені здається, більшість свідомого населення, яке цікавиться трошки політикою, розуміє, що все це є маніпуляцією, і відгуку в суспільстві нема.

Тому і звідси в голосі Кравчука ми відчули певне роздратування. Він роздратований тою впевненістю, тою переконаністю, яку демонструє Зінченко, не тільки він, а вся команда Ющенка.

Ірина Халупа

Пане Бондаренко, чи знають виборці щось про платформи двох кандидатів у президенти? Чи знають вони, як, наприклад, пан Ющенко збирається боротися з бідністю? Чи знають вони, що збирається робити пан Янукович для того, щоб розвивалася українська культура в Україні? Що Ви скажете?

Костянтин Бондаренко

Я хочу сказати, що програми обох кандидатів, мені здається, не читали, навіть у штабах обох кандидатів.

Ірина Халупа

Як можна голосувати, не знаючи позицію цього чи іншого кандидата?

Костянтин Бондаренко

У нас голосують, в основному, за міф, за людину, яка є міфом. Можна говорити про усталені стереотипи, якими керується виборець. Одні виборці сприймають, скажімо, Ющенка на рівні усталеного стереотипу. Інші сприймають Януковича на рівні усталеного стереотипу. Такою є дійсність.

Але програми, мені здається, не читали, навіть в самому штабі Ющенка. Скажімо, чи може хтось сказати мені зараз скільки разів згадане слово “Європа” в програмі Віктора Ющенка.

В програмі Віктора Ющенка не згадано ніде жодного разу слово “Європа”, проте згадано слово “Росія”. Але у нас сприймається Ющенко, як європейський політик. Таким чином.

Тому не потрібно звертати увагу на “Європу” чи на гасло, чи на програму. Потрібно звертати увагу більше на те, що робили, що декларували ті чи інші політики в процесі своєї практичної діяльності, а не в тому, що вони написали для ЦВК чи напередодні виборів.

Ірина Халупа

Ви хочете сказати, що передвиборча платформа і програма пишеться для ЦВК?

Костянтин Бондаренко

В мене складається таке враження, принаймні. Інакше, обидва кандидати підійшли би більш серйозно до написання своїх виборчих документів.

Я аналізував, причому дуже скрупульозно, обидві виборчі програми та цілого ряду інших кандидатів. Але якщо говорити про програму Ющенка, то мені здається, що він підійшов просто напросто несерйозно до написання своєї програми або аж надто серйозно, щоб завуалювати, замастити всі свої попередні висловлювання, зроблені на користь європейського вибору. Скажімо, в програмі я не побачив жодного слова про європейський вибір.

Ірина Халупа

Пане Бондаренко, раз Ви так гарно вивчили всі ті передвиборчі програми, то скажіть, скільки разів згадується слово “Європа” у передвиборчій програмі пана Януковича?

Костянтин Бондаренко

А от пан Янукович якраз постарався. Він там туди понаписував і “Європу” і “Америку”. У нього в результаті програма вийшла надто еклектична і надто хаотична. Якраз його програмі бракує системності.

Ірина Халупа

Або доброго редактора.

Костянтин Бондаренко

Так, бо ні в одного, ні в другого не було редактора чи людини, яка б, дійсно, систематизувала і подала обидві програми у вигляді дуже добрих текстів, які би могли також грати свою роль, а не бути такою, грубо кажучи, “відмазкою” перед виборцями.

Ірина Халупа

Пане Петренко, чому так кострубато підходять два головні кандидати у президенти до своєї передвиборчої платформи і програми? Власне, не знаю, чи Ви мали можливість ознайомитися з тими платформами і програмами. Я ще їх не вивчила так докладно і ретельно, як пан Бондаренко.

Євген Петренко

Абсолютно вірно. Я з Вами погоджуюсь. Я погоджуюсь з паном Бондаренком, що не найголовніше програми, а найголовніше є те, що основні наші кандидати робили в своєму політичному житті останні роки.

Стосовно програм, наскільки я прочитав, то я погоджуюся, що у Януковича є еклектична програма. Стосовно Ющенка, то програма, як програма. Що мені запам’яталося, то це 5 млн. нових місць.

Я думаю те, що Ющенко робив на посаді прем’єр-міністра дає право йому це сказати і принесе йому дуже багато голосів в нинішній ситуації прихованого безробіття, коли, дійсно, питання роботи стає в Україні на перше місце.

Стосовно ж дій і діяльності кандидатів, розумієте, я вже сказав у першому своєму включенні, що влада відмовляється від розмови по темі суті майбутнього і по тих питаннях, які турбують людей.

Нам розказують зараз, наскільки збільшується валовий дохід і т.д. Тобто іде типовий (тут Зінченко абсолютно правий) такий собі агітпроп радянський.

Ми не чуємо дискусії, немає репосту, відповіді на пропозиції Ющенка. Немає жодної відкритої публічної дискусії і її, я смію собі прогнозувати, не буде.

В тому є найбільший недолік існуючої влади, що вона уникає розмови і вона уникала всі 10 років роботи по суті створення в Україні громадянського суспільства. Тут не треба говорити, що всі ми такі. Ні, ми не всі.

Власне, навколо Ющенка створилася та коаліція, ті люди, в тому числі із влади, і більшість, які не сприймають, які не хочуть того, що відбувається зараз.

Стосовно конкретних справ, то ми знаємо, що Ющенко робив, його ставлення до народу. На жаль, те, що робилось в Донецькій області в плані свобод громадян, в плані боротьби з бідністю, то воно є прямим запереченням того, що говориться.

Я був у Донецькій області, розмовляв з донеччанами. Люди абсолютно розуміють і кажуть, що вони Януковича не хочуть, бо це все є пропаганда і брехня.

Ось найбільша проблема влади – вона не має, що сказати. Тільки закривши ЗМІ, тільки закривши всю інформацію від народу може протягнути свого кандидата, але й цього мало.

Тому звідси, знов повторюю, величезна нервозність, не лягає карта, не виходить виграти. Значить, потрібні якісь надзвичайні заходи. На жаль, я особисто найбільше боюся надзвичайних якихось кроків, які лежать поза правовим полем нашої влади задля свого збереження.

Ірина Халупа

Пане Бондаренко, чому влада відмовляється дискутувати, чому немає діалогу між владою і опозицією? У зв’язку з цим, чи думаєте Ви, що до президентських виборів можуть відбутися дебати між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем на всенаціональному українському телебаченні?

Костянтин Бондаренко

Я би не сказав, що немає діалогу між владою і опозицією. Я би так не говорив, тобто немає відкритого діалогу, немає діалогу з залученням широкої громадськості, винесення основних пунктів діалогу на обговорення.

А закритий діалог відбувається постійно. Ми не можемо згадати скільки разів відбуваються кулуарні переговори між представниками опозиції і влади.

Можемо згадати скільки разів окремі представники опозиції бігають до президента або скільки намагаються лобіювати свої інтереси, чи інтереси корпоративні за посередництвом того ж самого прем’єра.

Тобто все це відбувається закрито, кулуарно. Це я можу говорити, бо маю підстави це говорити.

А що стосується відкритого діалогу, то я думаю, що цей діалог і дискусія відбудеться лише перед тим, потрібно просто напросто обумовити цілий ряд дефініцій, інструментів, методів ведення дискусії.

Після цього, я думаю, що десь на осінь цілком логічним є відкрита публічна дискусія між представниками двох таборів, чи, скажімо, між двома фаворитами цієї виборчої кампанії.

Просто до цієї дискусії потрібно підійти максимально серйозно, зважено і підготовлено, щоб обидва кандидати не смішили людей, вийшовши на дискусію.

Ірина Халупа

І в нас слухач на зв’язку з запитанням до одного з наших гостей.

Добрий вечір!

Ваше запитання, прошу.

Слухач

Добрий вечір!

Пане Бондаренко, Ви щойно тільки сказали, що, практично, у Ющенка програми нема. Це Ви хочете навести тінь на плетіння, як ото казали.

Костянтин Бондаренко

Я не казав, що немає. Я сказав, що є обидві програми.

Слухач

Для нас пересічних нерозумних громадян ясно хто такий Ющенко, а хто такий Янукович. Ми знаємо, що Ющенко – добро, а Янукович –зло.

А Ви чомусь цього не розпізнаєте, що ж ви за політолог, чи як Вас назвати?

Ірина Халупа

Прошу, пане, Ви маєте запитання до пана Бондаренка? Чи будете його лаяти?

Слухач

Чому прості речі Ви не розумієте?

Ірина Халупа

Дякую шановному слухачеві.

Костянтин Бондаренко

Я говорив про формальні речі, тобто є програма того чи іншого кандидата, і я сказав, що ці програми максимально зведені до формальності, до них треба було підійти більш серйозно, хоча би заради тих-таки виборців.

Ірина Халупа

Шановні гості, доки наступний слухач зголосить своє запитання, я хочу у вас запитати ось що. Головні претенденти на посаду Президента України обидва Віктори, і Янукович, і Ющенко, - ніби-то центристи.

Хто із них насправді має право взяти на себе цю мантію кандидата від центру? Пане Петренко?

Євген Петренко

Я думаю, що Віктор Ющенко сам себе визначив, що він є народний президент, він є народний представник і кандидат народу на посаду президента.

Хто є Янукович? Янукович є представник влади, яка зацікавлена в збереженні існуючого стану, існуючого ладу. Він не є ні лівий, ні правий, ні центрист. Він, скажемо так, є людина, яка волею обставин цього регіону і тут в Україні вискочила на гору.

Говорити про його якісь погляди важко, бо їх нема. Я маю на увазі політичні погляди, погляди розвитку країни в контексті геополітичному, в контексті нашого історичного розвитку, він не висловлюється.

Все, на що він спромігся – це купив, як він сказав, за відрядження кілька листів Грушевського.

Ющенко ж, будучи прем’єром, зробив дуже багато кроків, які позиціонують його, як політика народного, як політика, який вперше, я повинен це підкреслити, вперше в Україні хоче об’єднати різні політичні течії задля стратегічної мети нашої. Ну, скажемо, подолання бідності.

І це було зроблено, принаймні за рік він зміг виплатити. Тобто були реальні кроки, він не є політиком, який задля ідеології готовий пожертвувати народом.

Навпаки, це політик, який готовий відкласти різні ідеологічні крайності в сторону для того, щоб поєднати їх, і для того, щоб виразити, скажемо так, результуючу різних настроїв у людей. І звідси його популярність.

Те, що він виступав, скажімо, його реальні кроки, я маю на увазі і залучання Бродського, я маю те, що в його об’єднані бізнесмени різного напрямку, і політики, починаючи від націоналістів, закінчуючи лівими політиками і лівими партіями, що показує те, що так, є багато питань до Ющенка, так.

Але це тільки перші кроки, це нові кроки, це абсолютно нове слово в українській політиці на об’єднання, на консолідацію націй для вирішення тих історичних завдань, які перед нею є.

Ющенко дає довіру українцям. Янукович, на жаль, вбиває цю довіру, бо він каже, що все буде так, як було.

Ющенко каже, що ні, так, як було, не буде, буде інакше. І ось дві радикальні течії, найбільша різниця між ними.

Ірина Халупа

Ось, пане Петренко, Ви вважаєте, що Ющенко може поєднати і консолідувати населення, різні політичні течії задля певної мети, задля боротьби з бідністю і тому подібне.

Пане Бондаренко, а слухача Юрія, який чекає слова, я попрошу ще секундочку почекати, хочу запитати пана Бондаренка коротенько таке. Чи Ви думаєте, пане Бондаренко, що Ющенко може бути таким консолідуючим фактором, чи може інший кандидат це потрафить?

Костянтин Бондаренко

Я вже на самому початку сказав, що я не бачу того кандидата, який міг би радикально і кінцево консолідувати націю після виборів 2004 року.

Більше того, я хотів би і свого співрозмовника закликати до більш по справі, а не перетворювати програму на агітацію, тим більше...

Ірина Халупа

Ну, він своїх симпатій не приховує.

Костянтин Бондаренко

Він не бачив, за кого я думав би зараз агітувати, я відразу сказав, що я не вважаю ці вибори, вибори 2004 року виборами, які принесуть певні конкретні зміни.

І боюся, що багато хто зараз агітує за президента Ющенка, буквально через кілька місяців після приходу його до влади почнуть виходити активно на барикади, критикувати нового президента і його адміністрацію.

Давайте не будемо роздавати аванси і не будемо говорити авансами про те, який добрий той чи інший кандидат. Я ще раз кажу, що я не бачу можливості консолідації нації довкола Ющенка, як не бачу можливості консолідації нації навколо іншого кандидата на виборах 2004 року.

Ірина Халупа

Пане Бондаренко, чи це тоді проблема персоналій, окремих політиків? Чи це глибше якась політично-структуральна проблема у Вашому баченні?

Костянтин Бондаренко

Це проблема суспільства, окремих суспільних груп...

Ірина Халупа

Але суспільство хоче жити краще, хоче жити ліпше, хоче мати нормальну пристойну зарплату, воно хоче пишатися своєю державою і своїм президентом.

Костянтин Бондаренко

Але українці досі себе ще не усвідомили єдиною нацією. Народом – так, мешканцями тої чи іншої території – так, представниками тих чи інших корпоративних груп – так, лише єдиною нацією – не усвідомили себе.

Ірина Халупа

А що їм бракує для цього усвідомлення?

Костянтин Бондаренко

А от про це я говорив на самому початку. Їм бракує опертя на той третій середній клас, який завжди був в нації творчим таким елементом. Саме він будував націю, не випадково нації виникають з паралельним виникненням третього класу.

Саме з тим станом, який найбільше зацікавлений і в демократичних свободах, і в тому, щоб дійсно держава перетворювалася на багату, заможну і сильну державу.

Інші два стани: великий бізнес і мілкий не зацікавлені за своєю природою.

І тут багато говорилось про те, що Віктор Ющенко є тією людиною, яка зацікавлена в розвитку третього стану, ну подивіться на його оточення. Хто? Порошенко зацікавлений? Червоненко? Жванія? Мартиненко? Хто з них зацікавлений? Це представники великого бізнесу, в першу чергу, і саме на них опирається зараз Віктор Ющенко.

Давайте дивитися на те, що є зараз, а не на те, що буде потім після виборів.

Ірина Халупа

І, пане Юрію, Ви чекаєте, що поставите запитання нашим гостям. Вибачте будь-ласка, Ви в ефірі, прошу, добрий вечір.

Слухач

Доброго вечора, я особисто не знайомий з Ющенком, і, тим більше, з Бондаренком, але, оскільки він, як політолог дуже добре “тра-та-та, тра-та-та”, оце я слухав його.

Запитання таке: оскільки весь час по нашому телебаченню бандитські, расистські серіали ідуть, приходять кожен раз, відкривають двері і запитують: так ти здаси нас чи не здаси?

Як пан Бондаренко замість Януковича відповів би на це запитання. Приходить до Януковича сокамерник і запитує: так ти, Янукович, здаси Пінчука-Кравчука чи Пінчучку-Кравчучку, чи щось інше?..

Ірина Халупа

Дякую, пане Юрію. Пане Бондаренко, хочете, відповідайте, хочете – не відповідайте.

Костянтин Бондаренко

Я не балотуюся в президенти, тому не можу відповісти, як буде діяти будь-хто із тих кандидатів, які будуть балотуватися. Я думаю, Пінчук залишиться Пінчуком, Кирпа залишиться Кирпою при будь-якому із нинішніх фаворитів. Це люди, яких дуже важко усунути з їх посади.

І я не вірю, що Янукович чи Ющенко якимось чином їх звідти виб’ють, з їх місць, з їхнього бізнесу.

Ірина Халупа

У нас залишається дуже мало часу, запитання до обох наших гостей: як ми чули в новинах, на сьогоднішній день є 24 кандидати в президенти.

Серед них є багато таких, кого іноді називають спойлерами, тобто ті, які будуть псувати інтерес для інших. Як ви оцінюєте роль тих так званих спойлерів, які будуть відбирати голоси в інших. Пане Петренко, швиденько, 30 секунд, будь-ласка.

Євген Петренко

Я думаю, що вирішальної ролі вони не відіграють, а кров зіпсувати декому з кандидатів звичайно зможуть. Кому, Ющенку чи Януковичу, мені важко сказати.

Ірина Халупа

Пане Бондаренко? Ваша думка.

Костянтин Бондаренко

Нормальна технологія, випробувана у світі, я думаю, що кандидати у фаворити, які йшли, вони сподівалися і знали...

Ірина Халупа

Але не у світі, у цивілізованих, як звикли казати в Україні, країнах ніколи не буває більше, ніж четверо кандидатів. Четверо-п’ятеро, а не 24.

Костянтин Бондаренко

А хто каже, що Україна – це цивілізована країна? Навіть в цивілізованих країнах, таких, як США, виступають спойлери, які відбирають голоси.

Ірина Халупа

Але їх всього один.

Дякую Вам. Шановні гості, я дякую вам за участь у “Вечірній Свободі”, і слухачам дякую за запитання та зацікавленість у наших передачах. На цьому ми закінчуємо програму “Вечірня Свобода”.

Наші гості сьогодні були Костянтин Бондаренко, політолог, керівник Центру досліджень суспільних процесів, експерт телефоном зі Львова, і експерт Інституту відкритої політики – Євген Петренко.

З Вами прощається Ірина Халупа, шануймося і слухаємо “Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG