Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Заарештували кількох студентів, мешканців наметового містечка у Сумах; За що хочуть звільнили з роботи сина голови Львівської облради? Передвиборчі перегони на Луганщині: мешканець Сіверсько-Донецька звинувачує обласне керівництво у порушенні виборчого законодавства; Лікарі одного з районних шпиталів Полтавщини вирішили відстоювати свої права.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 3 серпня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

Шановні слухачі, ми вітаємо вас!

Сьогодні у програмі ви почуєте такі теми:

-

Заарештували кількох студентів, мешканців наметового містечка у Сумах;

-

За що хочуть звільнили з роботи сина голови Львівської облради?

-

Передвиборчі перегони на Луганщині: мешканець Сіверсько-Донецька звинувачує обласне керівництво у порушенні виборчого законодавства;

-

Лікарі одного з районних шпиталів Полтавщини вирішили відстоювати свої права.

Ми продовжуємо стежити за ситуацією у Сумах.

Як планувалось, першого серпня сумські студенти, котрі протестують проти об’єднання трьох міських вузів в один університет, розпочали піший похід на Київ.

За інформацією комітету студентського опору, у ніч з 31-го липня на перше серпня сумська міліція затримала учасників акції (частина з них була пізніше звільнена з-під варти), але це не вплинуло на рішучість студентів.

Розповідає Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Акція протесту студентів і викладачів Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету та Сумського державного педагогічного університету розпочалась весною після того, як Президент України своїм вирішив об’єднати ці три вузи в один – Сумський держуніверситет.

Ідея об’єднати три вузи з різним рівнем підготовки студентів не знайшла підтримки у Сумах. 28-го червня у місті виросло наметове містечко. А першого серпня, усупереч численним провокаціям влади, сумське студентство розпочало піший похід на Київ.

За місяць існування містечка студентів регулярно відвідували міліцейські наряди: то документи перевіряли, то шукали зброю і наркотики.

У ніч з 31-го липня на перше серпня міліція вдерлась до містечка і заарештувала кількох студентів. Причини затримання різні: від зберігання наркотичних речовин до непокори працівникам міліції.

Правозахисниця Тетяна Монтян в інтерв’ю Інтернет-виданню “Майдан.орг” заявила, що це провокація з боку сумських правоохоронців, і розглядати її слід як намір сумської влади не допустити студентського походу на Київ. Де, за даними “Майдану...”, до акції мають намір долучитись київські студенти та делегати від кількох вузів з різних міст України.

Хроніку останніх днів переповідає прес-секретар сумських студентів Олександра Весніч.

Олександра Весніч

Ми хотіли піти в похід урочисто, щоб нас випроводжало все місто, щоб з нами були ЗМІ. Але зараз ми цього зробити не можемо, тому що дана команда не випустити нас з Сумської області.

До Ромнів підтягуються наряди “Беркуту”, міліції з різних регіонів, щоб, максимум, затримати групу, яка вже йде.

Вибраний інший маршрут, ніж розроблявся, тому що цей маршрут не був секретом – висіли карти. Тепер люди йдуть по іншому, але піший маршрут все ж розпочався.

Ми не відійдемо від своєї цілі. Як би там не було, у назначений день ми будемо в Києві, ми прийдемо туди.

Богдана Костюк

Студентів супроводжують викладачі, помічники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини і... посилені наряди міліції.

При цьому отримати коментарі щодо ситуації, що склалася довкола об’єднання трьох сумських вузів та протестної акції студентів, не вдалось ані у правоохоронців, ні у представників названих вище вузів, ні у Міністерстві освіти.

Надія Шерстюк

Керівництво Львівської обласної прокуратури змушує Ігоря Сендака написати заяву на звільнення. Про це радіо “Свобода” повідомив сам Ігор Сендак. При цьому керівництво не вказує працівникові на якісь порушення у роботі.

За неофіційною інформацією, основною причиною такого тиску є те, що батько Ігоря, Михайло Сендак, є головою Львівської обласної ради.

Про деталі цієї історії повідомляє Галина Терещук з Львова.

Галина Терещук

Ігор Сендак працює прокурором у відділі за додержання законів органами СБУ, митної служби та прикордонної охорони, провадження оперативно-розшукової діяльності, дізнань та досудового слідства.

Обласний прокурор Блажівський в коментарі газеті “Суботня пошта” заявив, що ніхто не може звільнити з роботи людину, яка працює добре і перебуває у відпустці.

Ігор Сендак справді у відпустці. На жодні телефонні дзвінки він не відповідає, навіть батька. Тому мені довелось розмовляти з Михайлом Сендаком, який сказав, що син зараз у пригніченому настрої.

Михайло Сендак

Він нічого не каже, але я бачу по ньому, що він складно переживає.

Нехай скажуть ті працівники, які з ним працюють, чи він не відповідає своїй займаній посаді, можливо, він і відповідає... Нехай прокоментують – питань немає.

Галина Терещук

Коли Михайло Сендак перебував із серцевим нападом у шпиталі в Києві, а це днів 10 тому, до нього зателефонував син Ігор і повідомив, що його просять піти із прокуратури у будь-яку іншу область на його вибір, але він має звільнитися, бо через нього львівське керівництво прокуратури не має спокою.

Як з’ясував пан Сендак у Генеральній прокуратурі України , ніхто там не давав вказівок звільняти його сина з роботи, який не допустив на своїй посаді жодних порушень, справляється добре з обов’язками. “Тобто вказівка звільнити його сина дана на місцевому рівні,” - переконаний пан Сендак.

До того ж, в обласній прокуратурі працює батько одного з начальників районної податкової адміністрації, депутата облради, який перебуває у дружніх стосунках з заступником ДПА України Сергієм Медведчуком.

З останнім у голови Львівської обласної ради конфлікт розгорівся після того, як депутати облради висловили недовіру панові Медведчуку як депутатові обласної ради, і коли Михайло Сендак звернувся до Президента України з проханням забрати Сергія Медведчука з Львівщини, аби не загострювати політичну ситуацію.

Михайло Сендак

Це є політичне замовлення, політичні переслідування, тому я хотів би офіційно заявити (я не хотів би зупинятися на певних прізвищах з Генеральної прокуратури), але Генеральна прокуратура такої вказівки не давала, Генеральна прокуратура цього питання навіть не знає.

Це є (я думаю, знаю і думаю, що кожен може здогадатися) вказівка Медведчука прокурору області: “Давай от будь-яким шляхом ти звільняй сина”.

Але от що мене болить: чому переслідують моїх дітей? Психологічно (це моя така особиста думка) явно мене вивести з рівноваги.

Я ж заявляв неодноразово, що я не зміню своїх поглядів!

Надія Шерстюк

У Луганську відбулося безпрецидентне судове засідання, на якому вперше пересічний виборець висунув претензії до посадових осіб, які, на його думку, порушили закон про вибори президента України.

Мешканець Сіверсько-Донецька Сергій Дяков у своїй скарзі заявив, що голова обласної адміністрації і голова обласної ради в порушення чинного законодавства в робочий час агітували за одного з кандидатів.

Василь Соколенко, наш луганський кореспондент, знає більше про цю справу.

Василь Соколенко

У своїй скарзі С.Дяков поставив умову перед судом, щоб той усунув порушення рівного виборчого права та порядку передвиборчої агітації, які, на його думку, були допущені посадовими особами виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області на самому початку виборчої кампанії.

7-го липня відбулася конференція громадської організації “Регіон”. “У її проведені в свій робочий час взяли участь голова обласної адміністрації Єфремов та голова обласної ради Тихонов, міські голови та голови районних адміністрацій. Вони і ухвалили рішення про створення широкої коаліції на підтримку одного із зареєстрованих кандидатів у президенти – В.Януковича”.

С.Дяков як виборець заявив, що такі дії є прямим порушенням виборчого права і закону “Про вибори Президента”. Окрім цього, він скаржився і на те, що прес-служба обласної адміністрації поширила повідомлення під назвою “Луганщина підтримує кандидата В.Януковича на посаду президента України”. На думку виборця, це є відвертою агітацією на користь одного із кандидатів.

Цікаво, що перших керівників області у суді представляли юристи державних установ, які доводили, що, наприклад, голова обласної адміністрації Єфремов на той час був у відпустці.

Суддя Ленінського районного суду Островська, розглянувши скаргу виборця, ухвалила рішення про те, що дії посадових осіб не є передвиборчою агітацією, отже, скарга не підлягає задоволенню.

Прокоментувати це судове засідання я попросив голову Луганського правозахисного комітету Миколу Козирєва.

Микола Козирєв

Я вважаю, що це законно поставлене питання, хоча б тому, що всі: і голова державної адміністрації, і голова обласної ради, і всі міські голови, і голови районних адміністрацій – усі в робочий час перебували там і фактично агітували за Януковича. Це протирічить закону.

Василь Соколенко

Що стосується рішення суду, то він зазначив наступне:

Микола Козирєв

Рішення суду... Ну якщо КСУ два терміни Кучми вважає за один, то, звичайно ж, районний суд також виніс рішення, що посадові особи, які фактично були на роботі, агітували за Януковича, але вони були не на роботі, а були на нараді якоїсь громадської організації, тому вони і не брали участі у судовому процесі.

Це абсурд! Протирічить здоровому глузду! Але судова схоластика виявляє себе так і легалізує порушення виборчих прав громадян.

Василь Соколенко

Виборець так і не домігся справедливості у суді.

Обласне начальство, яке бере і надалі участь в подібних заходах, порушуючи закон, тепер звертається до журналістів провладних ЗМІ, щоб ті не фіксували їхню присутність телекамерами.

Надія Шерстюк

Нестерпні умови праці, загроза втратити роботу і залишитися без засобів до існування - це ті причини, які змушують людей гуртуватися у профспілки для того, щоб захистити свої соціальні та економічні права.

Нещодавно своїм конституційним правом на створення профспілки скористалися працівники Лазірківської районної лікарні, що на Полтавщині.

Ситуацію з’ясовував Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

Медики Лазірківської районної лікарні, що в Оржицькому районі на Полтавщині, не стали чекати, коли їхня установа припинить своє існування, і створили вільну профспілку “Здоров’я”, щоб захистити своє право на працю і нормальні умови роботи.

Говорить голова вільної профспілки, хірург Анатолій Сурков.

Анатолій Сурков

Через те ми створили вільну профспілку, щоб можна було якось боротися і бути захищеними, і що ми не будемо з роботи звільнені нізащо.

Проблем багато, починаючи від фінансування, закінчуючи скороченнями людей, незаконної праці на півставки, на чверть ставки.

Фактично лікарня, яка працювала на 125 ліжок, зараз переведена за 2-3 роки на 25 ліжок, і ті, напевно, планують закрити.

Вся апаратура застаріла. Йде розвал нової лікарні, яка була збудована у 1980-му році.

На першому плані у нас іде боротьба за робочі місця, щоб всі працівники лікарні працювали хоча б на повну ставку, і покращення умов праці.

Микола Закалюжний

Зараз більш, ніж третина, працівників лікарні стали членами вільної профспілки і, за словами Анатолія Суркова, є ще бажаючі поповнити ряди організації.

Якою бачиться Міністерству охорони здоров’я ситуація у медичному обслуговуванні на селі - це я спробував з’ясувати у директора департаменту організації медичної допомоги населенню Мирослави Жданової, однак вона перевела розмову в офіційне русло.

Мирослава Жданова

Зверніться до нас із письмовим запитом, бо однозначно на це запитання відповісти не можна. Це потрібно дати характеристику всіх показників.

Микола Закалюжний

За словами Анатолія Суркова, районне начальство, та й не лише воно, залишили лікарню напризволяще.

Анатолій Сурков

На рівні району нас не чують. Зараз ходять такі розмови, що нашу лікарню повинні взагалі закрити.

У нас нема ні перев’язочного матеріалу нічим надати першу допомогу. На ремонт лікарні за останні 10 років не було виділено жодної копійки. Все валиться, все падає. Ремонти робимо своїми зусиллями.

Микола Закалюжний

Щоправда начальнику управління охорони здоров’я Полтавської облдержадмінітрації Вікторові Лисаку ситуація у Лазірківській лікарні і в Оржицькому районі бачиться дещо інакшою.

Віктор Лисак

В Оржицькому районі багато зроблено і робиться в системі охорони здоров’я: змінено керівництво, проводилися наради неодноразово, змінюється обладнання, провадяться ремонти, діють підходи більш цивілізовані в цьому напрямку.

Микола Закалюжний

Віктор Лисак також висловив свою позицію щодо можливого закриття Лазірківської номерної лікарні.

Віктор Лисак

Я нічого не планую. І ніхто не планує її закриття. Якщо закривають, то все це узгоджується. Ніде нема такої інформації. Звідки у вас така інформація, я не знаю.

Микола Закалюжний

Втім, краще про те, що робиться у Лазірківській лікарні, ніж знають медики і пацієнти цього закладу, не знає ніхто.

То ж бажаючи не тільки відвернути повний його занепад, але й покращити ситуацію, працівники лікарні і організувалися у вільну профспілку “Здоров’я”.

У них з’явилася солідарна підтримка Конфедерації вільних профспілок України, членом якої стала їхня профспілка.

За словами голови профспілки Анатолія Суркова, найближчим часом профспілка звернеться до районного керівництва і порушить питання повної зайнятості лікарів.

Надія Шерстюк

Ви слухали програму “Права людини: українська реальність”, яку підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав у київській студії Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG