Доступність посилання

ТОП новини

Путін тисне на Україну.


Президент Росії Владімір Путін своїми заявами на економічному форумі в Ялті виконав замовлення президента Леоніда Кучми. Таку думку висловив у коментарі щоденнику "Лідове новини" колишній посол Чехії в Україні, політолог Павел Маша. На його думку, слова Путіна про "аґентуру з-за бугра", яка заважає розвитку ЄЕП, є демонстрацією підтримки Леоніда Кучми.

"Гадаю, що Путін увів ці слова до свого виступу на певне замовлення режиму Кучми. Таким чином, Путін продовжив і розвинув далі думку, яка вже була висловлена Кучмою, тобто що головний опозиційний кандидат у президенти Віктор Ющенко має підтримку Заходу", -- зазначив пан Маша.

За його словами, у такий спосіб президент Росії почав оживлювати сталінські привиди. "Можливо, використання словника тоталітарного режиму і пробудить у когось агресивні інстинкти, але передусім додасть аргументів противникам (влади -- Авт.)", -- вважає чеський політолог. Він також оцінив ці слова президента Росії як тиск на тих українських виборців, які ще не визначилися зі своїми уподобаннями. Адже найбільший відсоток тих, хто вагається і серед кого кумівський кандидат ще міг би зібрати голоси, -- це виборці зі Східної України, де Путін дуже популярний. "І ця його, скажімо так, атака може цих виборців закликати голосувати за співпрацю з Росією, що вони бачать саме в кандидатурі Януковича", -- додав пан Маша.

До того ж він припустив, що зміна Кучмою військової доктрини є не тільки проросійським кроком, але й спрямована на те, щоб вирвати карти з рук Віктора Ющенка, який бачить Україну в Європі, а також на те, щоб переконати всіх, що Україна не потрібна Заходу. Однак чеський дипломат категорично заперечив такі закиди чинної української влади. "Якщо Захід, скажімо, недостатньо співпрацює з Україною, що до певної міри є правдою, то це він недостатньо співпрацює з Україною Кучми. Та з Україною Ющенка ця співпраця фактично відкрилася б ширше", -- наголосив пан Маша. До того ж він додав: якщо досі західні політики, окрім як на кількох конференціях, остерігалися торкатися української внутрішньої політики, то тепер Путін розв''язав їм руки. "Він дав їм алібі: якщо так робить Путін, то чому цього не можуть робити вони?" -- зауважив чеський політолог.

Торкаючись теми майбутніх президентських виборів в Україні, Павел Маша спрогнозував, що використання адмінресурсу може додати кандидату від влади 10-12% голосів. Щоправда, екс-посол зазначив, що передвиборна ситуація в Україні не є безнадійною, оскільки всередині української політичної та підприємницької еліти прагнення долучитися до російського процвітання поєднується з побоюванням російського капіталу.

До речі, польська газета "Жицє" припускає, що підтримуваний Кремлем кандидат у президенти Віктор Янукович у разі перемоги на виборах може відмовитися від орієнтації на Москву. Автор статті "Кінець красивих ілюзій" вважає, що після перемоги Януковича замість панслов''янскої дружби буде панслов''янска конкуренція двох країн, адже український прем''єр представляє інтереси олігархів з Донецька, які здебільшого множать свої капітали на торгівлі металовиробами; оскільки ж у Росії також є люди, що заробляють у такий спосіб, то, припускає "Жице", між ними може виникнути конкуренція.

КОМЕНТАР

Вадим КАРАСЬОВ, директор Інституту глобальних стратегій, політолог Заява Путіна справді може вплинути на виборців східних і південних реґіонів України. Однак цей вплив не є вирішальним і достатнім для того, аби Янукович міг відчути себе переможцем виборів. Адже вирішальними для перемоги є чинники українського, а не російського походження. Треба також врахувати, що Путін висловлював свою публічну підтримку та давав різні економічні обіцянки Януковичу та Кучмі ще до ялтинської зустрічі.

Загалом же його заяву треба розглядати в дещо іншому аспекті. Зокрема Путін зараз активно реалізовує проект реорганізації пострадянського простору в так званий реґіон "Євросхід" або Києво-Московську Європу. При цьому чи не головна ставка робиться на Україну, без якої цей проект просто неможливо реалізувати. Задля досягнення своєї мети Путін навіть домовився про спільне лідерство Києва і Москви в новому реґіоні.

В Ялті відбувся зрив зближення бізнес груп України і Росії в тому форматі, в якому його бачив Путін. І саме в такій складній та в''язкій атмосфері ялтинського саміту пролунала його заява про "аґентуру іноземних спецслужб", яка заважає зближенню України та Росії. Це був непрогнозований експромт, викликаний ставками, які він робить на нашу країну в реалізації проекту Києво-Московської Європи. Ця заява обіцяє стати найактуальнішою темою вже після президентських виборів, адже від того, хто виграє вибори, й буде залежати доля "Євросходу". Реалізовуючи цей план, Путін сьогодні робить низку ставок: на чинного українського прем''єра, на збереження стабільності та спадковість політичного режиму та політичної влади в Україні, а також на спадковість зовнішньополітичного курсу України із корекцією в бік Росії.

Щодо втручання Заходу в українські справи за прикладом Росії, то сам собою Захід не зможе цього зробити. Для цього, по-перше, треба, щоб частина української еліти захотіла, щоб Захід втрутився у внутрішні справи України. А для цього, своєю чергою, українська еліта має бути відкрита для сили та впливів закордонних центрів. І в цьому аспекті російська еліта є визначальною для нашої еліти.

Газета "Поступ"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG