Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Зиновій Фрис

Аудіозапис програми:

Прага, 31 липня 2004 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”!

На хвилях української “Свободи” передача за вашими листами.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Вітаю Вас, дорогі слухачі!

В українському суспільстві напередодні президентських виборів, а вони відбудуться 31 жовтня все частіше дискутують про те, чи може претендувати на посаду керівника держави людина з кримінальним минулим.

Йдеться про нинішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича. Оточення цього основного кандидата від влади, як, зрештою, і президент Леонід Кучма не вбачають у двох судимостях прем’єра нічого особливого, враховуючи той факт, що комісія партійного контролю при ЦК КПРС на чолі з членом політбюро Арвідом Пельше свого часу реабілітувала Януковича.

Керівник передвиборчого штабу Віктора Януковича, народний депутат і голова НБУ Сергій Тигипко.

Сергій Тигіпко Пане Зиновію, я розумію, що ця тема буде дуже багато педалюватися. Сьогоднішнє наше інтерв’ю не є виключенням, я думаю, що про це буде дуже багато розмов. Ображатися на це, я вважаю, пану Януковичу і тим людям, які пробують допомогти йому стати президентом, не потрібно. Не потрібно чому? Тому що, розумію, на це будуть тиснути ті люди, які будуть з ним конкурувати. Нічого, будемо знаходити і інші можливості і ми, і будемо тиснути на інше. Найголовніше, мені здається, щоб ми тут не роз’єднали державу, щоб ми залишалися єдиною державою, яка намагалася б вирішити основні проблеми для людей, економічні проблеми для людей, соціальні проблеми для людей. Тому я вважаю, що те, що було зроблено панною Ганною – це добре, тому що найголовніше тут одне – українці повинні знати правду, всю правду про тих людей, які претендують на найвищу посаду в їхній державі. Вона це зробила (вдало, невдало - я це не буду говорити), зроблено і слава Богу, зроблено – пішли далі. Давайте розбиратися – це катастрофа для України чи ні? Я вважаю, що ні, він більш ефективний менеджер. Для мене це головне сьогодні. І своєю роботу з 78-го року, коли він був реабілітований, він довів, що він працював не менше і не гірше тих, хто претендує сьогодні теж на цю посаду. Зиновій Фрис Скажіть, будь ласка, чи ті дві судимості Януковича, навіть погашені (хоча не зовсім зрозуміло, як зникли всі документи щодо цих судимостей), додають Вам як керівнику виборчого штабу оптимізму щодо Ваших планів більше показувати людське обличчя Януковича? Сергій Тигіпко Що стосується оптимізму, то я можу сказати, що якщо б їх не було, то у мене б було більше оптимізму. Але я вважаю, що людина, яка була реабілітована в 1978-му році, і пан Пельше свого часу (чи товариш Пельше) сам підписав цю реабілітацію, після цього яка вступила в комуністичну партію України, отримала вищу освіту, очолювала великі організації, була депутатом, очолювала область, очолив уряд України, своєю роботою за цей час показала, що вона абсолютно нормальна людина. І може очолювати і країну. Що стосується бездоганної репутації, я не знаю ні одного кандидата, який має таку репутацію. Я давно заявляв і зараз ще підкреслюю: святих на політичному олімпі України нема. Якщо знаєте там когось – скажіть, будь ласка. Зиновій Фрис

Вважає керівник виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тигіпко.

Характерно, що та частина, яку вважають в Україні провладними представниками рішуче відкидають саму можливість балотування на президентську посаду людей з кримінальним минулим.

Лідер ППУ, кандидат у президенти Анатолій Кінах на запитання нашого колеги: чи може Янукович претендувати на посаду керівника української держави, відповів.

Анатолій Кінах Абсолютно немає такого права, бо це вже не проблема людини, це проблема честі, авторитету, гідності всього суспільства, і держави, і не можна робити заручниками суспільство і державу, честь, авторитет держави намаганням тих, хто має кримінальне минуле, досягнуте влади. Я дуже би хотів, щоб ці критерії були чітко враховані в ході кампанії в кінцевому результаті. Бо наше завдання, наше майбутнє не тільки в темпах зростання економіки, я в цьому абсолютно впевнений, нам необхідно зміцнювати духовне, моральне здоров’я як суспільства, так і влади, і тільки на такій основі, об’єднуючи і економічний розвиток, і високий рівень морального духовного здоров’я нації, можна бути впевненим у своєму майбутньому і, що дуже важливо, можна бути впевненим, що нас будуть поважати у цілому світі. Це є вище завдання до любої кон’єктури: чи політичної, чи посадової і про це ніколи не можна забувати. Зиновій Фрис

Вважає лідер ППУ, кандидат у президенти Анатолій Кінах.

А що ж наші слухачі? З їхніми думками щодо кандидатури Віктора Януковича ми ознайомимо Вас першій частині передачі.

Першим свою точку зору висловлює Леонід Чаюк з Бердичева.

Слухач

Ні в якому разі. Це голуб’ятник. А я знаю, що це таке, я корінний житель міста Бердичева і знаю, що таке голуб’ятники. А я знаю, що у нас район Пішки і район Сопілка, так там оці голуб’ятники. Хай Господь милує.

Яке він має право моральне, юридичне, той же президент наш має право ставити таких людей в президенти? Для Росії він потрібний, бо він продав уже все. Якщо цей продав тільки більшу половину України для Путіна, то цей продасть усе до кінця.

Ось що. Я проти цього. Ви ж подивіться, що вони витворяють. Те, що він реабілітований ще не все. Який він реабілітований? Весь світ проти цього. Саме основне, що я Вам хочу ще сказати. До мене дзвонить кілька днів тому назад учителька зі школи №1 і просить мене, щоб я взяв паспорта і щоб за Януковича проголосував. Вона гарна молода жінка і кажу їй: “Ти прийшла до мене і я тобі раджу цього не робити, бо це вороги”. А вона каже: “Діду, Ви знаєте, вони ж мене виженуть з роботи”. То це школа №1, тепер школа №4 і №5. Я маю піти в школу №1 і піду ще в декілька шкіл. Мені дуже важко, бо я дуже хворію.

Я хочу їм сказати, щоб вони не робили дурниць. Я слухав сьогодні радіо “Свободу”, як деякі в Харкові люди, керуючи, сказали, що в ніякому разі не треба підтримувати. Взяли і порвали ці документи і сказали: “Не робіть цього”. Ось бачите. Так це в Харкові, яке настільки русифіковане місто, а це ж Бердичів.

Зиновій Фрис

Це був, нагадаю, Леонід Чаюк з Бердичева.

Михайло Величко з смт. Артемівське Полтавської області, зокрема, пише: “Проголошення донецького єдиним кандидатом від провладних сил означає перемогу на початковому етапі передвиборчих гонок криміналітету і вихід на перші ролі донецького клану. Такий перебіг подій мало влаштовує дніпропетровсько-київський клан”.

Равіль Ісламов з м. Ізмаїла щодо кандидатури Януковича пише: “Пересічних виборців не вражають судимості Януковича, як не справляє враження Віктор Ющенко. Страшна апатія, якою поступово заражаємося і ми, активісти місцевих осередків опозиційних партій, але робимо вигляд, що все іде добре, що переможемо, і Україна буде жити краще. Хоча, як воно буде ніхто і гадки немає”.

Микола Дудник з с. Остівка Вінницької області пише: “Ви самі знаєте, що Янукович один із вірогідних президентів України, а з нього треба робити українця, бо він зараз не українець, а хохол малорос типу “Кучми-2”. Ось чому, на мою думку, Ганна Стеців може зробити з нього українця. Тому припиніть істерику проти Ганни Стеців. Я цілком виправдовую її перехід до Януковича і хочу її захистити”.

Я хотів лише зауважити, що ніякої істерики на радіо “Свобода” немає. Ми не можемо ігнорувати ті численні листи-коментарі наших численних слухачів з приводу її переходу до Януковича. Ми подаємо не лише негативні відгуки, ми подаємо всі відгуки, які з цього приводу є.

Народний депутат Григорій Омельченко заявив днями, що, цитую: “Факт висунення кандидата Віктора Януковича вже деморалізував роботу правоохоронних органів. В них виникли не безпідставні сумніви, чи ловити сьогодні злочинців, адже серед них можуть бути майбутні прем’єр-міністри та кандидати в президенти.

Чи можете Ви уявити морально-психологічний стан працівників правоохоронних органів, які Вас, Вікторе Федоровичу, заарештували і притягали до відповідальності за вчинення насильницьких злочинів, а суд, визнавши Вас двічі, засуджував Вас до позбавлення волі?

Нам, офіцерам, які в різні часи виконували інтернаціональні обов’язки закордоном, пройшли пекло чорнобильської катастрофи і знають, що таке офіцерська честь та втрата бойових побратимів, навіть у жахливому сні не могло наснитися, що міністрів оборони та МВС, голову СБУ та інших керівників військових формувань буде призначати, не приведи Боже, колишній зек”.

А ця точка зору належить нашій слухачці з Житомирщини Галині Прищенко. Отож, може чи не може претендувати на місце президента людина з кримінальним минулим.

Слухачка

Я думаю, що якщо сторожа не хочуть брати судимого, то президента тим більше. Такого не може бути. Це зовсім не вірно. Не те, що не вірно, а для нас це просто соромно для наших людей, для нашої нації, це ж позорище для нашої нації.

Зиновій Фрис

Люди, з якими Ви розмовляєте подібної думки всі?

Слухачка

Подібної думки всі. Але ж Ви розумієте, справа в тому, що в нас тут зовсім інша агітація іде. Ми, і “НУ” і БЮТ (ой, Боже), не маємо можливості вийти в люди, тому що нам тут ніхто не дає ні грошей, ні відряджень. Ми на село не можемо поїхати. Ми не можемо сказати нічого.

Люди нас питають: що це таке ж таке, що тільки за одного Януковича агітація, а більше ні за кого? Як вони вже агітують за Януковича, то вони вже навпаки агітують про те, що це добре, що він був судимий і вийшов у такі люди, це приклад для молоді. Вони ж так пишуть. Хіба таке можна говорити? Це тільки в нас на Україні таке можливо.

У нас створений штаб в районі. 45 чоловік входять у цей штаб по виборах за Януковича. Платять скажені гроші. Колишній мер нашого селища очолює цей штаб. Заступник його – бувший секретар райкому партії. Їм платять страшні, десь до 7 тисяч основним працівникам, а решті теж великі гроші.

Ось одна у нас товаришка, медсестра збирала підписи за Януковича у нашому будинку 5-ти поверховому. То вона давала по 5 гривень, і ті підписувалися. Вона хвалиться, що вона заробила за день 300 гривень.

Оце такі вибори у нас прозорі, чесні, як каже Янукович. Він же весь час про це говорить. А потім, хіба ж можна так говорить по телевізору і радіо, що Янукович такий релігійний? Ви розумієте, я, як послухала цю передачу, то мені хотілось не знаю, що робить.

Зиновій Фрис

А ось, що каже її син Ярослав. Він киянин, однак зараз перебуває у матері.

Слухач

Думка, яка є, якби кримінальне минуле було сьогодні, то, в принципі, зараз така ситуація, що будь-хто може потрапити туди. Тому, якщо в сьогоднішні дні та людина сиділа, чи якісь були проблеми, то це дійсно, наскільки зараз все несправедливо, що будь-яку людину можуть засадити.

Але в ті часи, наприклад, я вважаю, що за такі речі, як хуліганство, і так далі, то все-таки більш-менш справедливо відносились. Я пам’ятаю, що в мене серед однокласників з паралельного класу одна людина також попала в ті часи у 70-ті. Але це вже була людина настільки агресивна. Коли вона попала туди і розказувала про цю колонію для неповнолітніх, що з нею там робили, то, практично, звідти нормальна людина вийти не може. В мене така думка.

Я проти того. Я вважаю, що це не зовсім правильно. Але, в принципі, може людина бути. Все-таки Бог нам дає можливість в будь-який час нашого життя. Ми знаємо, що є святі, які були в певних проміжках свого часу не зовсім, але під кінець свого життя дійшли святості.

Якби людина покаялась, але крім цього повинна своїми вчинками показати, що вона дійсно зараз під духом святим і т.д. Але ті вчинки, що зараз робляться в нас у країні, я вважаю, що вони ніяк не показують, що даний кандидат в президенти дійсно чесний, моральний і духовний.

Зиновій Фрис

Наш слухач Віктор Щур з Вінниці пише: “У такій цивілізованій країні світі, як Америка, кандидатів на посаду президента буває 2 або 3, а в Україні їх 20 і більше. Це, на мою думку, ознака того, що ми ще далекі від цивілізації в повному розумінні цього слова. На мою думку, хто б не став президентом в Україні, то вже не буде тих матеріальних благ, які ми мали раніше: хліб по 16 коп., безкоштовне медичне обслуговування і навчання”.

Пише Петро Дмитраш з Німеччини: “Пане Зиновію, буду просити Вас по можливості, коли на радіо “Свобода” Ви буде запрошувати представників МЗС, то передати моє прохання, що дуже багато громадян України хворих і похилого віку проживають за межами України, вони прикуті до хати, а додзвонитися до консульства майже неможливо.

Ми, громадяни своєї Батьківщини, українці, не можемо бути позбавлені права брати участь у виборах президента незалежної України. Можливо, що при посольствах і консульствах займають посади люди старого гарту і для нас умов не створили. Ми перебуваємо на обліку в посольстві України і будемо чекати поштою анкети, а заповнимо і відправимо за вказаною адресою.

З повагою, громадянин України Петро Дмитраш, Німеччина”.


Раїса Карюк з Миргорода: “Чи дочекаюсь я того, коли з екранів телебачення зникнуть заїди, що знущаються з української мови і з’являться нормальні люди, які не мелять дурниць, а говорять по суті справи, коли не буде соромно за державу? А поки що радіо “Свобода” поінформує, потішить, змусить замислитись, як надійний друг, що не скривдить і не зраджує”.

Володимир Осипчук з Вінниці: “Такої необ’єктивності і заангажованості, мабуть, не було ще за радянських часів. Янукович став телезіркою, обливаються брудом всі, хто не з владою. Антидержавне, антиукраїнське брехливе телебачення несе непоправну шкоду державі і українській нації”.

Електронний лист від Володимира Петренка: “У селі Слобідці, Золотонішського району, що на Черкащині патронажну сестру змушують при відвідуванні хворих людей похилого віку збирати підписи за Віктора Януковича, якщо вона бажає і далі залишатися на своєму робочому місці.

Начальник канівського штабу виборчого блоку Віктора Ющенка “НУ” Володимир Петренко”.


Лист з Великобританії: “Вельмишановний пане Фрис, у Вашому інтерв’ю з Сергієм Тигіпком, шановний гість заявив, що політичний блок Віктора Януковича не буде ставити наголос на різниці між Заходом та Сходом України, на різні конфесії, тощо, а буде відноситись по-соборному підтримуючи інтереси всіх українців.

Отож, у мене виникло таке прохання: чи не міг би Віктор Янукович заступитись за тих батьків Донецьку, які бажають висилати своїх дітей до українських шкіл? Тобто конкретніше заступитись за батьків та вчителів школи №36 м. Донецька.

Я, як людина, народжена в Англії і мав нагоду і можливість вивчати українську мову в українських школах і їм завдячую, що слухаю Вашу програму і цікавлюсь сьогоденням України. Будь ласка, нехай шановний кандидат дасть оту можливість і теперішнім дітям Донецька навчатись по-українськи.

Шановний пане Фрис, передайте оте моє прохання пану Сергію Тигіпку. Нехай не тільки словом, а й ділом покаже пан Янукович, що заступається за українську мову та культуру, що і, до речі, державна мова України, чи так це насправді, чи, може, мені звідси так тільки здається.

З правдивою пошаною до Вас Ярослав Василюк, слухач з Англії”.


І ще один лист Володимира Осипчука, в якому він пише: “13 липня цього року у вечірньому ефірі радіо “Свобода” політолог-мистецтвознавець Вадим Скуратівський компетентно заявив, що КПУ на чолі з її лідером Симоненком не є лівою партією, виходячи з тих критеріїв, які притаманні лівим рухам.

Продовжуючи цю тему, я б назвав КПУ “партією відірваних від корита”, “партією ностальгуючих за радянським минулим колишніх держпартноменклатурників та тих, хто безбожно крали загальнодержавне добро”.

КПУ створили колишні другі та треті секретарі і інструктори невдячних різних парткомів, райкомів і обкомів партій, тоді, як їх боси пересіли у вищі крісла. КПУ – це партія повільновідмираючого так званого соціалістичного укладу життя. А все відмираючи агресивне і в своїх конвульсіях приносить велику шкоду суспільству”.


Наша слухачка з села Шевченківка, Магдалинівського району Дніпропетровської області Любов Чуйко пише: “Ми задихаємось у зливі дезінформації, що одурює наших співгромадян. Катастрофічно не вистачає правдивої інформації. Щоб перетворити виборчу дільницю у фортецю потрібні рішучі свідомі люди.

Де їх брати? Не багато знайдеться селян, що між цілодобовим клопотанням над курчатами, гусенятами, каченятами, козенятами, поросятами і виснажливою боротьбою з бур’янами, це прожитковий набір для вдови, а в повних сім’ях кабала повніша, бо треба не тільки вижити, а й дітей ростити, уриватимуть час для читання газет. Їх сил вистачає тільки на пасивне споживання інформації з телеекрану. Таких людей дуже важко переконати, що треба голосувати за Ющенка.

“Це фашист, бо “чорнорубашечники” в Києві його підтримують. Це американець і продасть Україну Америці. Він такий самий злодій, як і всі вони. Дітей вчить закордоном за наші гроші”. Люди сліпо вірять телевізору і вважають його за істину в останній інстанції. Активісти виходять на боротьбу з цим монстром телебаченням майже з голими руками”.


У той час, як я готував цю передачу до нас надійшло ще кілька думок з приводу того, чи може людина з кримінальним минулим претендувати на президентське крісло.

Ось, що каже з цього приводу представник команди Віктора Януковича, співголова парламентської фракції Григорій Дашутін: “До сьогоднішнього дня дуже багато людей. В ЮАР ми мали прецедент. У нас Валенса пройшов в якому стані? В кожної людини є своя людська доля і вона, до речі, буває самою різною. До речі, поважний Володимир Ілліч Ленін теж відбував свої засади, Сталін відбував свої засади. У кожної людини, в політика тим паче, були самі різні моменти”.

Ця точка зору належить Сергієві Соболєву, коаліція “Сила народу”: “Двічі судима людина, чи, навіть один раз судима, яка була засуджена за злочини проти особи, а саме це ми спостерігаємо стосовно кандидатури нинішнього прем’єр-міністра Януковича, де по епізодах побиття похилого віку людини з пограбуванням, потім чергова бійка. Я думаю, що без сумніву будь-яка цивілізована країна в принципі не може допускати таких людей до виборів.

Якщо це були злочини, які були в попередньому режимі злочинами проти радянської влади, чи злочинами, наприклад, проти фашистського якогось режиму, тобто політичні статті, то без сумніву така людина має право приймати участь у виборах. Боротьба з фашизмом, боротьба з тоталітарними режимами – це обов’язок будь-якої країни, тому тут треба розділити”.

Кандидат в президенти, лідер СПУ Олександр Мороз: “Ця проблема має 2 аспекти: юридичний і політичний. Юридично, звичайно, має. Якщо судимість скасована, то будь-який громадянин може мати всі права, в тому числі, претендувати на найвищі посади. Але друга сторона справи морально-політична. Я вважаю, що це вже стосується не тільки претендента, скільки всіх виборців. Я думаю, що зрілість нашого суспільства дозволяє робити їм вибір правильно”.

Нарешті, Наталія Вітренко, виступаючи в прямому ефірі з приводу кримінального минулого Віктора Януковича і його балотування в президенти заявила: “Ви знаєте, в Україні, в українському парламенті сидять половина тих, хто відсидів в тюрмі, чи за яким тюрма плаче. Так Янукович, хоч оприлюднив свої судимості”.

Зиновій Фрис

Дорогі слухачі, це все на сьогодні.

Передачу готував і вів Зиновій Фрис. Дякуємо Вам за вашу увагу і за ваші листи! На все добре, до наступних зустрічей в ефірі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG