Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Ключковський: „Ми дуже не хочемо повторення історії з Вячеславом Чорноволом..”


Петро Каландирець

Одеса, 4 серпня 2004 року.

Петро Каландирець

Представник лідера блоку „Наша Україна” Віктора Ющенка у Центральній виборчій комісії, народний депутат України Юрій Ключковський, в інтерв”ю радіо „Свобода”, заявив, що опозиція має інформацію про підготовлену владою кампанію фальсифікації результатів голосування на виборах Президента України у 2004 році.

Під час кожної виборчої кампанії політики в Україні висловлюють сумнів щодо демократичності виборчого процесу. Які думки у Вас напередодні виборів 2004 року?

Юрій Ключковський

Ці вибори будуть чи не найскладнішими за весь час незалежності України. І складність їхня полягає в тому, що після виборів 2004 року Україна не має найменшого шансу залишитися такою як вона є сьогодні. В ній мусять відбутися зміни. Рішучі зміни. І вибір сьогодні полягає лише в тому, у якій бік ці зміни відбудуться?

Якщо переможе Віктор Ющенко, представник демократичної опозиції, в Україні будуть зрушення у кращий бік в сенсі свободи слова, прав людини, зрушень в економіці, яка припинить бути орієнтованою на кішені невеликої купки олігархів, а працюватиме на народ, державу, освіту, охорону здоров”я. Будуть зрушення і у міжнародному становищі України. Країна нарешті очиститься від тих всіх чорних справ, які за останні роки на нашій державі нависли – починаючи із вбивств В.Чорновола, Г. Гонгадзе, скандали з Кольчугами тощо... Україна стане державою, яку шануватимуть.

Юрій Ключковський
Якщо ж переможе теперішня влада, незалежно від того хто буде її кандидатом, бо не даремно досі спостерігачі не виключають третього терміну Кучми і дехто з владоможців цього з нетерпінням чекають,- Україна на довго стане державою авторитарною, де не шанується ні свобода, ні людина взагалі. Де будуть лякати, ламати, тиснути, позбавляти кусеня хлібу тих хто має сміливість мати власну позицію. Україна стане державою латиноамериканського, а може і центральноафриканського типу. Це буде теж на довго. Жодних мінімальних ознак демократії, які є нині, не залишиться.

І власне в цьому полягає складність цих виборів. Цим пояснюється жорсткість боротьби.

Влада добре розуміє, що народ її ненавидить і на вільних виборах перемагає опозиція. При цьому вона дуже багато втрачає.

Вона не втратить власного життя, навіть власних маєтків. Вона втратить майбутні прибутки, які вона може отримати, якщо і далі обкрадатиме український народ. А вона цього втрачати не хоче. Від цього є її озлобленість, зневага до будь яких законних методів, силові прийоми, наглість у діях....

І ось Вам останній приклад. Під час нещодавнього перебування у Миколаєві групи народних депутатів України, членів Народного Руху України – за ними вели відеозйомку представники обласної державної адміністрації. І коли ми запитали у них: „чому і за чиїм дорученням?” жодного пояснення ми не отримали. Але, виникає питання: чому інформаційно-аналітичне управління цікавиться тим – хто у Миколаєві зустрічає депутатів, хто приїхав, як вони одягнені? Може для того щоби потім впізнавати і на дорогах влаштовувати різні пригоди цим народним депутатам? Чи може звичайна спроба залякати?

Це дрібний інцидент. Є у нас обіцянки і поважніші. Скажімо, в одному з населенних пунктів Миколаївської області обіцяли, що не пустять в село народного депутата, оскільки немає дозволу обласної держадміністрації...

Це все прояви жаху влади і повної зневаги до Закону. Але, ситуація незабаром зміниться. Ми встановимо законність в цій державі.

Петро Каландирець

А щодо масових фальсифікацій...

Юрій Ключковський

Ми маємо інформації про те, як готуються масові всеукраїнські фальсифікації результатів голосування.

Ми знаємо, що будуть надруковані додаткові повторні наклади бюлетенів. Будуть заготовлені тексти протоколів з відповідними цифрами і до них опечатані мешки з бюлетенями з відповідними результатами голосування, і будуть спроби замінити реальні протоколи на ці фальшовані. Це буде робитися у всіх регіонах України. Протидія цьому одна. Цього має не допустити народ, звичайні люди. Якщо вони виступлять проти цього – ці спроби будуть невдалими.

Петро Каландирець

Чи, на Вашу думку, можлива спроба влади зняти з виборчих перегонів кандидата від опозиції?

Юрій Ключковський

Законна підстава для зняття кандидата з реєстрації може бути лише одна – якщо Він до 20 вересня не збере 500 тисяч підписів на свою підтримку. Всі інші підстави є формальними – втрата громадянства, виїзд за межи України на постійне мешкання. Я думаю, що ці підстави не будуть застосовані до пана Ющенка, бо ніхто не може позбавити його громадянства чи примусити виїхати з України на постійне мешкання.

Хоча, з іншого боку, є ще одна підстава. Не дуже б ми хотіли щоби повторилася історія Вячеслава Чорновола. І щодо цього ми вживаємо серйозних заходів безпеки. Ми вже тепер навчені на гіркому досвіді і знаємо на що ця влада готова. Будемо робити все для того щоби Бог зберіг нашого кандидата і щоби ми дійшли до переможної осені цього року.
XS
SM
MD
LG