Доступність посилання

ТОП новини

Триває піший похід з Сум до Києва 50 учасників студентського руху спротиву


Молоді люди заявляють свій протест проти об’єднання трьох сумських вузів та нехтування владою вимог студентів та викладачів. У четвер увечері студентська колона перебувала за селом Андріяшівка, за кілька кілометрів від кордону Сумської та Полтавської областей.

Молоді люди заявляють свій протест проти об’єднання трьох сумських вузів та нехтування владою вимог студентів та викладачів. У четвер увечері студентська колона перебувала за селом Андріяшівка, за кілька кілометрів від кордону Сумської та Полтавської областей.

По телефону з місця подій про перебіг акції розповів радіо Свобода член проводу УНА-УНСО – Руслан Зайченко (о 20:30 за Києвом):

"Увечері сюди приїхала велика кількість працівників міліції, вони знаходяться в автобусах - не виходять (швидше всього, що це члени спецпідрозділу "Беркут" ). На цей час у наметовому містечку знаходяться діти-студенти, серед них є неповнолітні і їхні батьки. Тут знаходиться заступник начальника обласної міліції Бресалов, є й заступник голови обласної держадміністрації Соколов. Вони налаштовані, щоб насильно поміщати людей в автобуси і відвозити усіх у Суми. Але дивно, що в Суми, бо тут є й студенти з інших міст, які солідарні зі студентською акцією. Все це мотивується рішенням Рівненського районного суду, який звертається до міфічної організації "Студентський спротив"... Про це всі учасники чують уперше , що існує така організація. Від нас вимагають негайно припинити рух до Києва, мотивуючи це тим, що перешкоджаємо руху транспорту, хоча ця колона рухається не по проїжджій частині, а на певній відстані від неї. Рівненський суд має юрисдикцію в межах рівненського району, але чомусь забороняє студентам рухатися через три області – через Сумську, Рівненську , Київську і місто Київ. Студенти налаштовані рішуче , вони вже стільки пройшли і стільки перетерпіли".

Українська Гельсинкська спiлка з прав людини вимагає вiд представникiв української влади не порушувати права людини й основнi свободи, не використовувати правоохороннi органи для перешкоджання проведенню акцiї сумськими студентами.

У заявi цiєї органiзацiї мовиться, що Українська Гельсинкська спiлка "глибоко стурбована останнiми подiями в Сумах". Дiї правоохоронних органiв у Сумах розцiнюють у спілці, як "порушення права на свободу мирних зборiв i висловлення поглядiв, на свободу i особисту недоторканнiсть, право власностi".

Автори заяви наголошують, що в пiшому походi студентiв "немає нiчого протизаконного, i влада, навпаки, повинна сприяти їх волевиявленню i забезпечити громадський порядок".
XS
SM
MD
LG