Доступність посилання

ТОП новини

Державна Дума Росії скасувала ПДВ на експорт енергоносіїв в Україну.


Віталій Портников

Москва, 5 серпня 2004 року - Державна Дума Російської Федерації у четвер схвалила законопроект, який скасовує податок на додану вартість за нафту і газ, які експортують в Україну. Оглядачі у Росії кажуть, що це важливе геополітичне рішення. Газета "Коммерсант" вважає, що таким чином Москва платить за приєднання України до Єдиного економічного простору.

Державна Дума Російської Федерації на позачерговому пленарному засіданні проголосувала не тільки за законопроекти, пов’язані із скасуванням пільг російським громадянам. Депутати подумали і про громадян України. Державна Дума проголосувала за нульову ставку податку на додану вартість при реалізації нафти і газу в країнах СНД.

Ухвалене це відразу в трьох читаннях, так що тепер законопроект має розглянути Рада Федерації, верхня палата Федеральних зборів Росії, яка збереться на це засідання вже в неділю. А потім указ про зміни в податковому кодексі федерації підпише президент Росії Володимир Путін. Те, що це буде зроблене, звичайно ж, очевидно. Тим більше, що Володимир Путін навмисне звернув увагу на зміни в податку на додану вартість. Він зустрічався із віце-прем’єром Олександром Жуковим, і під час цієї зустрічі президент Росії спеціально запитував, наскільки втратить бюджет. Пан Жуков повідомив, що ситуація не є такою складною, що допоможе збільшення податку на видобуток енергоносіїв у Росії. І це досить серйозні гроші для російського бюджету.

Так що Жуков каже, що Росія в бюджеті нічого серйозного не втратить. А от Україна, звичайно ж, отримає. Зараз операції на постачання нафти і газу з Росії на Україну мають податок у розмірі 18 %. Він відразу ж, практично, скасовується, що, звичайно, означає, що ці відсотки можуть тепер потрапити до українського бюджету.

До речі, тільки до українського, не до білоруського, бо передбачається, що для Білорусії цей податок буде скасований тільки після підписання угоди з урядом Росії щодо принципів, пов’язаних із тим, як будуть нараховуватися податки.

А з Україною ніяких проблем немає, і це знову примушує спостерігачів російській столиці підкреслювати, що зміни в законі розрахувалися саме на Україну, що вони пов’язані з домовленостями між президентом Російської Федерації і України Володимиром Путіним і Леонідом Кучмою. І, до речі, це все так чи інакше пов’язане з передвиборчою ситуацією в Україні. Як кажуть спостерігачі, Кремль бажає підтримати чинного прем’єр-міністра, кандидата від партії влади на посаду президента Віктора Януковича, який неодноразово виступав за скасування російського податку на енергоносії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG