Доступність посилання

ТОП новини

Росія скасовує ПДВ на енергоносії в обмін на "нульовий варіант"?


Мар’яна Драч

Прага, 5 серпня 2004 року - Рішення російської Думи скасувати ПДВ на експорт енергоносіїв в Україну привітав перший віце-прем''єр-міністр України Микола Азаров. Він сказав, що це дуже важливий крок, який надасть додаткову динаміку українсько-російським відносинам. Азаров висловив сподівання, що скасування ПДВ Росією сприятиме зниженню цін на нафтопродукти в Україні.

Але представники опозиції передбачають, що залежність України від Роcії зросте. Відомий економіст, член фракції "Наша Україна" Сергій Терьохін сказав радіо "Свобода" таке:

"Це є віддяка за те, що український уряд прийняв рішення про реверс нафтопроводу "Одеса-Броди," фактично закріпив монополію поставок нафти з Російської Федерації. Це говорить про те, що до приватизації "Укртелекому" і "Укррудпрому" будуть допущені російські підприємства. Тобто, не буде повторена ситуація з "Криворіжсталлю".

І врешті-решт, Ви пам''ятаєте заяву Кудріна ,міністра фінансів Росії, що можливе таке рішення лише за умови, якщо Україна погодиться на "нульовий варіант "при розподілі активів і пасивів колишнього Радянського Союзу. Наскільки я знаю з джерел в українському уряді, таке рішення подасть український парламент у вересні на ратифікацію. А для України ратифікація нульового варіанту коштує мінус 13,6 мільярдів доларів США. Ось і рахуйте тепер".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG