Доступність посилання

ТОП новини

На посаду Президента України претендує аж 26 кандидатів.


Влада Саюк

Київ, 6 серпня 2004 - На посаду Президента України претендує аж 26 кандидатів. Деякі політологи зазначають, що така велика кількість кандидатів - це особливість української ментальності, спроба чинної влади убезпечити себе під час виборів від несподіванок.

Безпрецедентна кількість кандидатів у президенти вплине на виборчий процес, переконаний директор Інституту політики Микола Томенко. За його словами, найперше - це зростання витрат для держави на саму кампанію. По-друге, переконаний Томенко, більшість з другорядних кандидатів профінансовані владою для того, щоб під час кампанії виливати бруд на конкурентів. Саме останнє він вважає голосним поясненням , чому так багато людей забажало балотуватися у президенти.

Говорить Микола Томенко: “Те, що така кількість зареєстрована, свідчить, що влада страхує себе, щоб не програти в першому турі і маневрувати в 2 турі. Залежно від ситуації, яка складеться. Щоб виходити на ті чи інші показники і гарантувати свою присутність у владі і після закінчення президентської кампанії”.

Натомість політолог Кость Бондаренко популярність посвідчення кандидата в президенти серед маловідомих політиків пояснює бажанням отримати безкоштовний піар.

Говорить Кость Бондаренко: “Кожен громадянин, який може позмагатися за президентське місце і бачить у собі сили, потенційні можливості втілити своє конституційне право. Друге, багато хто у нас некритично ставиться до себе і вважає, що Президентом може бути він. Спрацьовує український принцип : де 2 українці, там 3 гетьмани”.

Політологи зазначають, що такої кількості кандидатів не міг передбачити ніхто. Вже зараз зрозуміло, що більшість з них лише використовуватиме державний ресурс, а в результаті не отримає на виборах навіть одного відсотка. У той же час саме ці вибори стануть першими, де відпрацьовуватимуть нову технологію, кажуть експерти. Головний бруд на основних лідерів кампанії литиметься саме з боку тих, хто реально не може претендувати на посаду Президента. Таким чином політичні сили, що змагаються, завдаватимуть шкоди конкурентам, а їхні кандидати на цьому тлі виглядатимуть шляхетно, і власноруч чорним піаром не займатимуться.
XS
SM
MD
LG