Доступність посилання

ТОП новини

Кримські комуністи скаржаться, що влада порушує чинне виборче законодавство.


Володимир Притула

Симферополь, 6 серпня 2004 - Кримські комуністи скаржаться, що влада порушує чинне виборче законодавство. Керівник кримського штабу кандидата у президенти України від Компартії Петра Симоненка Олексій Оникий оприлюднив документ-інструкцію для районних держадміністрацій, який, за даними комуністів, вийшов з надр уряду автономії.

Олексій Оникий каже, що кримська і місцева влада в автономії незаконно втручаються у виборчу кампанію. За даними кримських комуністів, такі факти стають на півострові масовими. Олексій Оникий: „Влада само по собі не є суб’єктом виборчого процесу. Але вона цього не помічає. Вона сьогодні працює по-старому. Численні дзвінки з міських і районних комітетів партії, зокрема з Алушти, Симферопольського, Красногвардійського районів, говорять про те, що влада безпосереднього формує склади окружних, дільничих виборчих комісій, інструктує їх, перед ними виступають довірені особи Януковича. Тобто, йде не те, що порушення - ігнорування закону. Влада знову бере формування виборчих комісій обох рівнів бере на себе. Але це справа партій, довірених осіб кандидатів! Це вони вносять свої пропозиції щодо територіальних та окружних комісій. Це не справа влади, але вона все це не випускає зі своїх рук, що є саме собою брутальним порушенням закону”.

За його словами, з регіонів також надходять повідомлення, що місцева влада всіляко перешкоджає комуністам агітувати за свого кандидата. Особливо складно доводиться однопартійцям Олексія Оникия у віддаленому Ленінському районі. Керівник кримського штабу кандидата у президенти України від Компартії Петра Симоненка продовжує: „У нас проблема, скажімо, в сільському Ленінському районі просто зібрати збори комуністів. Глава районної держадміністрації Гриценко чітко дав команду всім керівникам, де є приміщення: якщо виділите приміщення для проведення зборів комуністів, то я зніму того чи іншого керівника з роботи. Такі приклади ми можемо навести не тільки у Ленінському районі”.

Він також оприлюднив інструкцію та опитувальник, який, за даними комуністів, надійшов з кримського уряду до кожної районної держадміністрації в автономії.

Олексій Оникий: „Ось, наприклад, документ, який, ми тільки можемо здогадуватися, звідки вийшов, але це чітка вказівка главам райдержадміністрацій. Наприклад, тут містяться питання щодо медіа-ресурсів, контрольованих владою чи опозицією, можливостей формування виборчих комісій з прихильників влади, підбору кандидатур довірених осіб кандидату від влади. Тобто даються прямі вказівки міським властям, районним держадміністраціям. Ось цей досить об’ємний документ. Все тут розписане, кожна сторінка – це суцільне ігнорування закону про вибори та його порушення”.

У прес-службі кримського уряду, куди я звернувся за коментарем, повідомили, що не мають інформації про такі інструкції і відкидають можливість урядового авторства цих документів.
XS
SM
MD
LG