Доступність посилання

ТОП новини

США не пустять Україну до НАТО, якщо вибори не будуть вільні й чесні. А Росія нехай чекає на українського президента, який буде твердішим і непоступливішим.


Сергій Драчук

Прага, 6 серпня 2004 – Незалежно від того, хто переможе на президентських виборах в Україні, у відносинах із Росією Київ стане твердішим, непоступливішим партнером, прогнозує російський політолог. А тим часом у США Україну знову попереджають, що вибори мають бути вільними й чесними, а її участь у міжнародних силах в Іраку не зменшить американський тиск на українську владу.

Вікторові Ющенку, незалежно від особистих уподобань, доведеться шукати порозуміння з Росією, а Вікторові Януковичу – прориватися на Захід. Та компроміс владних еліт в Україні, який створиться після виборів, вимагатиме від нового українського президента, хто б він не був, обмежити російську присутність і вплив в Україні. Так вважає Аркадій Мошес, російський політолог, котрий нині очолює програму «ЄС – Росія» Інституту міжнародних відносин Фінляндії. Його статтю друкує російська газета «Московскіє новості».

Можлива перемога Ющенка не потребує коментарів, вважає автор статті. Але й Янукович якісно змінить стилістику двостороннього діалогу з Росією. «Дони», як свідчать останні рішення щодо нафтогону «Одеса – Броди», прагматичніші й краще усвідомлюють економічну доцільність, але й для них, як і для їхніх суперників, Тузла – не предмет для торгування, пише російський оглядач.

Якщо оберуть Януковича, то, на відміну від Леоніда Кучми 1994 року, до влади прийде представник не всієї Східної України, а лише одного з кланів-земляцтв, яке так не полюбляють у Києві, що це перевершує всі відомі російські аналоги. Він почуватиметься значно менше зобов’язаним перед Москвою ще й через особливості генези багатства «донецьких», яке не зібране завдяки торгівлі російським газом, а також через брак відвертої російської підтримки в перебігу виборів. Повернення до криз середини 1990-х років не буде, але Росія має підготуватися, що за будь-якого результату виборів Київ стане твердішим, непоступливішим партнером, вважає Аркадій Мошес.

Іще важливіші для Росії будуть зміни у відносинах між Україною й Європою, якщо новому українському керівникові за наступні п’ять років вдасться відновити сприйняття в Європі України як потенційного члена Євросоюзу, хай і в далекому майбутньому, мовиться в статті російського політолога Аркадія Мошеса.

А от принаймні до союзу НАТО Україна напевно не зможе вступити, якщо президентські вибори не будуть вільні й чесні: в такому разі жодне прохання України про вступ до НАТО не підтримають Сполучені Штати Америки. Про це попередив неназваний американський урядовець. Як заявив він журналістам, високі американські представники, такі, як колишній президент Джордж Буш-старший чи друга особа в держдепартаменті Ричард Армитидж, що відвідали нещодавно Україну, досі так і не змогли переконати українську владу підготувати саме вільні й чесні вибори.

Урядовець нагадав такі приклади, як раптове закриття на ремонт місць, де були домовлені мітинґи чи зустрічі опозиційних сил або ж висвітлення подій у засобах інформації, різко не виважене на користь прихильників влади.

За словами цього урядовця, напередодні виборів до України приїде ще ціла низка відомих діячів.

Американський урядовець також нагадав: українське керівництво помиляється, якщо думає собі, що США послаблять тиск на Україну через участь українських військ у багатонаціональних силах в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG