Доступність посилання

ТОП новини

Тирасполь дякує Києву за свою незалежність від Кишинева.


Сергій Драчук

Прага, 6 серпня 2004 – Залізничну блокаду, яку запровадило Придністров’я кілька днів тому, знято. Перші потяги рушили за своїми звичними маршрутами ще ввечері в четвер. Згідно з повідомленням прес-служби Президента України, Молдова й Придністров’я досягли домовленості розблокувати залізничний рух внаслідок учорашніх розмов Леоніда Кучми з керівниками обох сторін конфлікту. Керівництво ж самопроголошеного Придністров’я дякує Україні не за розмову, а за фактичне визнання незалежності реґіону, принаймні на митниці. Оглядачі вважають, що українська влада при цьому насправді не захищає свої національні інтереси, а мавпує позицію Росії.

Керівник Придністров’я Іґор Смирнов заявив у четвер, що знімає залізничну блокаду «у відповідь на рішення офіційного Києва не блокувати придністровський експорт та імпорт». За його словами, тепер придністровські вантажі Україна пропускає без митного оформлення в Молдові. “Я вдячний Україні за таке рішення”, – сказав Смирнов і додав, що ця продукція вивозиться тепер без молдавської атрибутики, під маркою «Зроблене в Придністров’ї».

Митний департамент Молдови теж має дані, що Держмитслужба України вільно пропускає потяги з Придністров’я й попри відсутність молдавських сертифікатів про походження товарів і митного оформлення в Молдові, повідомило агентство «Інтерфакс». Представники українського посольства в Кишиневі при цьому не вважають, що Україна порушила якісь домовленості.

Нагадаю, що останній конфлікт почався, коли влада Придністров’я закрила кілька шкіл із молдавською мовою навчання, які користувалися загальноприйнятою в цій мові румунською латинкою, а не абеткою на основі російської, насадженої за радянських часів і досі вживаної в Придністров’ї. Кишинів у відповідь обмежив можливості експортного оформлення товарів для придністровських підприємств. Режим у Тирасполі, в свою чергу, перегородив залізниці, які через територію придністровського реґіону з’єднують решту Молдови з Україною.

Старший дослідник вашинґтонської Джеймзтавн-фундації Владімір Сокор, фахівець із питань реґіону, вважає, що українська влада не мала б бути зацікавлена в збереженні нинішнього становища в Придністров’ї. З одного боку, це військовий аванпост Росії, що разом із Чорноморським флотом у Криму й Новоросійськом оточує Україну з фланґів. Із іншого боку, це режим, за якого російська етнічна меншина, третя за чисельністю після молдован і українців, поросійщує й винародовлює придністровських неросіян, намагається перетворити тамтешніх українців на росіян або принаймні не дати їм поводитися як українцям.

Тим часом Владімір Сокор наголошує: «Тираспольська влада змогла вижити всі ці роки тільки завдяки Україні». Саме через Україну, за його словами, йде придністровська торгівля, зокрема й уся нелеґальна, вся контрабанда. Іще від 2001 року Молдова за підтримки Європейського союзу намагається домогтися згоди України встановити п’ять спільних із Україною митних постів на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону – з українського боку, бо на території Молдови, яку контролює влада Придністров’я, цього зробити неможливо. Україна ж досі відмовляється, і це ще одна з суперечок поміж Україною й ЄС, нагадує Владімір Сокор.

А ще, за його словами, існують підозри, що деякі українські урядовці в Одеській області й у Києві наживаються на придністровській торгівлі, і законній, і незаконній, отримуючи хабарі чи й постійний відсоток від неї. ” До того ж Придністров’я є джерелом контрабанди зброї, і весь її потік іде тільки через Україну. Україна відіграє в цьому дуже сумнівну роль», – каже Владімір Сокор.

Причину такого ставлення української влади дослідник бачить так:

«Вона просто повторює позицію Росії на переговорах стосовно Придністров’я. Вона просто повторює те, що каже Москва. Вона не має жодної власної позиції», – наголошує Владімір Сокор, старший дослідник вашинґтонської Джеймзтавн-фундації й фахівець у справах реґіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG