Доступність посилання

ТОП новини

Особливості першого етапу передвиборчої кампанії (експертне опитування).


З 14 по 24 липня включно Агентство "Українські новини" спільно із Агентством моделювання ситуацій у рамках проекту "Український вибір" проводили експертне опитування щодо визначення особливостей передвиборчої боротьби.

У опитуванні взяли участь 22 експерти: політологи, журналісти, політичні оглядачі провідних офф-лайнових та он-лайнових видань України.

Зокрема, на перше питання експертам було зроблено пропозицію якісно оцінити спосіб висунення основних кандидатів у президенти по 10-бальній шкалі (від -5 до +5).

У цьому контексті найбільш показовим була оцінка висунення кандидатами у Президенти прем‘єр-міністра Віктора Януковича (-1) та Віктора Ющенка (+4). Проте ця оцінка, швидше за все є результатом порівняння мітингу на Співочому полі у Києві та досить сумне, з точки зору креативу, висунення Януковича у Запоріжжі.

Вже подальше ведення передвиборчої боротьби змінило акценти у оцінках експертів щодо ефективності ПР стратегії основних кандидатів. Зокрема, Віктор Янукович суттєво покращив свої результати. Також показовим була оцінка стратегії Анатолія Кінаха, після його різких заяв на адресу нинішнього прем‘єр-міністра.

Лише 4 з опитаних експерти на питання „Чи можлива, на Вашу думку, перемога одного з кандидатів вже у першому турі” відповіли позитивно. І цим кандидатом, на їх думку є — Віктор Ющенко.

Гіпотетичними умовами перемоги Ющенка вже у першому турі більшість експертів виділили такі: — Зняття Мороза на користь Ющенка — Зняття з перегонів Януковича Також серед варіантів відповідей були й такі: „Масована підтримка з боку Заходу”, „Підтримка з боку Росії”.

Гіпотетичними умовами перемоги Януковича у першому турі експерти назвали такі: — Масштабні фальсифікації — Зняття Ющенка з виборів Також кілька експертів окремо виділили і такий фактор як „Швидке економічне зростання в Україні”.

Переважна більшість опитаних експертів виділили переможцями у першому турі Віктора Ющенка та Віктора Януковича. І лише двоє опитаних бачать у другому турі відповідно: Ющенко — Мороз Янукович — Мороз

Підсумки

Таким чином, підсумовуючи результати опитування, можна виділити такі основні тенденції першого місяця офіційної виборчої кампанії:

Найбільш вдалий старт виборчої кампанії поклали Віктор Ющенко та Олександр Мороз. Разом з цим експерти відзначають досить неефективний початок президентської кампанії прем‘єр-міністра Віктора Януковича. Оригінальний нічний старт Ржавського також був належним чином оцінений експертами.

У той же час, рівень ПР-технологій, застосованих вже у перші два тижні засвідчують тенденції до вирівняння: найбільш ефективно їх поки що використовує команда Ющенка, але показники Януковича лише на 1 пункт гірші за показники Ющенка. Третіми, за цими характеристиками, є лідер соціалістів Олександр Мороз.

Кадрова політика формування штабів, на думку експертів, також робить основними фаворитами виборів Віктора Ющенка та Віктора Януковича (різниця 1 пункт). Саме таким чином оцінили експерти прихід до кампанії Ющенка Олександра Зінченка та Юлії Тимошенка. Відтак, робота штабів Тигипка та Клюєва, з усіма їхніми вітчизняними та іноземними політтехнолагами, була оцінена трохи нижче за потенціал новоствореної команди Ющенка. Також чітко структурований штаб соціалістів на чолі з Йосипом Вінським, незважаючи на голосні заяви про відсторонення від кампанії Юрія Луценка, був досить високо оцінений експертами (третій показник – 2 бали). Слідом за Морозом по 1 балу отримали штаби Кінаха та Симоненка.

І вже показник мас-медійної підтримки основних кандидатів засвідчив реальний стан речей на інформаційному ринку України. На перше місце за цим показником вийшов нинішній прем‘єр-міністр Віктор Янукович (4 бали). Слідом за ним Віктор Ющенко (3 бали), якому експерти, швидше за все, зарахували в актив багатотиражні партійні видання та інформаційну підтримку у регіонах. Третє місце отримали інформаційні ресурси комуністів та соціалістів (по 2 бали). Медіа підтримка Анатолія Кінаха була оцінена експертами в 1 бал. Решта кандидатів, за цим показником, мали негативні оцінки.

Також надзвичайно показовим є аналіз ймовірності проведення виборів у 1 тур. Переважна більшість експертів відкинула такий варіант розвитку ситуацій. Ті ж, хто припустив таку можливість, бачили переможцем Віктора Ющенка.

Українські Новини

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG