Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську Програма розвитку ООН в Україні презентувала проект «Цілі розвитку тисячоліття».


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 9 серпня 2004 - В обласному центрі Прикарпаття фахівці програми розвитку ООН в Україні презентували проект “Цілі розвитку тисячоліття”. Під такою масштабною назвою насправді заховано декілька соціальних напрямків розвитку нашої країни в межах світової спільноти. Основні напрямки глобальних цілей розвитку тисячоліття для України – це подолання бідності, зменшення дитячої смертності, розвиток довкілля.

Ще у вересні 2000 року на саміті тисячоліття Організації Об”єднаних Націй світові лідери визначили ключові цілі та завдання розвитку планети до 2015 року. Їх ще інакше називають “Цілі розвитку тисячоліття”. Ця програма – це своєрідна довготермінова політика, спрямована на допомогу найбільш уразливим верствам суспільства кожної окремої країни та найбільш вразливим націям у світі. Україна адаптувала “Цілі розвитку тисячоліття” до національної стратегії економічного та соціального розвитку. Відповідну програму впорядкували фахівці програм розвитку ООН в Україні та Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України. І про це на спеціальній прес-конференції івано-франківським журналістам розповіла спеціаліст проекту “Цілі розвитку тисячоліття” Ольга Дученко:

“Отож, проект “Цілі розвитку тисячоліття” розпочав свою діяльність ще в 2000 році. Його розпочали в Україні програма розвитку ООН та Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції. Спочатку цей проект називався проектом економічного розвитку України і був спрямований на допомогу уряду”. Цілей розвитку тисячоліття для України є шість. І на цьому наголосила Ольга Дученко:

“Отож, для України було визначено 6 цілей. Восьма ціль певною мірою загубилася. Оскільки розвивати глобальне партнерство задля розвитку – це пріоритет розвинених країн, які повинні допомагагти країнам, що розвиваються, та країнам третього світу. І цілі “Дитяча смертність та материнське здоров”я” були об”єднані в одне. Також були дещо по-іншому названі інші цілі. Наприклад, “Викоренити злидні та голод”, такої проблеми в Україні немає. Зате величезною проблемою є бідність. Нещодавно в результаті дослідження 86 % громадян України ввкажають себе бідними”. Зараз в Україні ця програма переходить на реґіональний рівень. Пілотними областями, де фахівці ООН проводитимуть семінари, конференції, надаватимуть матеріальну допомогу у вирішенні соціальних проблем, обрано Львівську та Луганську області, інакше кажучи, представлено Схід та Захід держави. Саме вони мали б показати, як в Україні сподіваються подолати бідність, забезпечити громадянам якісну освіту, сталий розвиток довкілля, поліпшити здоров”я матерів та зменшити дитячу смертність, обмежити віл-інфекції СНІДу та туберкульозу та забезпечити гендерну рівність.
XS
SM
MD
LG