Доступність посилання

ТОП новини

Сумські студенти діють самостійно?


Марина Пирожук

Київ, 9 серпня 2004 року.

Марина Пирожук

Сумський студентський рух опору заявляє, що організовані акції протесту скеровані виключно на скасування указу президента i розпорядження уряду України про лiквiдацiю трьох вузiв у Сумах i створення на їх базi Сумського нацiонального унiверситету.Студенти також заявляють, що їхній рух був організований без впливу ззовні, і що вони не залежать від політичних партій та кандидатів у президенти.

Про це йдеться у зверненнi сумського студентського руху опору до полiтичних партiй, громадських органiзацiй, кандидатiв у президенти України i засобiв масової iнформацiї. Як відомо, окремі представники влади заявляють, що сумськими студентами маніпулює опозиція. Представники останньої спростовують такі твердження.

У поширеному сьогодні студентами документi наголошується, що рух опору об''єднує у своїх лавах як студентiв рiзних полiтичних поглядiв, так i тих, хто взагалi не цiкавиться полiтикою. Протестувальники наголошують, що розпочали свої акції самостійно, не перебуваючи під жодним політичним впливом. У цьому зв’язку студентський рух опору закликав усіх, хто бажає приєднатися до їхньої акції ,дотримуватися низки умов, зокрема, не використовувати пiд час походу символiки полiтичних партiй, громадських органiзацiй , а також не поширювати агітматеріали кандидатiв у президенти.

Студенти також нагадають, що головна мета їхньої акції є протест проти приєднання держуніверситету і педуніверситету до Сумського аграрного університету під керівництвом ректора-депутата від соціал-демократів об’єднаних Олександра Царенка.

Тим часом політолог Михайло Погребинський бачить за студентськими акціями виключно політичний мотив.

Михайло Погребинський

Оскільки уже протягом довгого часу була можливість протестантам чітко визначити, чого ,власне, вони хочуть досягти, якої мети? Вони проти об’єднання? Чому проти? Є багато задоволених – там стипендія вища. Була можливість чітко пояснити, але ми жодного пояснення не маємо, навіть в опозиційних ЗМІ. У чому справа? Якщо їм не подобається ректор, який є представником СДПУ(о), то це несерйозно. У нас ще не введена практика заборони на професію. Я роблю з того висновок, що крім політичної зацікавленості, тримати суспільство у напрузі , особливо якщо уявити ситуацію, що молодь чимось не задоволена, то це працює проти влади. Значить у цьому зацікавлена опозиція.

А ось як це прокоментував представник опозиції , член коаліції “Сила народу” Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Я зараз далекий від того, щоб говорити про те, що всі претензії студентства є стовідсотково виправдані і вимагають задоволення. Я сьогодні проти брутальності, яку демонструють стосовно до молодих людей. Я протестую проти закритості, яка демонструється в дискусії. Потрібно допомогти, зрештою, об‘єктивно знайти рішення, і аргументами людей переконати, а не силою їх ув‘язнення, побиття, ізоляції, переслідування і ізоляції. Мені здається, що диму без вогню не буває. Якщо молода людина згодилась протестувати, то ми знаємо, що це вже крайня міра тої політичної пасивності, яка сьогодні серед молоді панує. Тому той, хто каже, що це кимось підігрівається, хто стверджує, що це комусь потрібно, просто цим самим той прикриває цинічні дії можновладців і київських, і особливо Щербаня.

Марина Пирожук

Нагадаємо, акція протесту розпочалася ще у червні . Тоді студенти розгорнули у Сумах наметове містечко .Після придушення акції міліцією, студенти рушили пішою ходою на Київ, Минулої п’ятниці їх затримали у двох районних центрах сумської області. Студентів звинуватили в адміністративних порушення і в невиконанні рішення суду, який заборонив влаштовувати піші ходи.

Активiсти студентського руху заявляють, що студенти не збираються вiдмовлятися вiд походу на Київ і надалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG