Доступність посилання

ТОП новини

В мiстечку Ґучi, що в центральнiй Сербiї, вiдбувся традицiйний, 44-ий фестиваль трубачiв в якому упродовж чотирьох днiв взяло участь майже пiвмiльйона туристiв. Мiж гостями був i президент Сербії Борис Тадич.


Михайло Рамач

Белград, 11 серпня 2004 – Організатором цьогорiчного фестивалю була Кяра Чаплiн, онука славетного актора Чарлi Чаплiна. Вона зробила документальний фiльм про змагання найкращих сербських сурмачiв. Про перебiг найбiльшого ярмарку в Сербiї, як називають цей фестиваль, повiдомляли понад двісті закордонних журналiстiв. Вони зокрема уважно стежили за президентом Борисом Тадичем, котрий у розспіваному натовпi почував себе цілком вільно і приємно. Вiн розмовляв з людьми, і навiть цiлувався з циганськими музикантами.

Стався й один iнцидент. Якийсь юнак напiдпитку звернувся до президента брудною лайкою. Поки його охоронцi отямилися, Тадич схопив юнака за плече й сказав пiдвищеним тоном:

“Чому ж ти лаєшся? Чи не можемо порозмовляти як люди?”

Вiдтак вони спокiйно обмiнялися кiлькома реченнями й розiйшлося. Тадич коротко сказав журналiстам, що вiн із юнаком розмовляв як і з кожним громадянином. Президент назвав цей інцидент неприємним й додав, що в демократичному суспiльствi є рiзнi способи висловлювання своїх думок. За його словами, вiн прибув на фестиваль для того, щоб спiлкуватися з Сербiєю, котра спiває i танцює.

Белградська преса застерігає, що з такими інцидентами не слiд жартувати. Адже в невiдомого могла бути зброя. Оглядачi висловлюють припущення, що Тадич пiсля фестивалю провiв серйозну розмову з командувачем елiтного пiдроздiлу Збройних сил, котрий захищає його ще вiд часу, коли Тадич був мiнiстром оборони. Пiсля вбивства прем’єра Зорана Джинджича у березнi минулого року, бiльшiсть полiтичних дiячiв уникала народних гулянь. Тадич вiд початку своєї кампанiї заявляв, що вiн хоче бути президентом усiх громадян , не ховатиметься вiд людей. Виявилося, що “ходіння в народ” може бути й небезпечним.
XS
SM
MD
LG