Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську розпочав роботу незалежний прес-центр.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 11 серпня 2004 - В Івано-Франківську розпочав роботу незалежний прес-центр. Журналісти місцевих засобів масової інформації за підтримки Фонду розвитку українських мас-медіа посольства Сполучених Штатів в Україні створили незалежний форум для спілкування з представниками штабів кандидатів на президентський пост та влади. Під час першого круглого столу журналісти обговорили порушення, які зафіксовані в реґіоні в ході передвиборчої кампанії.

Головною метою діяльності прес-центру, який почав діяти в обласному центрі Прикарпаття, є сприяння демократичному та об”єктивному висвітленню виборчого процесу та захист прав журналістів. Про це було заявлено під час першого круглого столу, тема якого була сформульована наступним чином: “Чесні вибори, захист прав журналістів”.

Однак під час круглого столу здебільшого йшлося не про права журналістів, адже поки що на Прикарпатті як окремі журналісти, так і редакційні колективи не робили помилок у своїх матеріалах. Отож і не було приводів для з”ясування стосунків зі штабами кандидатів на посаду президента. На засіданні круглого столу здебільшого обговорювалися порушення, які зафіксовані на Івано-Франківщині з початку виборчої кампанії. Загалом ситуацію в реґіоні керівник обласної організації Комітету виборців України Мирон Дмитрик охарактеризував наступним чином:

“Уже пройшов один місяць, і, на щастя, наша область є однією з тих, де виборчий процес, у порівнянні з іншими областями, проходить спокійно, без значних та серйозних порушень виборчого законодавства”.

Однак представник КВУ наголосив, що для Івано-Франківщини притаманне протистояння двох адміністративних ресурсів. У виборчій кампанії обласна держадміністрація підтримує провладного кандидата – Віктора Януковича. Натомість мерія обласного центру підтримує Віктора Ющенка. І відповідно для підтримки своїх кандидатів чиновники використовують свої владні повноваження. З цього приводу перший заступник керівника обласного управління юстиції Володимир Ковальчук відзначив:

“Було б краще, якби законодавці вписали, що державні службовці не мають права агітувати у свій робочий час. Але там нічого не написано. Для членів дільничих виборчих комісій це зазначено : “У межах діяльності комісій”. Після того, коли вони пішли з виборчої дільниці, це їм заборонено. У принципі як така агітація їх не стосується. Хоча й тут є різні думки”.

Прес-центр, окрім проведення круглих столів з представниками обласної держадміністрації, органів місцевого самоврядування, правоохоронних структур, представників кандидатів на президентський пост, щоденно готуватиме стрічку новин про хід виборчої кампанії в області. Журналісти відповідно отримуватимуть безкоштовні юридичні та економічні консультації. Журналісти, які створили незалежний прес-центр, сподіваються, що він стане нейтральною територією, де кваліфіковано можна буде обговорити ті проблеми, які виникають у ході передвиборчої кампанії.
XS
SM
MD
LG