Доступність посилання

ТОП новини

Під час позачергової сесії від 16 серпня литовський парламент удосконалюватиме фінансування політичних партій та порядок політичної реклами.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 12 серпня 2004 — 16-23 серпня у Вільнюсі відбудеться позачергова сесія Сейму Литви. 49 депутатів - її ініціаторів запропонували обміркувати близько півсотні законопроектів та змін у законах.

Серед законопроектів, які ухвалюватимуться під час позачергової парламентської сесії починаючи з наступного тижня, є й збільшення дотації з державного бюджету політичним партіям від теперішніх 1 мільйона літів щороку до 5 мільйонів літів (рахуючи в доларах США – до майже 1,8 мільйона).

За два місяці, 10 жовтня відбудуться чергові вибори Сейму Литви.

Поряд зі збільшенням бюджетного фінансування політичних партій, є й проект регламентування політичної реклами. Глава Сейму Артурас Паулаускас сказав у середу з цього приводу:

“Я ознайомлений з практикою в інших країнах, як вирішуються питання політичної реклами, та можу сказати, що в багатьох країнах існують обмеження для політичної реклами. Це вже старі традиції, вже прийняті закони з цього питання. В нашій державі все розвивалося трохи хаотично, ця галузь не була регламентована, та маємо визнати, що політична реклама займає дедалі більшу частину суспільного простору. Відмовитися від неї або категорично сказати, що її не повинно бути, я сьогодні не відважився б. Проте її треба регламентувати, й нами окреслені декілька принципів та дуже ясно сформульовано, як вони мають виглядати в законі”.

Серед згаданих Паулаускасом принципів політичної реклами, які буде запропоновано узаконити під час позачергової парламентської сесії від наступного тижня, це встановлення точного часу політичної реклами, інформація, що це є реклама, хто за неї платить, яка партія замовила рекламу, також надання всім партіям чи політикам однакових фінансових ресурсів для політичної реклами.
XS
SM
MD
LG