Доступність посилання

ТОП новини

Місто Нью-Йорк оштрафовано за незаконні дії поліції.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 13 серпня 2004 - Муніципальна рада Нью-Йорка виплатить понад 650 тисяч доларів за незаконні дії міської поліції, яка, на думку суду, порушила фундаментальні права особи, вчинивши обшук без належних підстав.

До суду на міську владу Нью-Йорка подала 55-річна Александра Яргило, імігрантка з Польщі. У березні 2001-го року її заарештували за звинуваченням у дрібному правопорушенні просто на вулиці, перед будинком, де вона мешкає і на очах у сусідів. ЇЇ піддали обшукові, сподіваючись виявити зброю та наркотики, причому особистий обшук жінки здійснював чоловік, офіцер поліції. Він обмацував підозрювану з усіх боків.

“Ви чоловік, Ви не маєте права обшукувати мене”, - протестувала жінка. В неї нічого не знайшли, і згодом звинувачення було скасоване, але внаслідок арешту і 24 годин, проведених у в”язниці, її позбавили роботи в школі, де вона вчителювала, і тепер пані Яргило змушена животіти на 140 доларів щомісячної соціальної допомоги. До судового позову пані Яргило приєдналося ще 19 осіб, які теж зазнали подібного обшуку. Суд першої інстанції оголосив незаконним особистий обшук підозрюваних у дрібному правопорушенні без достатніх підстав. У січні цього року федеральний апеляційний суд скасував це рішення. Потім, уже цього місяця, апеляційний суд вищої інстанції скасував рішення попереднього суду. В обох випадках пані Яргило та інші позивачі змушені були доводити, що вони були ображені діями поліції. Один з них був заарештований , коли його зупинили після шляхової аварії і звинуватили у тому, що його шоферське посвідчення було прострочене. Він свідчив на суді, що його посадили до мокрої камери з 15 іншими арештованими і що їх всіх обшукували.

“Я був шокований, - сказав він. – Мені довелося знімати штани у присутності жінки-офіцера”.

Обвинувачення скасували, бо виявилося, що посвідчення було цілком дійсне. Суд, одначе, відмовився вважати цю справу колективним позовом. Якби так, то це коштувало б місту багато мільйонів доларів штрафу. Наприклад, у перебігу іншого недавнього схожого позову, що його було визнано колективним, місто змушене було виплатити 50 мільйонів доларів штрафу. А в нинішній справі місто Нью-Йорк погодилося виплатити відшкодування усім позивачам в обсязі понад 650 тисяч доларів. В середньому, кожен з позивачів отримав десь по 32 тисячі доларів компенсації за одну ніч за гратами.

Для американського громадянина шукати справедливості шляхом судового позову вважається нормальною, звичайною річчю. Єдине, що обурює позивачів у цій справі – порівняно невелика сума відшкодування.
XS
SM
MD
LG