Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова стати сусідом ЄС?


Марія Щур

Київ, 12 серпня 2004 – Україна має намір підписати угоду про сусідство з Європейським Союзом до кінця вересня. Про можливу зміну позиції керівництва України повідомляє британський діловий щоденник “Financial Times” з посиланням на європейських та українських дипломатів у Брюсселі. Вони очікують, що офіційно про це буде оголошено за кілька тижнів до президентських виборів.

Український Президент, який залишає свою посаду, збирається відновити добрі стосунки з Європейським Союзом, підписавши угоду про сусідство, яка розрахована на три роки і відкриває можливість лібералізації торговельних стосунків з ЄС, мовиться у британському щоденнику. Автори статті стверджують, що Адміністрація Президента поспішає завершити підготовку угоди з Брюсселем в рамках нової європейської політики сусідства до кінця вересня, так, щоб оголосити її за кілька тижнів перед президентськими виборами, на яких Кучма підтримує прем’єр- міністра Віктора Януковича. За словами посла України в ЄС Романа Шпека, нова, «розширена» угода може бути розглянута після того, як буде виконаний «план дій» угоди про сусідство.

Раніше українські дипломати різко критикували нову європейську ініціативу щодо сусідства стосовно до України, вбачаючи у ній загрозу для українських планів вступу до Європейського Союзу. Таку ж думку висловлював раніше і український Президент.

«Закріплення за Україною статусу «сусіда» швидше б заморозило стосунки, ніж дозволило б розвивати їх», - заявив Леонід Кучма під час останнього саміту, що відбувся в Нідерландах на початку липня.

ЄС, зі свого боку, наполягав на тому, що нові угоди зможуть наблизити сусідів до Євросоюзу і дати їм у перспективі можливість брати участь у вільному ринку та дозволити вільне пересування людей, товарів та капіталу. Найбільш привабливою частиною плану є вільний ринок, і, як заявляють представники Європейського Союзу, ведеться велика робота для його якнайшвидшого досягнення. Речниця комісара ЄС з питань торгівлі Аранча Ґонсалес підтвердила це в інтерв’ю радіо “Свобода”:

«Ми є в процесі розробки «плану дій», для того, щоб визначити, які торговельні бар’єри потрібно прибрати, щоб пожвавити торгівлю між двома регіонами. І це є доказом того, що ЄС серйозно ставиться до своїх слів, коли говорить, що він хоче мати близькі торговельні та економічні стосунки з Україною».

Однак, на думку багатьох оглядачів, досягнення так званих «чотирьох свобод» у стосунках з Європейським Союзом є справою малореалістичною, незважаючи на обіцянки ЄС. Як наголошує газета “Financial Times”, Україна є ключовою країною для європейської політики сусідства. ЄС сподівається, що у так званій «першій хвилі», крім України, вдасться підписати угоди з Молдовою, Йорданією, Ізраїлем, Палестинською Автономією, Тунісом та Марокко.

Раніше навіть список цих країн звучав , як виклик українським євроінтеграційним планам, проте тепер, як наголошує британський щоденник, Україну можуть «викинути» навіть із «сусідських» планів, якщо президентські вибори у ній не відповідатимуть демократичним стандартам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG