Доступність посилання

ТОП новини

«Ґрінпіс» критикує розвиток атомної енергетики в Україні.


Надія Кандиба

Німеччина, 10 серпня 2004 – Цими днями до системи електромережі в Україні підключений другий енергоблок Хмельницької атомної електростанції. Перед тим Європейський банк реконструкції та розвитку, а також Єврокомісія заявили, що надають Києву кредит у 125 мільйонів доларів для підвищення рівня безпеки на українських АЕС. Але німецьких захисників довкілля це не переконує. Представники німецького відділення міжнародної екологічної організації «Ґрінпіс» критикували розвиток атомної енергетики в Україні.

Експерти «Ґрінпіс» переконані, що Україна вже зараз має достатньо електроенергії і навіть експортує її, тому розвивати атомну енергетику в цій країні просто безвідповідально. В інтерв’ю радіо “Свобода” один із представників цієї екологічної організації Бріґіте Оксе висловила критику на адресу Європейського банку реконструкції та розвитку і «Євроатому» за надання Україні кредитів, які буде використано в галузі атомної енергетики, а саме на модернізацію двох нових енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Бріґіте Оксе звернула увагу на те, що обидві фінансові установи, за її словами, порушили також власні критерії: «ЄБРР фінансує проекти в галузі атомної енергетики тільки в тому разі, якщо країна змушена зупинити атомний реактор, від якого надходить особлива небезпека. Таким об’єктом в Україні була Чорнобильська АЕС, яку, однак, уже давно закрито».

Отже, ЄБРР, на її думку, вже не має підстав надавати Києву гроші. «Євроатом», який фінансує понад 60 % кредиту для України, теж порушує власні правила, згідно з якими його частка в проекті не повинна перевищувати 50 % .

Що ж стосується української сторони, то й тут експерти «Ґрінпіс» бачать достатньо критичних моментів. Вони звертають увагу на те, що Україна запускає нові реактори на Хмельницькій та Рівненській АЕС, не вживши при цьому, за їхніми словами, всіх необхідних заходів безпеки, і тепер звертається по фінансову допомогу до ЄБРР та «Євроатому».

«Звичайно, це безвідповідально. Якщо Україна вже запускає такі небезпечні об’єкти, як атомні електростанції, то вона відразу сама мала б потурбуватися про фінансування всіх заходів безпеки», – заявила Брігіте Оксе.

Таким чином, складається враження, що для Києва безпека на атомних електростанціях – не пріоритет.

На думку «Ґрінпіс», розвиток атомної енергетики в Україні може мати не тільки негативні екологічні, але також небажані для ЄС економічні наслідки. Якщо ця країна експортуватиме надлишок електроенергії на Захід, то це може призвести до викривлення європейського енергетичного ринку, застерігають експерти «Ґрінпіс».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG