Доступність посилання

ТОП новини

Виборчий штаб Вiктора Ющенка заявляє, що прем’єр Янукович повинен пiти у вiдставку.


Марина Пирожук

Київ, 12 серпня 2004 року.

Марина Пирожук

Виборчий штаб Вiктора Ющенка заявляє, що кандидат у президенти України, прем''єр-мiнiстр Вiктор Янукович повинен або пiти у вiдставку, або вiдмовитися вiд подальшого ведення передвиборчої кампанії, оскільки поєднання цих статусів суперечить закону.. Про це сьогодні на прес-конференцiї у києві заявили члени блоку "Наша Україна" Микола Катеринчук i Микола Томенко. Депутати також заявляють про численні порушення законодавства з боку кандидата від влади під час виборчої кампанії і вимагають, аби прем''єр-міністр повернувся з Греції та поінформував президента Кучму, на якій підставі він віддавав накази про стеження за Ющенком.

Депутати вимагають негайного повернення до Києва як Януковича, який зараз перебуває у Греції на вiдкриттi Олiмпiйських ігор, так і Президента кучми, який відповичає в Криму.

Такі вимоги Микола Томенко пояснює необхідністю поінформувати президента про те, що відбувається в країні і продемонструвати всi матерiали , за визначенням депутата, фантастичного, неконституцiйного використання всiє державної машини в iнтересах одного з кандидатiв у президенти. Повернення Прем’єр-міністра депутати зажадали негайно аби той поiнформував, на якiй пiдставi вiн дав вказiвки мiнiстровi внутрішніх справ стежити за кандидатом Ющенком. Виборчий штаб Ющенка вимагає порушити кримiнальну справу за фактом стеження за Ющенком в Криму.

Нагадаємо, що 10 серпня прихильники Ющенка затримали міліціонера , який вів спостереження за родиною кандидата у президенти. МВС стверджує, що міліціонери не спостерігали , а здійснювали охорону Ющенка і вимагають від генпрокуратури дати правову оцінку затриманню міліціонера. Сам Віктор Ющенко назвав заяву про те, що його охороняли повною нісенітницею та неправдою. Він також заявив, що не потребує такої охорони.

Микола Томенко у цьому з’язку заявляє, що правоохороннi органи, органи мiсцевого самоврядування i виконавчої влади діють наразі як складовi виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича.

"Ми стали свідками донецького "бєспрєдєла" по всій країні. Цей почерк вже простежувався в Сумах, це читається і в Севастополі, де велося стеження за Ющенком", - зазначає він.

Представники “нашої України” також наголошують, що у відповідності до закону про вибори президента держслужбовцеві, себто Януковичу, заборонено вести передвиборчу агітацію. Микола Катеринчук стверджує, що Янукович зловживає статусом прем’єра у своїй виборчій кампанії.

Микола Катеринчук: “Те, що відбувається сьогодні з кампанією Януковича, можна вималювати таким чином: уявіть собі, що почалися олімпійські ігри і йде забіг легкоатлетів. І всі, скажімо, почали бігти, а Янукович сів на машину “Мерседес” і почав їхати. І це питання використання рівних можливостей усіх кандидатів щодо доступу до ЗМІ, а також використання кандидатом від влади так званого адмінресурсу”.

Представник віктора Януковича у ЦВК Степан Гавриш називає заяви представників “Нашої України” брудною технологіє і заявляє, що влада зацікавлена у чесних виборах.

Степан Гавриш: “Влада робить усе для того, аби зробити вибір інших кандидатів, які на цей час знаходяться в опозиції, і які висунули себе. Такими, що мають можливість вільно, демократично і чесно обиратися. Можливо саме тому, кандидат від влади не проводить гучних піарних зустрічей з виборцями, можливо саме тому влада щоразу опікується проблемами, щоби будь-які спекуляції навколо влади не стали причиною для ускладнення суспільної ситуації”

Тим часом над одним із кандидатів у президенти Михайлом Бродським, який називає себе опозиційним нависла загроза зняття з реєстрації.

Партія регіонів України, якою керує Янукович, подала до Верховного суду скаргу з вимогою скасувати рішення ЦВК про реєстрацію Бродського. У скарзі мовиться, що передвиборча програма Бродського містить положення, які посягають на права і свободи людини, та розпалюють міжетнічну ворожнечу.

Штаб Бродського оцінює це як спробу влади знищити опозицію, яка протидіє нинішньому режиму.

Такої ж думки дотримується і Віктор Юшщенко. На його думку намагання зняти Бродського з реєстрації – це спроби влади розчистити дорогу для Віктора Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG