Доступність посилання

ТОП новини

Після зустрічі з Рамсфельдом українська влада перестала говорити про виведення військ із Іраку.


Володимир Притула

Симферополь, 13 серпня 2004 – Україна не збирається ні виводити, ні скорочувати свій військовий контингент в Іраку. Про це стало відомо після зустрічі в кримському курортному містечку Партеніті Президента України Леоніда Кучми з міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом та переговорів військових делегацій обох країн.

Для того, щоб зустрітися з главою американського оборонного відомства, до Партеніта зі своєї дачі у Форосі спеціально прибув Президент України Леонід Кучма. Він розмовляв з Дональдом Рамсфельдом віч-на-віч, але з джерел в українській делегації стало відомо, що головною темою їхньої бесіди стала ситуація в Іраку та присутність там українського контингенту. Ця ж тема домінувала і на переговорах за участю військових делегацій, які очолювали міністри Євген Марчук та Дональд Рамсфельд.

Останній подякував від імені американського народу українському керівництву за підтримку, яку Україна надає у глобальній боротьбі з тероризмом, зокрема, в операціях в Іраку: «Звичайно, у Сполучених Штатах, як і в усьому світі, не залишився поза увагою той факт, що Україна має найбільший серед не членів НАТО і 4-й за чисельністю серед усіх країн військовий контингент. А варто зауважити, що коаліційні сили в Іраку формують 42 країни світу».

Глава українського оборонного відомства Євген Марчук, випереджаючи запитання журналістів, заявив після переговорів, що Україна в вересні-жовтні проведе ротацію своєї бригади в Іраку. Він нічого не сказав про скорочення її чисельності, як про це раніше заявляв прем’єр-міністр Віктор Янукович, але повідомив, що вона буде реструктурована і збереже 3-батальйонний принцип формування. Водночас пан Марчук заявив, що сьогодні Україна поставила перед США питання про термін перебування українських коаліційних сил в Іраку, хоча поки що воно пролунало риторично .

Його американський колега з цим погодився і повідомив, що вже зараз в Іраку підготовлені 110 тисяч бійців Сил безпеки Іраку і до кінця року їхня чисельність збільшиться ще на 50 тисяч осіб. Українці ж підготували 1070 бійців батальйону територіальної оборони і прикордонного загону. Останній, до речі, вже охороняє ірано-іракський кордон замість українців.

Пан Рамсфельд назвав 2 компоненти стабілізації ситуації в країні, за умови чого коаліційні сили можуть залишити Ірак:

“Перше – це необхідність надати допомогу в підготовці сил безпеки Іраку. І друге завдання – це надати підтримку присутності там ООН, а також її діяльності, пов’язаної з виборами, які відбудуться в Іраку на початку наступного року” .

Він також назвав процес реформування українських Збройних сил дуже складним і висловив захоплення від його результату. Євген Марчук у свою чергу назвав цей процес не реформуванням, а реконструкцією з можливими небезпечними політичними наслідками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG