Доступність посилання

ТОП новини

Президент Міжнародної Академії радить Вікторові Януковичеві не цуратися свого членства в ній.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 12 серпня 2004 – Членство прем’єр-міністра України Віктора Януковича в Міжнародній Академії повинно убезпечити його від нападів інших кандидатів на президента України під час передвиборчої кампанії. Так вважає президент організації з такою назвою і зі штаб-квартирою в Каліфорнії Михайло Бахмутський. Він пояснив, що Академія – це братство провідних діячів науки, культури, політики та бізнесу з цілого світу, які готові допомогти одне одному в разі потреби.

Один із засновників Міжнародної Академії та її чинний президент Михайло Бахмутський розповідає, що ідея створення організації виникла десять років тому. Вона мала на меті об’єднати впливових осіб людства задля благородної цілі – підтримки духовних цінностей та науково-технічного прогресу. Зараз серед керівників Академії числяться, скажімо, колишній президент Міжнародного Олімпійського Комітету Хуан Антоніо Самаранч чи класик радянського кінематографу режисер Ельдар Рязанов. Після того, як Академією зацікавився президент Узбекистану Іслам Каримов, до неї почали входити й політики: спочатку президент Киргизстану Аскар Акаєв, потім тодішні президенти Вірменії Левон Тер-Петросян, Грузії Едуард Шеварднадзе і чинний Президент України Леонід Кучма. Їхню участь в Академії Бахмутський пояснює тим, що на пострадянському просторі президент – це щось більше, ніж просто глава держави: «У реґіонах колишнього Союзу багато президентів беруть участь в академії, оскільки там це не політичне питання. Президент колишньої радянської республіки і маркетингом займається, і вирішує культурні й наукові проблеми. Це не просто політична фігура, як в Америці, яка не має такого впливу на бізнес та науку».

Із завершенням другого строку Кучми Академія все ж має шанси зберегти свій вплив в Україні. Адже до її лав належить один із кандидатів на Президента, чинний прем’єр-міністр Віктор Янукович. Бахмутський згадує, що Януковича запропонував прийняти до Академії інший її член, Юрій Бичков, який представляв металургійну галузь Донецького реґіону: «Він був висунутий, коли був губернатором. І висував його покійний Бичков – як успішного губернатора, напевно. Але це було ще до того, як він висувався у прем’єри. Це, напевно, реґіональне явище, оскільки філія Академії та й сам Бичков працювали в тому самому реґіоні. Своя сорочка ближче , це зрозуміло».

Академія не вимагає від своїх членів займатися науковими дослідженнями і вважає своїм надбанням лише все те, що її члени зробили на постійному місці роботи. Спілкуються міжнародні академіки здебільшого електронною поштою, і всі разом так ніколи і не зустрічалися. Бахмутський вважає таку віртуальну форму існування академії за одну з ознак її сучасності.

Водночас він сприймає як данину часу й те, що деякі члени академії опиняються в центрі скандалів. На його думку, Академія покликана допомагати їм у цих скрутних випадках: «Були моменти, коли на людей наїжджали в цих республіках саме через те, що вони ставали членами академії, і виникали якісь підпільні ходи, в газетах писали якісь посередні речі. Я не хочу називати імені, але це був один із колишніх міністрів однієї з республік. Почали писати, що коли він був міністром, був здійснений якийсь кримінал, щось у когось украли. Мені ці статті почали надсилати. Коли я з ним про це говорив, він намагався уникнути цієї теми. Але я йому кажу : навпаки, що ж ти, якщо ти є членом академії, то треба використовувати її для свого захисту. Якщо на тебе наїжджають, то не приховуй, а навпаки , звертайся до нас за допомогою. Ти все ж таки член академії!»

Про судимості Віктора Януковича президент Академії знає і каже, що навіть читав на цю тему анекдоти в інтернеті. Водночас він стверджує, що не отримував якихось документальних даних щодо негативних аспектів діяльності Януковича: «Ми на даний час не збираємося його ні захищати, ні здавати. Він як був членом академії, так і залишається. До академії не надходило жодних повідомлень про негативні моменти його діяльності, через що можна було б поставити питання про виведення його з числа членів. Але те, що йде передвиборча боротьба , це природно».

Останній проект, яким зараз займається Академія, – це визначення найкращих особистостей за всю історію людства в різних ділянках праці. У категорії політиків, за словами Михайла Бахмутського, українців серед найкращих немає. І навіть міжнародних академіків Кучму та Януковича він до таких залічити не готовий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG