Доступність посилання

ТОП новини

Україна не розвалить американську коаліцію в Іраку.


Сергій Кисельов

Київ, 13 серпня 2004 –Як вважають деякі українські експерти, головною метою візиту міністра оборони США Дональда Рамсфельда в Україну було розібратися на місці,чи Київ справді збирається виводити своїх миротворців із Іраку, чи ж це лише передвиборча риторика реальних кандидатів у президенти, які під час нинішніх перегонів заходилися розігрувати іракську карту

Ось як в інтерв’ю для радіо “Свобода” охарактеризував ситуацію з приїздом голови американського оборонного відомства до Криму український військовий експерт Григорій Перепелиця:

«Візит міністра оборони Сполучених Штатів Америки Рамсфельда переслідував декілька завдань. По-перше, це обговорення питань поточного військово-технічного співробітництва між Україною і Сполученими Штатами Америки. Цей рівень співробітництва традиційно був досить високим, плідним і глибоким. Але в силу певних обставин , політичних обставин, які призвели до похолоднішання відносин між Україною і Сполученими Штатами Америки, цей візит Рамсфельда є першим на його посаді, хоч за практикою такі візити раніше відбувалися щороку. За цей час накопичилось досить багато практичних питань у галузі військового співробітництва, які потрібно було розв’язувати. Окрім цих суто технічних питань, звичайно, головним завданням, головною метою візиту Рамсфельда було продовжити перебування українського військового контингенту в Іраку. Це питання дуже важливе для Сполучених Штатів Америки, бо там (в Іраку) ситуація погіршується, там розгортається громадянська війна, і, безумовно, це змінює взагалі конфігурацію завдань того міжнародного континґенту, який там перебуває під проводом Сполучених Штатів Америки. Звичайно, напередодні виборів у Сполучених Штатах Америки скорочення або відозва українського континґенту, який є досить вагомим у цій коаліції, було б сильним ударом по політиці Сполучених Штатів Америки. Це буде свідчити, що проамериканська коаліція розвалюється».

Але, як засвідчили переговори в Криму міністра оборони США Дональда Рамсфельда та його українського колеги Євгена Марчука, наразі з вини українців проамериканська коаліція в Іраку не розвалиться. Хоча всі реальні кандидати в президенти й заявили, що в разі обрання негайно виведуть український військовий континґент із зони Перської затоки, а проте Київ має намір готувати нову зміну для ротації там своїх миротворців.

«Ми зараз формуємо 7-му механізовану бригаду на заміну, яка поїде в Ірак на ротацію у вересні – жовтні»,-повідомив з Криму в інтерв”ю для радіо “Свобода” речник міністра оборони України полковник В”ячеслав Болотнюк.

На запитання радіо “Свобода” про те, чи обговорювалась під час переговорів тема вступу України до НАТО, полковник Болотнюк сказав, що це питання не порушували. Але на спільній прес-конференції двох міністрів було сказано, що курс України на євроатлантичну інтеграцію залишається незмінним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG