Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента України: "основні" і "неосновні" кандидати.


Гості: Андрій Чорновіл - кандидат у президенти України, доцент Львівського медичного університету ім. Данила Галицького; Володимир Нечипорук - кандидат у президенти України, народний депутат, фракція "Демініціативи - Народовладдя". Лідер партії "Народна влада".











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 13 серпня 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Наші гості сьогодні: Андрій Чорновіл, кандидат у президенти України, доцент Львівського медичного університету ім. Данила Галицького; Володимир Нечипорук, кандидат у президенти України, народний депутат, фракція "Демініціативи - Народовладдя". Лідер партії "Народна влада".

Про що говорити з двома кандидатами у президенти? Звісно, про президентські вибори. Зокрема, про те, чи доречно ділити кандидатів у президенти на "основних" і "неосновних".

До розмови за 15-20 хвилин можуть долучитися наші слухачі. Телефон у київській студії – 490 29 05.

26 кандидатів у президенти України зареєстрував Центрвиборчком. Перше питання у мене до вас, пане Чорновіл. Днями ви висловили обурення чи невдоволення з приводу поділу кандидатів у президенти на "основних" і "неосновних".

Якщо вірити тим повідомленням, які були в мас-медіа, то ви сказали, що такий поділ суперечить елементарним демократичним нормам цивілізованого суспільства і дискредитує виборчий процес загалом. Скажіть, будь ласка, а як називати, приміром,( я не маю на увазі вас( кандидата у президенти, який не лише самовисунувся, а якого абсолютно не знає основна маса громадян України? Як тут бути з цим незнанням кандидата і вашим обурення поділом на “основних” і “неосновних”?

Пане Чорновіл

Андрій Чорновіл

Я повторою, це неприпустимо, що є дискредитація кандидатів. А щодо вашого запитання кількості тих кандидатів, чому їх 26-ть, а не 6-ть і чому їх не 2 тільки? Це мабуть до авторів закону , в першу чергу до Ключковського. Зиновій Фрис

Я не кажу про те, що має бути якесь число конкретне. Я кажу про те, як називати кандидата? Як він може бути, скажімо, основний, якщо його... вперше про таке прізвище публіка, народ, громадяни дізнаються лише, коли цього кандидата зареєстрували в Центрвиборчкомі. І народ дізнається, що є така людина і як він може називатися, скажімо, основним.

Андрій Чорновіл

Я зрозумів ваше запитання. Нормальна людина з першого разу все розуміє. Я ще раз повторою, мабуть це питання треба адресувати до авторів законопроекту, до парламенту. Давайте зробимо так, щоб можна було висувати максимум, скажімо, 10, давайте обмежемо кількість кандидатів у президенти. Що я можу ще зробити?

Зиновій Фрис

Пане Чорновіл, ви порушили гарний аспект. Як зробити, аби кандидатів у президенти було менше, не 26, а мало бути взагалі 46, там подали заявки. Я сьогодні прочитав у пресі, що Україна перша в Європі за кількістю кандидатів у президенти. Як можна зробити, щоби кандидатів було менше, і щоб народу було легше, можливо, знайти свого кандидата, того єдиного, якого чекають у президентському кріслі? Як на вашу думку це можна зробити?

Андрій Чорновіл

Хороше запитання. Хоч у чомусь нас Європа вважає першими. Хоч у кількості кандидатів у президенти, це уже приємно. Але я не знаю, мені важко відповісти. Питання складне. Давайте збирати не 500 тисяч підписів на підтримку кандидатів. Давайте збирати 5 мільйонів. Тяжке запитання, складне. Над ним парламент, 450 людей два роки працювали.

Зиновій Фрис

Пане Чорновіл, ось ви згадали про 500 тисяч. Скажіть будь ласка, ви доцент львівського університету, зарплата ,я собі так уявляю, у вас не така...А звідки 500 тисяч гривень, які вам треба було внести? Це було важко для вас знайти ті півмільйона гривень?

Андрій Чорновіл

Я не знаходив ці півмільйона гривень.

Зиновій Фрис

Заставу.

Андрій Чорновіл

Заставу. Я знаю, про що ви питаєте. Знайшли мене люди, які вірять у мою перемогу , які вірять, що справа мого батька не вмре разом з його вбивством,і які внесли цю заставу. Вичерпну відповідь я дав?

Зиновій Фрис

Дякую. Ви сподіваєтеся, що ви зможете знайти 500 тисяч підписів на вашу підтримку?

Андрій Чорновіл

Я вважаю, що я нормальна людина, йду з нормальними ідеями до людей і взагалі нормальне життя прожив. Я не думаю, що це буде для мене складно. Я тільки розпочав, я не буду розказувати, що я там зібрав чи 5 мільйонів чи вже 50 мільйонів. Я зберу ці підписи.

Зиновій Фрис

Ви вважаєте, що ви це зробите. Дякую пане Чорновіл. Пане Нечипорук , ви вважаєте, що 26 кандидатів у президенти, це нормально? Це та кількість, яка може бути?

Володимир Нечипорук

Дякую за запитання. Розумієте, я не згоден з відповіддю Андрія, бо Андрій відповідає як по структуризації, по закону. А все таки в Україні назріла така ситуація, коли люди йдуть у президенти. Значить вони не задоволені владою, вони не задоволені роботою, вони не задоволені таким життям, яке сьогодні є в Україні, де люди прозябають, існують. А всього 112 чоловік в Україні олігархів, які всю владу тримають у руках і всі гроші , і всі матеріальні засоби існування. Тому люди і йдуть у президенти. Якби революційна така хвиля. Вони йдуть, хочуть, кожен хоче допомогти народу вийти з цієї біди, з цієї кризи.

Зиновій Фрис

“Основні” і “неосновні” кандидати. Всі політологи в Україні, чи майже всі, одностайні в тому, що ( вони так і кажуть) є два основних кандидата – Віктор Янукович і Віктор Ющенко. Всі решта, 24 кандидати не мають абсолютно жодних шансів, і вони про це чудово знають. Так вважає зокрема політолог Володимир Полохало, який ,до речі, є автором терміну “технічні кандидати”. Він каже, що особливістю нинішньої виборчої кампанії є в тому числі і велика кількість претендентів на президентське крісло, серед яких певна частина осіб змушена брати участь у виборчих перегонах не з своєї волі. Полохало наголошує, що поділ кандидатів на фаворитів, лідерів і “технічних” ґрунтується передовсім на соціологічних рейтингах і популярності того чи іншого кандидата у суспільстві.

Детальніше про це Володимир Полохало каже так:

Володимир Полохало

У цій виборчій кампанії в Україні справді є особливості , в тому числі великий список бажаючих виборювати найвищу посаду у державі. Насправді реально таких, які будуть виборювати цю посаду, не так багато. Думаю, що ті, хто бере участь у перегонах , мають зовсім інші стратегічні і тактичні цілі, ніж безпосередньо майбутня перемога на виборах. Є два кандидати, які мають реальну підтримку з боку населення. Всі інші знають свій реальний президентський рейтинг і їх образи на те, що вони не є фаворитами, це все рівно , що ображатися на симпатії чи антипатії , чи якісь інші орієнтації самого електорату. Не можна , ображаючись на електорат, на громадян, на виборців, йти на вибори. Це їхня реальна політична вага, і їхнє реальне місце в українському політикумі. Найгірше, що частина з них взагалі займається політичним лукавством, або навіть політичним ошуканством, оскільки бере участь не стільки у президентських виборах, а стільки в парламентських- для них ці президентські вибори як праймеріс виборів у парламентські. А ще частина кандидатів ті, яких я називаю “технічними” кандидатами. Інакше кажучи, вони беруть участь у цих перегонах не з своєї волі, а є інструментом певного політичного проекту , насамперед провладних сил.

Так вважає Полохало.

Кость Бондаренко, якого вважають політологом, який належить дещо до іншого табору, і нерідко називають його провладним дотримується такої ж думки

Кость Бондаренко

Поділ кандидатів на технічних, основних , на фаворитів і аутсайдерів, він є достатньо умовним з одного боку, а з іншого боку він базується на одному важливому критерії: на даних соціології. І тому в даному випадку, якщо критикувати когось, то потрібно критикувати не стільки політологів, а можливо соціологічні дані, мати претензії до соціологічних даних. Але мені здається, що тоді потрібно критикувати хіба-що або народ, який не розуміє окремих політиків і оцінює їх в 0,5% - 0,3% , або ,можливо, потрібно мати претензії до себе самого. Я думаю, що в такому випадку політологи і політ технологи є людьми, які споживають продукт, трансформують і подають цей продукт під певним ракурсом , у певній обробці. А первинний матеріал є первинний матеріал, і тут треба звертати увагу саме на первинний матеріал.

Зиновій Фрис

Пане Чорновіл, і знову до Вас запитання. Отже, два політологи, яких відносять до різних таборів, вважають 24-ох кандидатів в президенти технічними кандидатами.

Що Ви на це скажете? Чи Ви погоджуєтеся з тим? Чи відносите Ви себе до тих технічних кандидатів?

Андрій Чорновіл

Я вислухав думку двох розумних людей діаметрально протилежну. А хто нетехнічний тоді? Вони ж не відповіли, не названо було ні одне прізвище, все-таки якийсь поділ має бути 26-ти кандидатів. Хто нетехнічний? Хто потенційно нетехнічний? Я такого не почув. Сформулюйте чіткіше запитання – я відповім.

Зиновій Фрис

Я не можу їх коментувати. Вони, очевидно, мають на увазі те, що є два реальних претенденти, всі решта – це ті, які не мають жодних шансів на перемогу.

Андрій Чорновіл

Якщо Ви маєте на увазі двох претендентів реальних, то мене не цікавить кланова боротьба двох Вікторів, і взагалі їх трошки більше в Україні, і вона немає нічого спільного з національною ідеєю. У нас немає свободи (я не маю на увазі радіостанцію “Свобода”), у нас немає на разі свободи вибору. Це кланова боротьба, ще раз наголошую.

Зиновій Фрис

Пане Нечипорук, скажіть, будь ласка, ось політолог Полохало каже про кандидатів в президенти, які реєструвалися, які йдуть на вибори не зі своєї волі. Мовиться про те в Україні, що так багато кандидатів для того, аби влада буцімто могла більше маніпулювати, що кожен кандидат в президенти може мати на кожній виборчій дільниці по два спостерігачі. Ці люди, якщо кандидат, скажімо, пропрезидентський, провладний, то ці люди допомагатимуть всіляким маніпуляціям. Так про це мовиться.

Чи йшли Ви на вибори, пане Нечипорук, зі своєї волі?

Володимир Нечипорук

Я вислухав двох політологів і хочу сказати, що в Україні соціологія як наука розвинута, як при первіснообщинному ладі ще. Чому? Дуже просто. Коли я йшов у 2002-му році на вибори в народні депутати, то соціологи мені сказали, що я займаю 17-те місце, і я знімаю свою кандидатуру і так далі, тому що соціологів в Київ привіз А.Кінах, який тоді був прем’єром і свого банкіра хотів на моєму окрузі провести. Але все-таки, як ви бачите, я - народний депутат, виграв вибори, і народ України або мій виборчий округ за мене проголосував.

Тому, слухаючи, В.Полохала... Розумієте, яка у нас сьогодні соціологія і політологія? Хто платить гроші, той і замовляє музику. В нас є така поговірка, то це відносно них.

Можливо, вони і є технічними, але народний депутат, людина, українець ніколи не є технічною, це навіть неетично, я на їхньому боці навіть слова такого не вимовляв би.

Хтось технічний, можливо, хтось і прийшов для того, аби влада когось привела для того, аби він підтримав іншого кандидата і таке інше.

От М.Бродський заявив на “5-му каналі”, що він готовий зняти свою кандидатуру в підтримку В.Ющенка. Не знаю, чи це була заява провокаційна, чи це була заява дружня. Я знаю, що Бродський до Ющенка відноситься дуже добре, то, можливо, це і правда.

Але я вам хочу сказати про себе. Я не буду говорити про А.Чорновола, бо я знаю, що то порядна людина, і він за себе скаже сам. Ніколи я технічною людиною, гвинтиком і гайкою себе, навіть в пострадянському суспільстві, не рахував і не був ним. Я – людина вільна завжди і людина така, яка йде своїм шляхом, який дали мені доля і Господь Бог.

Тому, бачачи сьогодні в Україні таку... Ви розумієте, що сьогодні в Україні, що Полохало каже, що, можливо, таке, що і влади немає. Дійсно, сьогодні в Україні влади ніякої немає. Президент з Медведчуком в Криму вирішують свої питання, гуляють собі, В.Ф.Янукович балотується в президенти і займається спортом, а В.Ющенко займається виборами, тому я не думаю, що можна говорити, що є фаворити якісь у гонках, а є технічні кандидати.

Я вам хочу сказати впевнено, що якщо і Полохало, і Бондаренко, і інші хочуть взнати, то вони почують це в кінці вересня або на початку жовтня, побачать, хто фаворит, а за кого проголосує народ, і хто стане президентом.

Зиновій Фрис

Звичайно, пане Нечипорук.

Пане Нечипорук, якраз до Вас має запитання наш слухач з Харківської області.

Будь ласка, Ваше питання. Ми слухаємо.

Слухач

Добрий вечір, “Свобода”!

Передаю вам всіх всього найкращого. Важко до вас пробитися, але сьогодні вдалося.

Пан Нечипорук нещодавно виступав на “Свободі” і знову тут. Зараз йде розмова про якості кандидатів. Пане Нечипорук, Ви в більшості в парламенті України, як Ви можете претендувати на таке високе крісло, коли та більшість, коли вона не йшла б на поводу у Кучми, то держава не була так розвалена?

Я сьогодні їздив у сусідній район купити зерна там для фуражу... Страшно дивитися на господарство, там такий розвал, як після війни...

Зиновій Фрис

Будь ласка, Ваше запитання конкретне.

Слухач

Ви підтримуєте Кучму, підтримували цей розвал, це знищення держави. Як Ви можете бути лідером в порівняні із Януковичем, Ющенком, Морозом та іншими?

Зиновій Фрис

Пане Нечипорук, як Ви прокоментуєте ці слова?

Володимир Нечипорук

Я відповідаю, пане Зиновію, дуже коротко.

Ми всі проживали в СРСР при радянській владі і вихідці із чогось. У нас сьогодні в парламенті є опозиція і є більшість. Мені що, до опозиції йти: до В.Ющенка, який зрадив народу в 2002-му році – не взяв влади в свої руки, яку йому дав народ, мені в опозицію йти до комуністів чи до соціалістів, до кого мені примикати? Чи мені самому як мажоритарнику брати кольчугу і меч в руки і йти добувати волю і свободу для української нації, українського народу?

Тому я розумію, коли людина спішить там за фуражем, телефонує і говорить це. Вона мала на увазі те, що влада сьогодні кланова, і вона розвалила і економіку, і соціальну структуру, і в цілому державу Україна. Це факт.

Те, що я сьогодні знаходжуся в більшості, то кожен депутат із 450, а поруч зі мною сидить Андрій, а він підтвердить те, що я завжди виступаю на боці народу, на боці держави.

Я ніколи не підтримую більшість в тих питаннях, і якщо мені Андрій не дасть, щоб я, скажемо таке слово, збрехав (я чисту правду говорю і завжди), то я вам скажу, що коли йшло питання про проведення конституційної реформи антилюдської, антидержавної, яку силкуються ще раз проводити, то я цю реформу фактично у ВР зірвав один двома своїми виступами. Андрій Чорновіл це підтвердить.

Так що, шановний слухачу, якби Ви не говорили, а я хочу сказати, що на Землі немає просто вільного місця і в суспільстві України, де людина могла б ні від кого бути незалежною, тому доводиться бути в більшості, в опозиції, в меншості.

Я завжди центрист, я завжди ні до якого табору не примикаю, тому відповідаю ще раз, що в нас в Україні немає ні опозиції, ні більшості. Про це я заявив ще більше року назад.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Нечипорук.

І до пана Чорновола має запитання наш слухач Олександр з Вінницької області.

Пан Олександр

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Доброго вечора!

Пан Олександр

Пане Чорновіл, Ви поважали свого батька і прислухалися до його думок? Це перше запитання. Друге запитання: а які друзі Вам дали 500 тисяч, це не СДПУ(О), в яку фракцію Ви входите там у Львові? І третє питання: Ви читали “Тараса Бульбу”? Пам’ятаєте, як Тарас Бульба сказав: “Я тебе породив, я тебе і вб’ю”.

А пан Нечипорук вже поміняв п’ять фракцій, і він не брат, випадково, Вітренко Наталії, бо вони, як близнюки? І теж запитання: де Ви 500 тисяч взяли?

Зиновій Фрис

Пане Чорновіл, отже було три запитання. Будь ласка, відповідайте в будь-якій послідовності.

Андрій Чорновіл

Так, хороші запитання.

Звичайно, що поважав батька.

Хто дав 500 тисяч, я вже відповів.

“Тараса Бульбу” читав.

Зиновій Фрис

Пане Нечипорук, де Ви взяли 500 тисяч?

Володимир Нечипорук

Я вже також був на радіо “Свобода” і пояснював або говорив. Хоча це делікатне питання, і радіослухач, якби він був ввічливою людиною, він би не задавав таких питань.

Тому що зрозуміло, Ви самі сказали, що я є лідером партії “Народна влада”, і “з народу по нитці – бідному сорочка”, так і в нас. Партія збирає ці гроші без проблем, 100 тисяч членів партії по 5 гривень, от Вам і 500 тисяч гривень. Тут немає ніяких проблем.

А от що радіослухач сказав, що я – брат Наталії Вітренко. Ви знаєте, я Наталію Вітренко поважаю, хоча не брат, поважаю. Мені жаль тільки, що вона на цьому фонді зациклилась, і далі не йде.

Але я хочу сказати радіослухачу, чи знає він, що Сорос сьогодні фінансує Віктора Ющенка? І 170 мільйонів євро направив на цю передвиборну компанію. А чи знає цей радіослухач про те, що ...

Зиновій Фрис

Пане Нечипорук, а звідки у Вас такі дані про 170 мільйонів? Це я вперше таке чую...

Володимир Нечипорук

Я по життю міліціонер, і люблю слухати такі виступи, і це сам пан Сорос заявив на самміті. Він був на самміті, там його журналісти запитали, і він сказав, що я допомагаю опозиції України і отаку суму грошей. Це знає вся Україна, якщо хочете, запитайте Петра Симоненка, він проводив розслідування. Він Вам навіть назве документи.

Тому тут дуже цікаво. І радіослухач, який хоче знати, чому міняється..., шановний радіослухачу, треба знати структуризацію ВР, взагалі треба знати політику. Якщо, наприклад, я займаюсь іншою справою, і в політику не лізу, або в економіку, то я туди не лізу.

А якщо я політик, то...

Зиновій Фрис

Дякую

Володимир Нечипорук

Я ще хочу за структуризацію сказати. ВР має політичну структуризацію – це фракції, і професійну структуризацію – це комітети. Я завжди був і є правоохоронцем.

Ще раз підтверджую, що я доктор юридичних наук, я академік, професор, маю, відповідно, військове звання. І відповідно до цього хочу сказати, що в житті не можна сказати на сіре - чорне. Що сказав радіослухач. Він мене просто зачепив, я мажоритарник, я – вільна людина, вільний депутат, я не прийшов захищати клан, я не прийшов захищати свої гроші, фабрики, заводи. Я прийшов захистити свій народ, свою державу, свою Батьківщину, свою землю у ВР.

Тому коли я переходив із фракції у фракцію, мені потрібно давати медаль або орден за кожен перехід. Чому? Тому що я все робив для того, щоб краще жилося у країні. Я все робив для того, щоб підтримати якусь ту фракцію, або прийняти той законопроект, який могла підтримати та чи інша фракція. Все, я дякую.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Нечипорук, я нагадаю слухачам, що в прямому ефірі “Вечірня Свобода” наші гості - Андрій Чорновіл, кандидат у президенти України та другий народний депутат, кандидат у президенти України Володимир Нечипорук.

На зв’язку слухач із Волинської області. В нього, наскільки я розумію, запитання до пана Чорновола. Будь-ласка, слухаємо Вас.

Слухач

Андрію, у мене питання такого порядку, чи простив ти вбивцям твого батька його смерть? Це перше питання.

І друге питання, ти прекрасно розумієш, що сьогодні лідер у нас – це Віктор Ющенко, чи віддаси ти йому його голоси? Дякую.

А тому Нечипоруку скажи, що він продажний. І давно продався, ми це все прекрасно розуміємо.

Зиновій Фрис

Дякую. Це був наш слухач з Волинської області, пане Чорновіл, будь-ласка, до Вас було перше запитання.

Андрій Чорновіл

Дякую за запитання. Звичайно, у мене зараз надто мало сил та повноважень, щоб розслідувати смерть, загибель, вбивство. Речі треба називати своїми іменами, мого батька. Заслабий поки що, наголошую, поки що. Але я доб’юся правди. Правда буде. І з Ґонґадзе вилізе правда, і вбивство мого батька, все вилізе, як шило в мішку.

Щодо Віктора Ющенка, Ви знаєте, я всім радіослухачам хочу нагадати все-таки 13.02.2001 року, коли хтось, головний опозиціонер колись був при владі. І був форум національного порятунку, в той день посадили Юлію Тимошенко в тюрму.

І головний опозиціонер назвав форум національного порятунку, тобто шановних вчених, художників, політиків, зграєю банкротів, дискредитованих невдах, які прагнуть уникнути політично забуття і карної відповідальності.

Пройшло всього три роки, що таке опозиція? Щоб бути в опозиції, треба мати позицію, позиція – це стан, який не змінюється упродовж трьох років. Оце моє таке бачення того. Тобто я вважаю, що це кланова боротьба двох Вікторів, я ще раз наголошую, Україна від того ні виграє, ні програє.

Зиновій Фрис

Дякую, і ми маємо знову слухача, Олександра з Києва. Будь-ласка, слухаємо Вас.

Слухач

Пане Зиновію, питання до Вас.

Зиновій Фрис

Ні, ведучі не відповідають на питання, тільки гостям.

Слухач

До всіх питання, але до Вас теж. Навіщо ганьбити ім’я героя України, патріота України Чорновола сьогодні? Можна просто звертатись до Андрія просто: пане Андрію. Перше питання.

Друге питання до Вас знову, навіщо Ви засмічуєте ефір технічними кандидатами? Краще було б запрошувати кандидатів явних, не технічних. Дякую за відповідь.

Зиновій Фрис

Дякую, на Ваше питання я б так відповів. Є 26 кандидатів у президенти, і радіо “Свобода” до всіх ставиться однаково. Ми запрошуємо всіх кандидатів по черзі, вже багатьох запросили, і кандидати в президенти інші будуть у нас в ефірі.

Технічні вони чи не технічні, про це говорить не радіо “Свобода”, не Зиновій Фрис, а про це говорять в Україні політологи. Так що ось як би я міг відповісти на Вашу репліку, шановний слухачу.

А те, що у нас сьогодні Андрій Чорновіл, і те, що ми говоримо Чорновіл, ми не можемо називати його Іванов, тому що він Чорновіл. Ось такі мої репліки.

Шановні гості, скажіть будь ласка, яка на вашу думку головна якість президента України повинна була б бути? Чи може претендувати на посаду президента людина, яка сиділа у тюрмі? Пане Чорновіл?

Андрій Чорновіл

Ви знаєте, чим ближче до фінішу президентських виборів, тим буде більше копирсання в брудній білизні. Виявиться, що не тільки один з 26 претендентів на пост президента сидів, можливо, половина пізніше виявиться. Тобто чим далі, тим буде більше бруду.

Я взагалі людину ціню за її особистими якостями, за тими якостями, що вона може зробити для України в перспективі.

Якщо я і мої діти будуть жити краще, то я буду голосувати за цього кандидата в президенти. Якщо за нього вони будуть гірші, Україна скотиться в прірву олігархічної боротьби – я буду голосувати проти нього. Це саме стосується кандидатів, яких Ви називаєте нетехнічні, чи українські політологи. У мене все.

Зиновій Фрис

Пане Нечипорук, от Віктор Янукович - дві судимості, він претендує на найвищу посаду, що Ви про це?

Володимир Нечипорук

Я відповідаю, пану Зіновію, відповідаю тим людям, радіослухачам, які задавали запитання. Я скажу чесно і відкрито, що сьогодні все залежить від того, як буде голосувати народ. Як будуть навіть голосувати ті люди, які сьогодні назвали мене продажним.

Я хочу сказати, якщо будуть вибори, якщо Ви, радіослухачі, шановні громадяни України, якщо Ви не продасте свого голосу за срібник, за жменю крупи, не станете рабом рабовласника чи наймитом лідера клану, а зробите свідомий дійсно непідкупний вибір, і зібравши по копійці, по гривні, допоможете стати справжньому лідеру, патріоту української нації, тоді Ви будете не раби, ми будемо українці. Ми будемо гордитися своїм ім’ям.

А те, хто йде в кандидати в президенти, і так звані два лідери, які є в народі, знаєте, “курчат рахують по осені”.

Я хочу ще раз запевнити, хочу ще раз сказати провокаторам, які задавали питання, назвали мене, що я продажний. Я також можу відповісти, що це провокаційне запитання. Я для Вас хочу особисто відповісти, я буду президентом, і я зроблю ваших дітей і внуків щасливими, а не такими, якими зробили Ви їх самі.

Зиновій Фрис

Дякую, що ж, часу залишилось дуже мало для того, щоб продовжувати нашу дискусію, мені залишається сказати, що гостями “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі були сьогодні кандидати у президенти України Андрій Чорновіл, доцент Львівського медичного університету ім. Данила Галицького і ще один кандидат у президенти, народний депутат - Володимир Нечипорук, фракція "Демініціативи - Народовладдя", лідер партії "Народна влада”.

Думаю, що гостями наступних наших передачах неодмінно будуть наступні кандидати в президенти в допрезидентських виборах, всі вони будуть гостями нашого ефіру, звичайно, якщо вони самі цього будуть бажати.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагали Ангеліна Шкуренко і Сергій Балабанов.

До зустрічі, хай Вам щастить, хай щастить Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG