Доступність посилання

ТОП новини

Росія має намір взяти під контроль всі нафтопроводи України – RBC.


Марія Щур

Київ, 16 серпня 2004 – Росія поспішає взяти під контроль українську нафтотранспортну систему ще до відходу з посади Президента Леоніда Кучми. Про бажання російської компанії «Транснєфть» стати ексклюзивним оператором усіх українських трубопровідних систем повідомляє російське ділове видання «РБК Дейлі».

Російський нафтотранспортний монополіст компанія «Транснєфть» намагається застрахуватися від політичних ризиків, пов’язаних із виборами в Україні, а тому поспішає взяти під контроль українську систему стратегічних трубопроводів ще до жовтня. Як повідомляє російське ділове видання «РБК дейлі», проект відповідної угоди російський монополіст уже відправив українській державній компанії «Укртранснафта», яка є оператором українських нафтогонів. Йдеться про контроль над нафтопроводом «Дружба», Придніпровськими магістральними нафтопроводами та трубопроводу Одеса-Броди, який у російській версії вже звучить як Броди-Южний. До угоди включені також і морські нафтотермінали.

Як повідомив російському виданню віце-президент «Транснєфті» Сєрґєй Ґригор’єв, аналог цієї угоди вже діє між двома компаніями, а проект нового документа лише збільшує термін його дії до 2020 року, а також включає в сферу угоди новий нафтогін Одеса-Броди, який віднедавна почав працювати у реверсному режимі. На думку експертів РБК , це ключовий договір у російсько-українських стосунках, хоча в компанії «Транснєфть» та в інших засобах масової інформації його значення намагаються применшити.

Поява цих проектів не новина для українських експертів, які вже давно попереджали про те, що боротьба за контроль над нафтогоном Одеса-Броди насправді була частиною більшого стратегічного плану Росії. Говорить колишній голова компанії «Укртранснафта» Олександр Тодійчук:

«Всі ми читали про стратегії Росії, які, в основному, зорієнтовані на те, щоб отримувати контроль над транспортною інфраструктурою навколо Росії. Мабуть, ці дії і є елементами цієї стратегії».

Голова російської компанії «Транснєфть» в інтерв’ю «РБК дейлі» наголошує, що підписати довгострокову угоду про транспортування нафти компаніям двох країн рекомендувала Міжурядова російсько-українська комісія зі співпраці. Щодо цих рекомендацій колишній голова «Укртранснафти» має відмінну точку зору:

«Були певні, як ми називаємо, некомерційні тиски на Україну. І певним чином навіть шантаж. Деякі російські урядовці казали, що ми зменшимо постачання нафти і газу в Україну та через Україну. Мабуть, це не дружні відносини і певний тиск».

Російські експерти наголошують, що угода про транзит нафти має бути підписана після того, як уже відбулося підписання угоди про транзит газу через територію України. І обидві ці угоди розраховані на те, щоб служити певною гарантією російським інтересам в Україні на випадок, коли б до влади прийшов кандидат від опозиції Віктор Ющенко. Головне, на думку російських експертів, встигнути підписати угоду до виборів. Українська ж сторона, на думку російського експерта Костянтина Батурина, іде на це для того, щоб заручитися підтримкою Росії для кандидата від влади Віктора Януковича.

«Офіційному Києву потрібна підтримка Росії, тому він і заключає подібні угоди», - підсумовує російський експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG