Доступність посилання

ТОП новини

Що варто очікувати від нової зустрічі президентів України і Росії?


Сергій Кисельов

Київ, 17 серпня 2004 - У середу Президент України Леонід Кучма, який нині перебуває у відпустці в Криму, поїде до російського міста Сочі. Там він проведе робочу зустріч зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. За офіційними даними, президенти вестимуть мову про двостороннє співробітництво, передусім в економічній сфері, обговорюватимуть взаємодію в рамках СНД та ЄЕП, міжнародну проблематику. Але що має стати головним на цій зустрічі?

Цього літа Кучма зустрічався з Путіним уже двічі : в Москві та в Криму. І тому той факт, що в розпал президентської кампанії в Україні глава держави терміново вирушає на нову зустріч зі своїм російським колегою, деякі українські аналітики розцінюють. як знаковий. І вважають, що головною темою переговорів буде саме перебіг президентських перегонів.

І ще один пасаж, над яким розмірковують українські аналітики. Чи не є зустріч Путіна з Кучмою в Сочі формальною? Тобто, чи вважає Москва, що Кучма продовжує міцно тримати кермо, або ж уже поглядає в бік його правонаступника, який має зайняти президентське крісло за кілька місяців?

Ось що в інтерв’ю для радіо "Свобода" сказав з цього приводу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:

"Я думаю, інтрига зберігається в Україні. І я не казав би дуже категорично, що Москва, Кремль однозначно орієнтуються на Віктора Януковича як спадкоємця влади і лідера поствиборчого політичного режиму. Думаю, що на цій зустрічі якраз і будуть обговорюватися питання виборчої, а також післявиборчої конфігурації елітних груп, владних конфігурацій, які будуть утворюватись уже після виборчої кампанії. Ситуація може скластися в Україні, коли Президентом буде обраний нинішній прем’єр-міністр, але реальний вплив нинішнього Президента буде збережений. І тоді для владного групування постане дуже серйозне питання: співвідношення оцих владних, формальних і неформальних механізмів впливу. Це дуже важлива проблема для України, але вона дуже важлива й для Росії. Тому що все ж таки для Росії гарантом продовження нинішньої динаміки російсько-українських відносин слугує перш за все діючий президент. І поки що Кремль, Путін не впевнені на всі 100 %, що правонаступництво у російсько-українських відносинах буде збережене з приходом до влади Віктора Януковича".

Політолог Олександр Дергачов дотримується дещо іншого погляду на те, про що йтиметься під час зустрічі у Сочі президентів Росії та України. В інтерв’ю для радіо "Свобода" він висловив таку думку:

"Думаю, що не все визначене остаточно щодо стратегії передачі влади тут, у Києві. Так само і в Москві розглядається декілька варіантів. Думаю, що Кучма поїхав порадитись, що є більш виграшним і надійним. Оскільки відчуває, що підвів свого колегу в Москві тим, що довів країну до такої невизначеності, коли опозиція має шанси на перемогу. В Москві цього не розуміють. Вони дуже вправно впоралися зі своєю опозицією, і, мабуть, дуже незадоволені такою непередбачуваністю подій. Думаю, що в Москві будуть відносно обережні щодо українських виборів. І відчувають, що їх можуть використати тут, усередині України, без їхнього відома. Російський чинник спрацьовує, оскільки впливає на значну частину електорату. І влада наша тут, у Києві, розігрує цей чинник на свій розсуд. Ну, а з Москвою треба радитись щодо стратегічних питань".

І ще один прогноз на перебіг переговорів у Сочі між Путіним та Кучмою. Директор Центру політичних досліджень і конфліктології, він же радник глави Адміністрації Президента України Михайло Погребинський в інтерв’ю для радіо "Свобода" висловив таке припущення:

"Я не очікую жодних інтриг стосовно президентських виборів. Я думаю, що це давно запланована зустріч для вирішення питань, пов’язаних зі статусом Кучми, по-перше, як діючого Президента української держави, по-друге, як голови СНД. І насамперед очікування, пов’язані з підписанням дуже важливих для двосторонніх відносин договорів. Насамперед, пов’язаних з оподаткуванням ресурсів, нафти, наскільки я розумію, податок на додану вартість – якимось чином буде вирішуватись ця проблема, яка дуже важлива для України. І інші проблеми, пов’язані з цінами, наскільки я розумію, з цінами на енергоресурси. І інші, які вже більше пов’язані з роботою Співдружності Незалежних Держав. От які очікування зараз є".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG