Доступність посилання

ТОП новини

Проблема нелегальної імміграції у США.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 18 серпеня 2004 - Що робити з іммігрантами, які дістаються до Сполучених Штатів нелегальним шляхом? За підрахунками ( приблизними, звичайно, бо ж нелегали воліють не реєструватися під час переписів населення) в Америці нині живе від 8 до 12 мільйонів нелегальних іммігрантів. Їхня доля стала однією з важливих пунктів президентської передвиборчої кампанії. Статистика визначає рух нелегальних імігрантів як “проникнення”. Натомість, федеральна прикордонна служба вживає такі вислови, як “вторгнення”, “злива”, “мільйон осіб щороку”. Нелегали перетинають здебільшого мексиканський кордон, причому в тому потоці не лише мексиканці, а й еквадорці, нікарагуанці, гондурасці та інші латиноамериканці. А крім того, через кордон з Мексикою йдуть східноєвропейці, африканці, навіть китайці, бо кордон цей – мало не умовна лінія на мапі. Подекуди дротяний паркан, прикордонні пости – лише на шосе. Решта – гола пустеля, щоб дістатися до найближчого поселення, треба йти десятки кілометрів.

Одне слово, кордон не на замку. Щоправда, федеральні агенти перехоплюють декого з потоку – десь 500 нелегалів щодня, але це крапля в морі, якщо порівняти це із загальним припливом нелегальних іммігрантів. Присутність нелегальних іммігрантів відчувається всюди в Америці. У моєму селищі Гартсдейл, наприклад, за 60 кілометрів на північ від Нью-Йорка, від самого сходу сонця на перехресті доріг збираються заробітчани типово латиноамериканського вигляду. Під”їжджають підрядники, власники будівельних компаній, приватні громадяни – і задешево наймають нелегалів на день-два-три.

У Каліфорнії нелегали просто незамінні – вони збирають врожаї цитрусових, кавунів, полуниці, помідорів, аспарагусу, тощо. Самі фермери визнають, що без нелегалів вони не змогли б упоратися, бо нема охочих до цієї виснажливої праці. Уряд не в змозі поставити прикордонників на кожному кілометрі. Усього 2300 федеральних агентів мають завдання ловити й видворяти нелегалів. Президент Буш запропонував надати нелегальним іммігрантам, які працюють і сплачують податки, легальний статус тимчасових робітників, те, що в Європі називається “гастарбайтерів”. Сенатор Джон Керрі, кандидат у президенти, обіцяє , якщо він переможе, протягом перших ста днів проголосити амністію всім нелегалам, які живуть в Америці принаймні 5 років. Я хочу закінчити спогадом, для порівняння. Розповідав мені приятель, Ілля Суслов, гуморист відомої 16-ої сторінки московської “Літгазети” за радянського ще режиму. До редакції з нагоди якоїсь там річниці запросили знаменитого прикордонника Карацупу. Під час бенкету мій приятель запитав обмедаленого полковника, чи це правда, що той особисто затримав 400 порушників державного кордону. Карацупа, який уже встиг добряче хильнути коньяку, сказав:

“Так, це правда. Затримав. 400 порушників кордону, - і посміхнувся. - Але ж ніхто не уточнював, в який бік ті порушники прямували”.
XS
SM
MD
LG