Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах України попри гучні заяви представників влади про рівність можливостей кандидатів на посаду Президента створюються перешкоди кандидатам від опозиції.


Михайло Снігур

Прес-конференція
Дніпропетровськ, 18 серпня 2004 - У дніпропетровську виборчі штаби “Нашої України” і Олександра Мороза мають намір вжити спільні заходи проти провокацій і порушень громадського порядку, інспірованих місцевою владою.

У спільній прес-конференції, проведеній у обласному виборчому штабі «Нашої України», взяли участь керівник виборчого штабу «Нашої України» Сергій Чукмасов, заступник керівника виборчого штабу Олександра Мороза Юрій Агєєв і довірені особи Олександра Мороза у 26-му та 27-му виборчих округах Валентина Оришак і Олександр Малівєров.

Йшлося про порушення закону про вибори Президента, порушення громадського порядку і провокації, що інспіруються місцевою владою під час передвиборчих поїздок опозиційних кандидатів на посаду Президента.

Так, під час візиту на Дніпропетровщину Віктора Ющенка радіоперехопленнями розмов керівників місцевої міліції і міліцейських підрозділів виявлені вказівки підрозділам ДАЇ і міліції влаштовувати дорожньо-транспортні пригоди, розкидати дошки із цвяхами на дорогах, використовувати важкі вантажівки для створення аварійних ситуацій. Майдани, де мали відбуватися зустрічі з Олександром Морозом і Віктором Ющенком, захаращувалися будівельними матеріалами, заставлялися технікою.

В перебігу візиту Олександра Мороза сталася сутичка між представниками його штабу і довіреними особами з підрозділом воєнізованої охорони Дніпропетровського шинного заводу, директор якого Віталій Вербас віддав розпорядження всіляко перешкоджати проведенню зустрічі і нищити агітаційні плакати Мороза. Присутня на майданчику, де мала відбутися зустріч, міліція у протиправні дії охорони заводу та інших осіб, котрі створювали перешкоди проведенню зустрічі з кандидатом на посаду Президента, не втручалася.

Заступник керівника виборчого штабу Олександра Мороза у Дніпропетровській області Юрій Агєєв повідомив, що дії директора заводу будуть оскаржені через суд. У підготовці позову штабу Олександра Мороза допомагає юридична служба штабу “Нашої України”.

Довірена особа Олександра Мороза у 27-му виборчому окрузі Олександр Маліверов повідомив, що штабами Мороза і “Нашої України” у майбутньому буде проводитися відеоконтроль місць, де заплановані зустрічі з кандидатами з метою отримання доказів протиправних дій представників влади, керівників підприємств, охорони підприємств, дії працівників міліції, яка сприяє порушенням громадського порядку.

Керівник виборчого штабу “Нашої України” Сергій Чукмасов сказав:

« Ми зрозуміли, що міліція не в змозі забезпечити безпеку. Тому ми будемо покладатись на державну службу охорони, покладатись на свої структури – це колишні військові, люди, які проходили певну підготовку у відповідних підрозділах, ми сьогодні не маємо і не покладаємо надію на міліцію».

Сергій Чукмасов додав, що будуть створені групи підтримки громадського порядку з відповідно споряджених молодих людей, спортсменів, які, не виконуючи охоронні функції, допомагатимуть припиняти порушення порядку і провокації.

«Як ми можемо довіряти міліції, яка сьогодні вирішує , чи боротися зі злочинцями, чи ні, бо хтось з тих злочинців, можливо, стане прем’єр-міністром, а потім і кандидатом у президенти. Ще й помститься, якщо стане Президентом,” – сказав Сергій Чукмасов. А до того ще послався на свою розмову з високопосадовцем обласної адміністрації, котрий сказав:

“У нас вистачить щебню, щоб засипати усі майдани, на яких ви збираєтеся проводити ваші мітинги. Владу ми вам не віддамо”.

22-го та 23-го серпня районні центри і міста області має відвідати Віктор Ющенко.

“Ми знаємо, що влада планує нові провокації, що у обласному штабі Партії Регіонів працює група з підготовки, як вони їх називають, спецзаходів, але вдамося до контрзаходів і зробимо все, щоб плани зриву зустрічей з виборцями кандидатів від опозиції не мали успіху,” – заявили учасники прес-конференції.
XS
SM
MD
LG