Доступність посилання

ТОП новини

Скарги польських громадян на українських прикордонників та митників.


Володимир Павлів

Останнім часом зросла кількість скарг польських громадян на роботу українських прикордонних служб. У польській пресі з”явилася низка публікацій про факти вимагання українськими митниками необґрунтованих оплат від польських туристів, а також про випадки створення штучних черг і звичайного хамства. Минулого тижня цю справу коментував публічно представник польського Міністерства закордонних справ.

Першими, кому польські громадяни скаржаться на беспорядок на українській стороні кордону, є службовці прикордонних служб Польщі. Однак, польським прикордонникам нічого не залишається, як інформувати українських колег про ці скарги , говорить Речник Бєщадського віділення Прикордонної служби Польщі майор Анджей Михалик: “Під час перевірки пасажирів польські прикордонники отримують інформацію про вимоги з українського боку різного виду оплат. Всі ці інформації ми відразу передаємо українській стороні...А вже потім це не наша компетенція – це справи української сторони. Офіційних скарг у нас немає, ми лише збираємо інформації на цю тему”.

Однак, не лише поляки скаржаться на українських прикордонників, але й українці – на польських , говорить віце-консул Генерального консульства України у Кракові Олександр Гаман: “Вони,як правило, скаржаться на те, що громадян України погано обслуговують польські прикордонні чи митні служби, а польські громадяни кажуть, що українські прикордонні чи митні служби погані, тобто, затягують час. Ось такі взаємні образи”.

Марек Цинкар - журналіст із прикордонного польського Перемишля, котрий дуже часто перетинає польсько-український кордон , вважає, що взаємні образи подорожніх вмотивовані тим, що ситуація на кордоні взагалі є патологічною. Правда, з українського боку трохи більше , говорить Марек Цинкар: “Я дуже часто перетинаю кордон у Медиці і потім сигналізую у своїх матеріалах, що цей кордон є патологічним. Він патологічний з обох боків , не можна сказати, що патологія розвивається виключно з українського боку. На жаль , висновки роблять здебільшого тільки польські прикордонні служби. Бо я бачу величезну нечистоплотність прикордонних служб з українського боку, бачу створення штучних черг з того боку, а потім ще й звинувачення польських прикордонників. Польські та українські служби взаємно звинувачують одні одних”.

Котра з прикордонних служб є поряднішою, а котра менш – це насправді мало цікавить громадян обох країн, котрі хочуть лише одного : щоб перетин кордону двох сусідніх держав був якнайменш проблемним і якнайбільш швидким.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG