Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї провiв цього тижня три надзвичайних сесії, на яких внiс змiни в низку законiв, даючи урядовi можливiсть призначити нових суддiв та керiвникiв впливових державних iнституцiй


Михайло Рамач Кабiнет прем’єра Воїслава Коштуницi поспiшає взяти в свої руки всi важелi влади, через це депутати були змушенi перервати вiдпустки та обговорити проекти законів, суть яких бiльшостi громадян незрозумiла. А експерти кажуть, що правляча коалiцiя запроваджує партiйний контроль над засобами масової iнформацiї, судочинством та окремими фiнансовими iнституцiями.

Внесенням змiн у закон про радiо та телебачення влада здобула можливiсть призначити нових членiв Комiтету з питань радiо й телевiзiйних частот. Згаданий комiтет мав би, спрощено кажучи, зробити порядок в ефiрi, де, на думку влади, наразi панує небачений хаос.

Згiдно з неповними даними, в Сербiї є бiльше 1300 радiо та телевiзiйних станцiй. Бiльшiсть з них має тимчасовi лiцензiї або їх зовсiм немає. Завданням Комiтету з питань частот буде закрити тi станцiї, якi не виконують законом передбачених умов. Незалежна спiлка журналiстiв висловила побоювання, що лiцензiї дiстануть в першу чергу тi станцiї, котрi пов’язанi з партiями коалiцiї.

Пiсля внесення змiн у закони, котрі стосуються правосуддя, влада дiстала змогу призначити 70 нових суддiв. Преса пише, що й цим разом, як i в однопартiйному минулому, вирiшальною була не дотеперiшня дiяльнiсть суддiв, а полiтичнi чинники. Щоправда, наразi списки суддiв, замiсть одної, узгоджують лiдери 5 партiй.

Парламент внiс змiни й до законiв щодо цiнних паперiв та щодо конфлiкту iнтересiв, на пiдставi яких влада має сформувати окремi комiтети з широкими повноваженнями.

Слід зазначити, що за згаданi закони проголосувала й опозицiйна Демократична партiя, котру очолює президент Сербiї Борис Тадич. На думку оглядачiв, Тадич та прем’єр Коштуниця досягли домовленостi щодо спiвробiтництва в парламентi з метою закрiпити демократичний блок і таким чином обмежити вплив ультранацiоналiстичної Радикальної партiї, котра має одну третину депутатського корпусу.

Президент Тадич, кажуть оглядачi, не хоче дестабiлiзувати владу до мунiципальних виборiв, якi призначенi на 19 вересня. А пiсля них усе залежатиме вiд того, чи бiльше голосiв набере президентська партiя чи прем’єрська коаліція.
XS
SM
MD
LG