Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на нафту в Україну зростатимуть, попри домовленості урядів України і Росії – експерти.


Сергій Кисельов

Київ, 19 серпня 2004 - Оглядачі продовжують аналізувати наслідки підписаного у середу в Сочі російсько-українського договору "Про транзит нафти територією України" та скасування Росією опосередкованого податку на додану вартість експортних російських енергоносіїв.

Вранці на заправці, де я купував пальне для свого авто, бачив кількох власників машин, які ,окрім повного баку, заливали бензин і в запасні каністри. "Беріть більше, поки не подорожчав", – порадив знайомий "пістолетник". Так деякі далекоглядні столичні водії та продавці пального сприйняли учорашні російсько-українські домовленості в Сочі, згідно з якими пальне принаймні дорожчати не повинно. А що думають експерти з приводу того, чи зміняться і як саме можуть змінитися в Україні ціни на нафтопродукти?

На думку колишнього керівника управління компанії "Укртранснафта" Михайла Гончара, яку він висловив в інтерв’ю для радіо "Свобода", нафта не подешевшає:

“Власне кажучи, поведінка зараз українського уряду щодо енергетичного блоку схожа на поведінку індіанців, яким конкістадори пропонують брязкальця в обмін на золото. Справа в тім, що структура ціни на нафту змінилася відповідно до рішення Держдуми Росії, відповідно до указу, підписаного днями Путіним. Але відбувся просто перерозподіл внутрішній цієї структури ціни. Тобто, ПДВ 18 % прибрали із структури ціни. Але це не означає, що нафта на 18 % подешевшає. Путін висловився на цю тему, щ о російський бюджет понесе втрати. Вони знайшли механізм компенсації цих втрат. Це за рахунок збільшення інших платежів, рентних платежів, на видобуток нафти зокрема. Тому нафтовидобувні кампанії загалом яку ціну на нафту мали, вони її і матимуть. Тому що не постановами уряду чи законами визначається ціна. Вона визначається ринком. Отже, говорити про те, що від скасування ПДВ зміниться ціна на нафту в бік подешевшання – це принаймні нелогічно з економічної точки зору. Ціна на нафту визначатиметься кон’юнктурою на світовому ринку".

Учора Владимир Путін і Леонід Кучма домовились у Сочі, що нафтогоном “Одеса-Броди” піде російська нафта. Михайло Гончар назвав цей договір вкрай негативним для України. І додав, що він надовго заблокує розвиток українського нафтотранспортного коридору в напрямку польського міста Полоцьк і зробить Україну ще більш енергетично залежною від Росії.

З цим не погоджується Володимир Саприкін – директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. У нього нема пересторог щодо підписання російсько-української угоди про реверсне використання нафтогону Одеса-Броди. За словами співрозмовника, цей документ описує лише загальні напрямки співробітництва. Але в ньому чітко не прописано, чи є реверс “Одеса-Броди” навіки, чи на 15 років.

“Тобто, написано, що дві сторони мають забезпечувати оптимальну роботу нафтопроводу “Одеса-Броди”, включно постачання російської нафти за напрямом Броди-Одеса-морський термінал "Південний". Тобто, який висновок можна зробити щодо цього документу? По-перше, встановлюються фактично стратегічні відносини між Україною та Росією в сфері транспортування та транзиту нафти. Йдеться про конкретні обсяги, тобто, Україна зобов’язалася пропускати по своїй території, а Росія постачати 85 мільйонів тонн російської нафти. Тобто, тут є для України певний позитив щодо забезпечення завантаження на 15 років власних українських нафтопроводів. Тобто, щодо” Одеса-Броди”, документ жорстко не фіксує, чи то навіки реверс, чи транспортування каспійської нафти. Тобто, загальні фрази, які дозволяють як забезпечувати реверс, так і зворотній, базовий напрям транспортування каспійської нафти”, – вважає директор енергетичних програм Володимир Саприкін.

Він також говорить, що не слід очікувати зменшення цін на нафтопродукти. Оскільки, по-перше, ціни на нафту на світовому ринку зростають. А по-друге, російські компанії, на думку експерта, спробують перекласти деякі втрати при змінах законодавства на споживача. Як російського, так і українського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG