Доступність посилання

ТОП новини

Поки Україна просить Росію зробити пункти спрощеного перетину кордону, такі пункти вона вже має з Білоруссю.


Юрій Свірко

Мінськ, 18 серпня 2004 – Цієї середи президенти Росії й України Володимир Путін і Леонід Кучма на зустрічі в Сочі домовилися про створення на російсько-українському кордоні спільних пропускних пунктів, на яких оформлення людей і товарів буде відбуватися за спрощеною схемою. Як це найкраще зробити, тепер вирішуватимуть уряди. А на білорусько-українському кордоні такі спільні пункти спрощеного перетину працюють уже кілька днів.

З понеділка цей експеримент проводять на двох пунктах пропуску, повідомив речник Державного комітету прикордонних військ Білорусі Володимир Нестерович. Він назвав ці пункти:

“Отчин–Гута” – це в нас на дільниці Пінського прикордонного загону, а другий – на дільниці Гомельського. Не всюди в пунктах спрощеного перетину створена необхідна інфраструктура. Скажімо, в Отчині на нашій стороні немає нічого , не створено поки, а на українській стороні є якийсь будинок. А в “Подгальє–Прилуки”, навпаки, на нашій стороні є добрий, дуже симпатичнйи пункт пропуску з усіма умовами, а з української сторони немає нічого”.

Речник білоруських прикордонників додав, що упродовж експерименту українські колеги приїжджатимуть до білоруських у Подгальє, а білоруси працюватимуть в українській Гуті. Нововведенням можуть скористатися лише мешканці прикордонних районів.

Володимир Нестерович не зміг відповісти на запитання радіо “Свобода”, чи збільшилася кількість мешканців, які перетнули кордон останніми днями:

"Найбільша активність у таких пунктах спрощеного перетину у період свят, на вихідні, якщо людям необхідно піти до рідних, на могили свояків та близьких чи просто до крамниці" .

Для спрощеного перетину білорусько-українського кордону досить мати паспорт з постійною пропискою в прикордонному районі. Громадяни Білорусі та України можуть потрапити на територію сусідньої держави як на приватних транспортних засобах, так і пішки. Але підчас перетину кордону в цих пунктах пропуску заборонено провозити товари та інші матеріальні цінності. Усього на білорусько-українському кордоні за міжурядовою угодою має бути 30 пунктів спрощеного пропуску, але тепер працює лише половина з них, і там треба двічі проходити контроль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG