Доступність посилання

ТОП новини

Частина українців в Ізраїлі виступає проти закриття "Сільських вістей".


Вольф Москович

Єрусалим, 19 серпня 2004 року – За розвитком конфлікту довкола газети "Сільскі вісті," яку звинувачують в антисемітизмі, уважно стежать в Ізраїлі. 16 серпня київський суд вирішив передати статті цієї газети на незалежну експертизу, яка має вирішити, чи вони закликають до міжетнічної ворожнечі. "Сільські вісті" опротестовують попереднє рішення суду, який у січні вирішив закрити видання. Ми вже розповідали про першу реакцію в Ізраїлі, де оглядачі привітали такий крок як бажання України будувати толерантну і демократичну державу.

Кореспондент радіо “Свобода” також поцікавився думкою меншості в Ізраїлі - етнічних українців. Більшість співрозмовників мають погляди, подібні до майже загального засудження в Ізраїлі статей Яременка у “Сільських вістях”, як антисемітських.

Водночас у кількох з інтерв’ю можна було почути і підтримку опозиційної української газети. Олексій Савченко з міста Ако, українець, що живе в Ізраїлі 13 років, вважає: “Не секрет, що тепер в Україні напередодні виборів президента є сили пропрезидентські і антиукраїнські, які намагаються порушити кримінальні справи проти прогресивних ЗМІ, а газета “Сільські вісті” є провідною опозиційною газетою, яка пише правду, намагається формувати національний характер українців”.

В Олександра Петрика з міста Лод, в Ізраїлі 3 роки, така думка:

“Якби хоч незначна частина тих публікацій негативного характеру, що публікується в Ізраїлі проти України були б опубліковані в Україні проти євреїв, то щоб тоді сказали українські євреї? Я проти всякого насилля проти будь-якої нації. Якщо газета допустила висловлювання, які комусь здалися, як антисемітські, то вона повинна вибачитися. Закривати газету? В такому випадку Ізраїль би залишився без російськомовних газет”.

“Звичайно, євреї, які є при владі і в бізнесі, мають безпосередній вплив на політичну, економічну і соціальну ситуацію в Україні, але значна їх частина займає проукраїнську позицію, залишаючись при цьому хорошими іудеями. Це відрадно і це говорить про демократизацію молодої української держави. Щодо України взагалі, то ми, українці, повільно усвідомлюємо, що лише в своїй державі людина може бути господарем. Я читаю в Інтернеті “Сільські вісті” і не можу звинуватити газету в антисемітизмі. Її закриття – це удар по свободі слова”, - твердить Олександра Осипенко з Димони, в Ізраїлі 5 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG