Доступність посилання

ТОП новини

Україна просить Молдову не блокувати Придністров’я.


Марія Щур

Київ, 19 серпня 2004 – Україна просить Молдову утриматися від транспортної блокади Придністров’я до завтрашніх консультацій у Києві. Про це мовиться у ноті Міністерства закордонних справ України, що є відповіддю на попередження молдовської сторони про те, що з 20 серпня Молдова припинить рух усіх вантажів через самопроголошену республіку.

Київ не хоче зазнавати збитків від нового протистояння між Кишиневом і Тирасполем.

«Сьогодні Україна запропонувала Молдові утриматися від тимчасового припинення пропуску товарів для юридичних осіб у пунктах пропуску на українсько-молдовському державному кордоні до проведення відповідних консультацій на двосторонньому рівні. Такі консультації ми пропонуємо провести 20-21 серпня у Києві. Про це мова йде у ноті, яка сьогодні 19 серпня була передана Міністерству закордонних справ Молдови»,- сказав у інтерв”ю радіо “Свобода” речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський.

За його словами, Україна сподівається, що до проведення цих консультацій Молдова не чинитиме перешкод для пропуску товарів через територію Придністров’я:

«Ми послідовно виступаємо проти будь-яких обмежувальних блокадних, чи радикальних кроків, бо такі кроки перешкоджають комплексному врегулюванню придністровського протистояння. Україна виступає за переговорний шлях вирішення придністровської кризи».

На думку деяких західних оглядачів, Україна не дуже активна у вирішенні придністровської кризи, бо це питання впирається у корупцію на вищому рівні. Говорить аналітик вашингтонського Інституту стратегічних та політичних досліджень Владімір Сокор:

«Хоча Україна і заявляє про своє бажання стати членом Європейського Союзу, керівництво країни ігнорує заклики ЄС припинити підтримувати незаконну торгівлю та організовану злочинність у Придністров’ї, що було б у національних інтересах України».

Численні західні дослідження з цієї проблеми вказують на те, що українські чиновники напряму зацікавлені в існуванні «сірої зони» з точки зору міжнародного законодавства. На думку Марка Ґалеотті, експерта британського аналітичного видання “Jane''s Intelligence Review”, вся економіка Придністров’я будується на безкоштовному газі з Росії та контрабанді з і до України. Одеський порт, що лише у кількох годинах їзди від Придністров’я, є такою собі «дорогою життя» для тамтешніх контрабандистів. Колишній мер міста Едуард Гурвіц вважає, що Придністров’я контролюється одеською мафією, яка переправляє з Придністров’я наркотики та зброю, що лишилася у Тирасполя ще з радянських часів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG