Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Україні: кому потрібні непрохідні кандидати?


Зиновій Фрис Гості: Роман Козак - кандидат в президенти України, голова ОУН в Украіні; Микола Рябчук - незалежний політолог, редактор журналу "Критика", культоролог; Юрій Збітнєв - кандидат в президенти України, лідер всеукраїнської партії “Нова сила” (телефоном).












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 20 серпня 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

"Вечірня "Свобода" в прямому ефірі у п’ятницю, 20 серпня. Передача, в якій наші гості обговорюють найактуальніші події в Україні.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають: Юлія Сайко і Сергій Балабанов. Добрий вечір!

Наші гості сьогодні: кандидат в президенти України, президент компанії "Єврогаз", президент АТ "Київська міжнародна фондова біржа", симпатик СДПУ(о), лідер партії "Нова сила" Юрій Збітнєв (телефоном), ще один кандидат у президенти, голова політичної організації українських націоналістів, головний редактор "Вісника ОУН" Роман Козак, а також незалежний політолог, редактор журналу "Критика", культуролог Микола Рябчук.

Як ви здогадуєтеся, шановні слухачі, розмова сьогодні про президентські вибори.

До розмови за 15-20 хвилин можуть долучитися наші слухачі. Телефон у київській студії – 490 29 05.

Моє перше запитання до вас, пане Рябчук. Про що вам говорять прізвища кандидатів у президенти Юрія Збітнєва і Романа Козака?

Микола Рябчук

Зізнаюся щиро, що прізвище Романа Козака мені не говорить нічого. Власне, він з’явився на обрії політичному, принаймні для мене, зовсім недавно. Я бачив лише його один виступ на “5 каналі”, досить цікавий, навіть забавний по-своєму виступ, десь ,мабуть, зо два тижні тому.

А щодо Юрія Збітнєва, то це старожил нашого політикуму. Наскільки я пригадую, він був депутатом ВР першого демократичного скликання. Тоді він, здається, може й не належав, але був симпатиком, (така гарна формула), був симпатиком Народної Ради, якщо я не помиляюся. Власне, це те, що я знаю.

Зиновій Фрис

На вашу думку, які шанси цих двох кандидатів, якщо говорити про перемогу?

Микола Рябчук

Я, як політолог, наважуся сказати, що вони не мають жодних шансів. Але якщо зірки запалюються, то це комусь потрібно. Тобто хтось все таки був готовий викласти по півмільйона гривень за участь цих претендентів у змаганні, значить, це певний якийсь сенс має. Я думаю, що вони , можливо, розкажуть нам більше про свої шанси і перспективи.

Зиновій Фрис

Звичайно, пане Рябчук. Дякую вам.

І наступне моє запитання до пана Збітнєва, який з нами телефоном. Пане Збітнєв, ви у своїй передвиборній програмі пишете, “українська національна ідея - це мій дім, де панує добробут, здоров’я, дитячий сміх і любов”.

Скажіть будь ласка, чи не замало цього для української національної ідеї?

Юрій Збітнєв

Я думаю, що кожна нація має свою національну ідею, кожна нація має своїх лідерів і навіть має своє бачення розвитку. На жаль , в нації існують і певні політики, які мають своїх політологів, які звичайно говорять про зірки і роблять на інших зірках себе більш яскравими. Я думаю, що українська національна ідея, це не міф, - це реальність, це бажання кожного українця мати спокій, стабільність і поступальний розвиток держави.

Зиновій Фрис

Пане Рябчук, ви чули моє запитання про українську національну ідею, як її бачить кандидат у президенти Юрій Збітнєв. Скажіть будь ласка, як ви розцінюєте саме це бачення, розуміння Збітнєва про українську національну ідею?

Микола Рябчук

Це гарне поетичне розуміння. Річ у тім, що в політології, як і в науці, поняття національної ідеї взагалі не існує. Це гарна метафора, яка іноді вживається навіть політологами і політиками, але в принципі, це поетичний образ, який може означати дуже багато і дуже не конкретно.

В кожному разі ми чуємо і про спокій і про стабільність і про злагоду ось уже 13 років. Але все це я би назвав іншими словами. Скажімо, стабільність - це є насправді стагнація, злагода - насправді це є поліцейський режим і таке інше. Тобто, можна різні речі називати різними термінами. Пан Збітнєв воліє вживати гарні терміни, але його так би мовити політична позиція, вона вказує, принаймні для мене, що він є прихильником так званої цієї спадкоємності влади, тобто збереження всього того, що ми маємо. Ну а що ми маємо, я думаю, що наші слухачі добре знають.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв, якими ви бачите свої шанси, реальні шанси на майбутніх президентських виборах?

Юрій Збітнєв

Я думаю, що це буде мінімально 7%. Це перше. А друге , я хотів би відповісти шановному пану політологу, що формування національної ідеї, формування стабільності і злагоди в державі, воно насамперед передбачає повернення поваги до влади, саме повернення, тому з його певними реляціями і певними установками щодо стагнації і збереження старого режиму, я повністю згоден, що на сьогоднішній день саме таку національну ідею має Україна.

І якщо ми намагаємося повернути повагу до влади, адже все рівно на зміну старому режиму , старому керівництву держави, так чи інакше прийде нове, то ми повинні дати віру і надію людям. І що більше ЗМІ будуть говорити українцю, що він нещасний, що в нього все не так, що тут стагнація, що не має ніякої перспективи, то звичайно українець ніколи в це й не повірить.

Звичайно, питання національної ідеї – це певна міфологема. Але ця міфологема дає можливість повернути людям віру у майбутнє України і у можливість об’єднати націю заради великого шляху великої держави. Я би дуже хотів , щоби ваша радіостанція сприяла цьому, я б хотів , щоб ви знаходили для кожного українця добре слово, слово, яке дає йому надію, а не слово, яке знову заганяє українця у безвихідь.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв, розумієте, ми запрошуємо до студії на свої передачі різних людей, з різними поглядами, з різними думками, і це їхнє право говорити те, що вони вважають за потрібне.

Пане Козак, я пам’ятаю, що ви в київській студії. Я звичайно про вас не забув і перш , ніж я адресую своє перше запитання до вас, давайте послухаємо коротку розмову з вами, яку провела наша кореспондентка Марина Пирожук приблизно тиждень тому.

Роман Козак

Українські націоналісти на сьогодні представлені єдиним кандидатом на пост президента України - це Роман Миколайович Козак, голова партії ОУН.

Марина Пирожук

На чию підтримку ви розраховуєте?

Роман Козак

Розраховую на підтримку українського народу. Ми переконані, що за Романа Козака проголосує народ України. В першу чергу праві, в першу чергу національно віддані люди, державники, патріоти України.

Марина Пирожук

Але ж ви маєте невисокий рейтинг згідно з соціологічними даними?

Роман Козак

Хто може мати більший рейтинг, ніж людина, яка займається двадцять років політикою, людина, яка реєструвала перший осередок “Просвіти”, перший осередок РУХу, людина, яка є вже чотири роки головою партії Всеукраїнського органу партії ОУН, людина, яка в 92 –му році заступником голови РУХу була.

Марина Пирожук

Пане Козак, про кого йде мова, це ви про себе кажете?

Роман Козак

Хто може мати ще більший, вищий рейтинг, які ще люди...?

Зиновій Фрис

Отже, пане Козак, ви вважаєте, що більшого рейтингу ніж ви, ніхто не може мати? Але я сьогодні розмовляв з деякими представниками національних рухів в Україні і мені казали, що ви не справжній націоналіст, що від вас відмежувалися всі націоналісти, зокрема, КУН, ОУН Миколи Плав’юка, ОУН Андрія Гайдамахи, а ви себе називаєте єдиним представником від національно-демократичних сил. Як це все розуміти, пане Козак?

Роман Козак

Дякую! Розумійте слідуючим способом. Організація українських націоналістів була легалізована на початку 90-тих років дійсними патріотами України в рідному краї в Україні. Це ті патріоти, які Іван Кандиба з Лук’яненком, що відбули по 27-29 років ув’язнення, Богдан Когут, який був зі зброєю в “краївці” взятий і кару смерті витерпів і інші повстанці -оунівці, які були свято переконані, що ні абревіатуру ОУН, ні ідею ОУН, ні її політичний здвиг, ніхто не замінить, ні КУН, ні товариство громадське прихильників Андрія Мельника чи Ольжича, ні Центр Відродження ім. Степана Бандери.

Ми бачимо, хто приїхав із закордону і з якою місією у нас відроджувати національну ідею ім. Степана Бандери й нам, які тут із молоком матері впитали це, які виборювали незалежність з 85-89 роки, розбудовуючи осередки по Сході, по Півдні всюди і відроджуючи Україну. І вони приїхали сюди, розтринькуючи гроші, викупляючи собі квартири і судячись потім у родинах своїх.

А ми з 91-го року провели установчу легалізаційну конференцію “Великий збір”, зареєстрували політичну організацію у Міністерстві юстиції, поновили всі символи ОУН , червоно-чорне знамено, який символізує кров українських патріотів пролито за українську землю. Символ революційного ОУН, символіку, марш зродились ми великої години, видаємо сьогодні газету “Нескорена нація”, видаємо газету “Сурма”, яка зареєстрована 27-го року Євгеном Коновальцем, газету “Вісник” ОУН, який видавався Дмитром Донцовим. Дякую.

Зиновій Фрис

Пане Козак, це все дуже, звичайно добре, що ви розповідаєте, але все ж таки хотілося ближче до президентських виборів. Це те, чим ви займаєтесь, те, що ви робите... Йдеться про те, що про вас дуже мало знає людей. І як ви сподіваєтеся, аби ті люди за вас проголосували?

До речі, ось пан Збітнєв сказав, що він розраховує на 7 відсотків голосів виборців. На що ви розраховуєте, наскільки відсотків?

Роман Козак

В одних із зверненнях своїх я підкреслював, що люди перед виборами, особливо в своєму патріотизмі проявляються і претендують на високий рейтинг.

Ми - та організація, яка працює з дня в день, з року в рік, розбудувавши свої структури по всій Україні, в кожному районі.

Ми доб’ємося того: на кінець президентської виборчої кампанії на Сході, на Півдні ми в кожному селі будемо мати трійку-п’ятірку.

Я розраховую на мінімальних 10% голосів виборців, голосів народу України.

Я займаюся виключно з 1998-го року політичною роботою. Я об’їздив всі райони, області Сходу, Півдня. Люди на низах мене достатньо знають.

А те, що Ківалов є правим, що ми поширюємо і заяви, і я презентую книгу З.Красівського “Владімірскій централ” у Івано-Франківську вчора, і канали були, і ніхто не висвітлив, і заяви були розповсюджені, і ніхто не підкреслив...

Спомини З.Красівського з тюрем, на основі яких було поставлено у Львові, театралізовано, в театрі Заньковецького “Український буржуазний націоналіст”. Цього не показують.

Зиновій Фрис

У нас є слухач зі Львова.

Слухач

Я попрошу, щоб Козак мені відповів, коли він з’явився в ОУН? Бо я член ОУН, відсидів в таборах, я бандерівець, і вважаю, що Козак є самозванцем. Він не бачив ні УПА, ні організації ніякої, а з’явився десь так собі. То нехай він мені скаже, хто його назначив керівником ОУН? Чому він відповідає за всю ОУН?

Зиновій Фрис

Дякую, слухачу. Отже, Вам запитання, пане Козак.

Роман Козак

Просіть слухачів представлятися.

Зиновій Фрис

Добре.

Роман Козак

У нас дійсно при ОУНі діє рада старійшин. Особи, які дійсно були членами ОУН у повстанський час, і які сьогодні діють.

Обирав мене великий збір ОУН у 2001-му році, повноваження мої підтверджували у 2004-му році на великому зборі, у якому я був висунений кандидатом на посаду Президента України.

Я представляю політичну ОУН, яка офіційно зареєстрована, діє, і в якій є члени УНА, УПА, ОУН, і яка налічує сьогодні 20 тисяч осіб.

Зиновій Фрис

Пане Козак, Ви сподіваєтеся, що Ви зберете потрібних 500 тисяч на Вашу підтримку?

Роман Козак

Сумнівів у тому немає. Всі члени організації по всіх областях, по всіх районах збирають підписи. Кампанія йде успішно, значна частина виборковки є, допускаються помилки, але в тому, що 500 тисяч підписів буде зібрано, я не сумніваюся.

Зиновій Фрис

Ми маємо слухача зі Знаменки Олександра.

Слухач

Добрий вечір!

В мене коротесеньке запитання до пана Козака. Я хотів би, щоб пан Козак висловив своє особисте ставлення до О.Мороза в зв’язку з тим, що О.Мороз добивається прийняття конституційної реформи, тому що, на мою думку, О.Мороз просто намагається законсервувати (слово незрозуміле) клановий режим. Чи згоден пан Козак з моєю думкою?

Зиновій Фрис

Дякую.

Будь ласка, коротко, пане Козак.

Роман Козак

О.Мороз, як і П.Симоненко, є вірні ленінці. Вони роблять все на шкоду українському народу. Дякую

Зиновій Фрис

Пане Рябчук, Ви на початку сказали, що у цих двох кандидатів, наших гостей, практично немає ніяких шансів. Збітнєв каже, що він сподівається на 7%, а пан Козак на 10%.

Скажіть, кому, на Вашу думку, потрібні кандидати в президенти, які, на Вашу думку й думку інших політологів, практично не мають ніяких шансів. Кому це потрібно: владі це потрібно, кандидатам з метою самореклами? Яка Ваша відповідь на такі питання, пане Рябчук?

Микола Рябчук

Може, я наївна людина, але мені здається, що кожен кандидат, який йде на вибори, має намір перемогти. Якщо кандидат йде на вибори і з самого початку вважає своїм здобутком 7% чи 10% (хоча, я вважаю і ці сподівання завищені), то вже в цьому є певна несерйозність.

Я можу лише гіпотетично говорити про те, чому саме ці кандидати йдуть на вибори, тому що я дійсно не знаю їхніх справжніх мотивів, але коло цих мотивів загалом окреслюється фахівцями досить вузько.

Це може бути самореклама, це може бути праця на майбутні успіхи своїх партій, що малоймовірно в даному випадку.

Я думаю, що тут швидше за все йдеться про так званих технологічних кандидатів, які мають можливість вести пропаганду на користь певних політичних сил, а головне, проти політичних сил, які треба, скажімо так, “мочити”.

Може бути також цілком ймовірна версія, що ці кандидати також потрібні для того, щоб домінувати своїх представників у виборчій комісії, що є також дуже важливо.

Тобто, є цілий ряд мотивів, які можна розглядати, аналізувати, але все це лише гіпотези. Реальністю є те, що ми маємо цілий ряд технічних кандидатів, які не мають шансів, і які, зрештою, визнають, що вони шансів на перемогу в президентських виборах не мають.

7% або 10% - це...

Роман Козак

В першому турі.

Микола Рябчук

Навіть і в першому турі і 7%, і 10% - це ніщо.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв?

Юрій Збітнєв

Я дякую, що на кінець сама демократична програма дала мені слово.

Пане політолог, я вважаю, що висловлюючи свою думку, не варто обирати парламентський сленг, типу слова “мочити”, бо це ж не політологічний термін.

З іншого боку, я з Вами повністю згоден, що і 7%, і 10% - це не є показник виборчої кампанії.

Якщо говорити про цей бренд, який сьогодні з вдалої руки розкручується, про технологічних кандидатів, то я вважаю, що лідери сьогоднішньої гонки: і пан Янукович, і пан Ющенко теж є технологічні кандидати. При чому, якщо один є технічним кандидатом від донецького, то другий є технологічним кандидатом від відомих політичних кіл неукраїнського походження.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв, а може Януковича і Ющенка вартувало б назвати “високотехнологічними”, оскільки в них...?

Юрій Збітнєв

Я думаю, що рейтинги цих кандидатів співпадають з кількістю фінансів, які будуть вкладені в кампанію. Я думаю, що рейтинги цих кандидатів не набагато вищі, ніж в пана Козака.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв, Ви сказали про фінанси. Ви вірите в те, що С.Тигіпко заявляє, що Янукович потратить 10 мільйонів гривень на всю передвиборчу кампанію. Ви вірите в таку цифру?

Юрій Збітнєв

Я не вірю ні в те, що пан Янукович витратить 10 мільйонів, і я не вірю в те, що пан Ющенко для того, щоб вкласти внесок у виборчий фонд, заклав свою квартиру. Це для мене є набагато дивнішим, що виборча кампанія починається з таких дефініцій.

На мою думку, на сьогодні дуже важливо для демократичної України, для демократичної преси мати можливість бачити різні погляди, різні політичні течії, різні умови, за яких могла б Україна розвиватися.

Якщо ваша програма дійсно називається “Свобода”, то ця свобода повинна бути присутня в Україні.

Я зараз з вами балакаю з Івано-Франківська, і я спостерігаю чудовий прояв демократії, коли мої плакати з одного боку знімає адміністрація, а з іншого боку представники нової України.

Свого часу, будучи в Європі, приймаючи участь у багатьох виборчих кампаніях, я бачив, що плакати претендентів і конкурентів висіли поряд.

В Україні на сьогоднішній день здійснюється, з одного боку, режим провладний, з іншого боку, йде інший режим, який називає себе демократичним.

Але я сьогодні в цьому демократичному режимі не бачу жодного корифею національно-демократичного руху. Тому я сьогодні пропоную і пропагую ідеологію солідаризму, це ідеологія, яка повинна все-таки відродити питання, які стосуються української нації.

Я сьогодні не бачу жодного кандидата, який захищав би інтереси українця. Саме тому мене задовольнить і 7%, і 2%, і 3%, але це дасть мені можливість сьогодні протягом двох місяців говорити правду, тому що правда набагато жорстокіша, ніж те, що сьогодні допускають ЗМІ.

З одного боку, йде блокада провладних ЗМІ, з іншого боку, йде блокада тих ЗМІ, які підтримують іншого опозиційного кандидата. Я вважаю, що ні один, ні другий випадок сьогодні не є демократичним. Тому, коли ми говоримо про свободу і демократію, то насамперед цю свободу повинна зрозуміти преса, а потім вже політики.

Зиновій Фрис

Пане Збітнєв, ми говорили з паном Рябчуком про мотиви. Так що, говорити правду – це той головний мотив Вашої участі в президентських виборах?

Юрій Збітнєв

Так, тому що ми сьогодні не маємо ні провладної правди, ні опозиційної правди. Ви подивіться, навіть пана Тягнибок сьогодні вигнали з “НУ”. А хіба він говорив щось не так? Він говорив про історію.

Я дуже уважно вивчив його промову і побачив, що і як говорила ця людина. Для мене це сьогодні є лакмусовим папірцем.

Якщо пан Тягнибок повернеться в Україну, повернеться генералом Ющенка, я буду вірити, що Ющенко може і буде демократичним кандидатом і демократичним президентом, і сам з задоволенням його підтримаю на виборах.

Але те, що відбувається сьогодні, коли в оточенні немає нікого, немає корифеїв національно-демократичного руху, які проголошували незалежність, які боролися за незалежність, вони сьогодні всі відкинуті в сторону, і кого ми сьогодні маємо? Ми маємо Рому Безсмертного, ми маємо Пєтю Порошенка, ми маємо Євгена Червоненка, ми маємо Жванцю. І я розумію, що це найближче оточення.

При всій моїй повазі до Віктора Андрійовича я би хотів, щоб сьогодні всі демократичні сили сказали, щоб Віктор Андрійович створив одну потужну партію, зайняв правий політичний спектр, і йому тоді повірять, що він буде лідером нації. А сьогодні мене, як українця, як представника українського народу, сьогодні жодна політична партія не захищає, тому я сьогодні захищаю самого себе.

Я не приймаю ні як провладного кандидата, ні опозиційного.

Зиновій Фрис

Але ви залишаєтесь сим патиком СДПУ(о) так?

Юрій Збітнєв

На сьогоднішній день Збітнєв є головою всеукраїнської партії “Нова сила”, яка запропонувала нову ідеологію – солідаризм.

Зиновій Фрис

Дякую, і ми маємо слухача зі Львова, Петро Тихий, будь-ласка, пане Тихий?

Слухач

Чи можна пану Козаку задати питання? Зрозуміло, пане Козак, що 500 тисяч гривень за Вас заклали Медведчук і Янукович. А цікаво, скільки вони обіцяють заплатити Вам за те, що Ви кандидат від провокаторів зареєстровані?

Зиновій Фрис

Пане Козак?

Роман Козак

Дякую, таким чином, друзі, я звертав увагу навіть і журналістам, що і у радянський час стільки провокативного і фальшивого на ОУН не лилося, скільки сьогодні ллється окремими особами.

Це є неприпустиме, тому що структурована політична організація ОУН самодостатньо має право висунути свого кандидата, внести за нього заставу.

І Роман Козак, який ґрунтовно працював на відродження української держави, на розбудову структур просвіти руху ОУНу має можливість сам за себе внести заставу і має можливість на рівні змагатися з кандидатами, які не мають партії, які не змогли в своєму житті нічого зробити, які не заслуговують сьогодні уваги виборців. Дякую.

Зиновій Фрис

Пане Козак, дякую, ми маємо телефонний дзвінок з Канади від Тараса Кужо, будь-ласка, пане Кужо, Ваше запитання гостям?

Слухач

Це питання до пана Козака. Я хотів би запитати, це мені дуже цікаво почути дискусію навколо питання націоналізм, бо я народився в Великобританії взагалі, там найбільш націоналістичне середовище в діаспорі.

Роман Козак

Я теж бував у Великій Британії

Слухач

Мені здається, що в Україні такий дрібний рід, що 4 націоналістичних структури фінансовані, як провладні структури: це ОУН, “Рух за єдність”, “Братство” і УНА Коваленко. І один з показників є те, що колишній голова ОУН України Андрій Чорновіл є членом фракції Справедливості Львівської обласної ради.

А ми знаємо, що фракція “Справедливість” – це є фракція СДПУ(о), чи не об’єднує вас зі Збітнєвим те, що ви обидва є симпатиками СДПУ(о).

Зиновій Фрис

Пане Козак, ось таке запитання.

Роман Козак

Дякую. Я вже підкреслював, і у своїх виданнях ми акцентували не раз увагу про те, що ми є прихильниками чітко національної ідеї, і, скажімо, ті кошти, які передають з-за кордону на інші націоналістичні організації, які тут тринькаються, і не надають допомоги народу Україні, ні робочих місць не створюється. Тільки фальшуються, обманюються і між собою суперечки ведуться. Мельниківці, Бандерівці, Двійкарі та інші.

Ми – члени організації українських націоналістів свято сповідуємо національну ідею, розбудували структуру, маємо раду підприємців-українців при ОУНі, і собі даємо раду без різних подачок. І з діаспори, знаєте, все-таки жлобство проявлялося і на сьогодні є, і, в тому числі, від влади.

Зиновій Фрис

Пане Козак, Вам було чітке запитання...

Слухач

Ваші люди є у вашій фракції СДПУ(о)?

Роман Козак

Ні, Андрій Чорновіл ніколи членом Організації ОУН не був, не є на сьогоднішній день. І після тих кроків, які він зробив по відношенню до ОУНу, я думаю, що і совість йому не дозволить, і члени його в організацію не приймуть. Він не є членом нашої організації. Дякую. Ніколи не був головою.

Зиновій Фрис

Дякую пане Козак, і пане Кужо з Канади за запитання. І запитання до пана Рябчука. Ви вже довгий час слухаєте цю дискусію між представниками партії націоналістів, яку очолює пан Козак, і слухачами, які кажуть, що це випадкова якась організація, це не справжня. Як би Ви могли цю суперечку, пане Рябчук прокоментувати, як незалежний політолог?



Микола Рябчук

Ви знаєте, для мене є дуже повчальною історія з рухами, які існували в Україні. Спочатку рух розкололи не без допомоги провладних сил. Потім виявилося, що ці обидва рухи все одно залишаються недостатньо маніпульованими, було створено ще третій рух.

Мені ця модуль нагадує модуль клонування різних ОУН в Україні, поза Україною і так далі.

Власне, це одна з тих організацій, яка з’являється тільки перед виборами, і, очевидно, для виборів. Поза виборами ми ніколи нічого про цю організацію не чуємо. І це є дуже показово.

Ви, напевне, звернули увагу, що пан Козак так і не відповів на запитання, як він ставиться до конституційної, так званої, реформи. Він затаврував Мороза, затаврував Симоненка, але відповіді на головне питання слухача, що ж він сам думає про цю так звану реформу, він не дав. Він затаврував щойно Чорновола, але не згадав, наприклад, про Корчинського.

От у мене є такі два питання:

як Ви ставитеся до Корчинського? Ви його вважаєте теж справжнім націоналістом? Чи це теж якийсь ренеґат від націоналізму? І як Ви ставитеся до конституційної реформи? З Морозом все ясно, а з Вами?

Роман Козак

Дякую, зрозуміло. З Вами також ясно, я Вас розумію, і хочу сказати на рахунок Дмитра Корчинського. В той час, коли зароджувалося УНА УНСО, ми попереджували, що потрібно формуватися в організацію ОУН.

І сьогодні все, що роблять інші структури, які прагнуть декларувати ідеологію українського націоналізму, консервативну ідеологію, націоналістичну ідеологію, яка є у світі визнана, і Ви, як політолог, повинні були підкреслити, що є у світі 4 ідеології: комуністична, ліберальна, соціал-демократична, і є націоналістична.

І єдиний представник націоналістичної твердої ідеології партії ОУН є Роман Козак. І послідовники його, тобто наших ідей, то є і громадський благодійний фонд центр відродження...

Зиновій Фрис

Пане Козак, Ви відповіли, дякую. Є ще слухач, який має запитання до пана Збітнєва. Слухаємо Вас, пане Олександре.

Слухач

Добрий вечір, Олександр із Києва. Запитання до пана Збітнєва: пане Збітнєв, я щодо Вашої національної ідеї. Ну Ви так дуже коротко про національну ідею і примітивно сказали.

Запитання таке: перетинаючи кордон України, зустрічаєш російськомовне оточення, попадаєш в універмаг, магазин, тролейбус, на вокзал - скрізь російськомовне населення. Це панування російської мови – воно теж у вашій національній ідеї?



Зиновій Фрис

Зрозуміли, пане Збітнєв, будь-ласка.

Юрій Збітнєв

Ви знаєте, я розцінюю мову не тільки, як культурний фактор, а як фактор національної безпеки. Звичайно, це тривалий процес, і хід Україні важко перевтілити.

І ми сьогодні, зовсім не важливо, яку політичну течію представляємо, ми повинні боротися за те, щоб кожен українець насамперед повинен володіти українською мовою, і володіти мовою потенційних наших економічних чи геополітичних сусідів: мовою англійською, французькою, російською, звичайно.

Я повністю Вас підтримую. І питання національної ідеї повинно бути простим, але поряд з тим програма нової сили передбачає корінний революційний шлях розвитку України, яка повинна все-таки дати свій витік глобалізованому суспільству.

І, повертаючись до нашого політолога, я з повагою дуже до нього ставлюсь, оскільки питання клонування політичних партій в українському суспільстві – це надзвичайно велика проблема. Я повністю з ним згоден, що проект політичної партії “Братство” – це всього лиш проект, який не надає поваги до проведення виборчої кампанії. Ми інколи бачимо просто епатаж і браваду.

Пан Корчинський досить розумний чоловік, коли веде телевізійні передачі, але він робить невеликий, чи скажемо, великий гротеск президентської кампанії, тим самим сіючи недовіру і неповагу людей, які кандидують в президенти.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Збітнєв, дякую. Пане Рябчук, спробуйте підсумувати те, про що ми сьогодні говорили, будь-ласка.

Микола Рябчук

Ну я все-таки скористаюсь одною секундою, щоб вибачитися за мочіння, як тут назвав добродій Юрій. Хоч хочу сказати, що саме Корчинський займається цим мочінням. Я б не сказав, що він розумний чоловік, коли веде телевізійні передачі. Тому що оце якраз і є класичний зразок мочіння.

А на загал, підсумовуючи те, що ми тут сьогодні почули, я би сказав, що обидва кандидати виконують досить добре ту роль, на яку вони призначені. Від пана Козака ми, по суті, не почули відповіді, конкретної відповіді на жодне із сформульованих тут запитань...

Зиновій Фрис

Пане Рябчук, вибачте, але немає більше часу...

Микола Рябчук

Дякую.

Зиновій Фрис

Сьогодні нашими гостями були кандидати в президенти України Юрій Збітнєв та Роман Козак, а також незалежний політолог - Микола Рябчук. Передачу вів Зиновій Фрис.

Хай Щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG