Доступність посилання

ТОП новини

Керівники „Волі-Кабель” знову за ґратами.


Володимир Бойко

Київ, 20 серпня 2004 - 18 серпня вдруге був затриманий і доставлений в ізолятор тимчасового тримання директор найбільшого київського оператора телемереж – компанії „Воля-Кабель” Сергій Бойко. Разом з ним в ІТТ на Подолі утримується головний бухгалтер цього підприємства Леся Киселевська. На цей раз причиною затримання стала порушена податковою міліцією справа про ухилення керівників „Волі-Кабель” від сплати податків.

Уже кілька місяців продовжується переслідування прокуратурою керівництва найбільшого київського оператора телемереж – закритого акціонерного товариства „Воля-Кабель”. Спочатку прокуратура звинуватила це підприємство в безліцензійній діяльності та звернулася до господарського суду з позовом в інтересах держави про стягування з „Волі-Кабель” майже 10 мільйонів гривень, отриманих начебто незаконним шляхом. Паралельно з тих самих підстав була порушена кримінальна справа, а директор „Волі-Кабель” Сергій Бойко та його заступник Валерій Салямов взяті під варту. Одначе суд позов прокуратури відхилив, визнавши, що діяльність компанії була цілком законною. 18 серпня 2004 року це рішення, підтверджене Апеляційним господарським судом м. Києва, набуло законної сили. Тоді за кілька годин була порушена нова кримінальна справа, а Сергій Бойко затриманий повторно. На цей раз за начебто несплату податків. Разом з директором в ізоляторі тимчасового тримання опинилася й головний бухгалтер цього підприємства Леся Киселевська.

Але самі працівники „Волі-Кабель” вважають, що справжні причини затримання полягають в тому, що компанія відмовляється співпрацювати з бізнесменами з оточення Генерального прокурора України. 16 серпня прокурор Дніпровського району м. Києва Сергій Ленський викликав керівництво компанії і зажадав, щоб „Воля-Кабель” включила до соціального пакету кабельного телебачення трансляцію програм донецької телекомпанії „Київська Русь”. Як неодноразово повідомлялося в засобах масової інформації, фактичним власником цієї телекомпанії є Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв. Але попри письмовий припис прокуратури, Сергій Бойко відмовився задовольняти вимогу правоохоронців, направивши 17 серпня відповідного листа пану Ленському. Наступного дня на Бойка знову були вдягнуті наручники. Тепер йому інкримінується несплата податків, яка начебто полягала в тому, що компанія колись продала частину свого устаткування за ціною, яка правоохоронцям здається занадто низькою.

Коментуючи протистояння між прокуратурою та компанією „Воля-Кабель”, заступник директора цього товариства Валерій Салямов сказав(переклад):

„З нашої точки зору , це спроба бізнестероризму, а тактика дій тотожна тому, що роблять терористи. Тобто, захоплення заручників, висування умов для звільнення, ну, а далі - як вийде. Керівники були арештовані. Очевидно, організатори цієї акції сподівалися, що наш бізнес почне розвалюватися. Але цього не трапилося. Ми як працювали, так і працюємо, команда абсолютно не деморалізована, навіть навпаки – колектив згуртувався. Всі наші працівники розглядають те, що трапилося, як нашу спільну біду. Платежі від абонентів як надходили, так і надходять. Тобто, не трапилося того, чого ініціатори цієї справи очікували”.

Також звертає на себе увагу й те, що затримання сталося буквально за кілька годин після того, як повністю розсипалося попереднє обвинувачення, висунуте прокуратурою керівництву „Волі-Кабель” – тобто, робота без відповідної ліцензії.

Як повідомили адвокати затриманих, дії слідчого зараз оскаржено до суду. Також оскаржена й постанова про порушення кримінальної справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG