Доступність посилання

ТОП новини

Американські сенатори вважають, що кандидати у президенти України не мають рівного доступу до ЗМІ.


Володимир Притула

Симферополь, 20 серпня 2004 - Американські сенатори, які відвідали з триденним ознайомчим візитом Україну, не побачили рівного і збалансованого висвітлення засобами масової інформації кампанії усіх кандидатів на посаду президента. Про це вони заявили журналістам під час перебування у Криму. Тут вони зустрілися із Президентом України Леонідом Кучмою і кандидатом у президенти Віктором Ющенком.

Голова Комітету Сенату США Джон Мак-Кейн, який очолює групу американських сенаторів, котра вивчала перебіг передвиборчої кампанії в Україні, переконаний, що українська влада має докласти зусиль для того, щоб президентські вибори в Україні пройшли чесно і відкрито. Про це він заявив учора ввечері в Ялті після зустрічей з Президентом України Леонідом Кучмою і кандидатом у президенти Віктором Ющенком. На підсумковій прес-конференції у Симферополі 20 серпня Джон Мак-Кейн був дипломатичним, але заявив, що у випадку ігнорування демократичних принципів проведення передвиборчої кампанії і власне виборів, Україну чекатимуть значні проблеми у зовнішньополітичній сфері.

Його колега, сенатор Джон Сунуну конкретизував:

„На зустрічах із урядовцями, із опозицією, із Президентом Кучмою ми, думаю, дуже чітко висловилися з приводу того, що проведення вільних виборів відіб’ється на рівні довіри як до українських керівників, так і до країни в цілому. І просування України вперед серйозно залежатиме від сприйняття світом України як країни із чесним суспільством і чесною політикою. Це матиме значення для доступу України до Світової організації торгівлі, Європейського Союзу, НАТО, Міжнародного валютного фонду, Світового банку. Тому що всі ці організації дивляться на такі фактори, як демократія, політична свобода, економічна лібералізація – як на ключові ознаки того, що країна відповідає міжнародним стандартам" .

Однією з ключових ознак демократії і вільного волевиявлення член делегації Ліндсі Грем назвав свободу слова та існування умов для розвитку вільних мас-медіа. А з цим в Україні, за словами американського політика, в Україні є серйозні проблеми. Зокрема, він повідомив, що поставив Президенту України питання про повернення в широкий радіо ефір України радіо „Свобода”.

Ліндсі Грем: „Я хотів би висловити сподівання, що радіо „Свобода” дістане ширші можливості і права поширювати свій сигнал у період передвиборчої кампанії. Я занепокоєний тому, що ситуація з радіо „Свобода” – це тільки один приклад тих порушень і тих проблем, які виникають у медіа з наближенням виборів. Я занепокоєний тим, що інші приклади таких порушень є навіть більш серйозними ніж з радіо „Свобода”, тому що мають місце просто залякування. Існують також сплановані зусилля з відмови кандидатам у рівному доступі до ЗМІ” .

Він також висловив глибоку стурбованість підпалом приміщення газети „Поступ” , що сталося у четвер у Львові. За його словами, саме такі дії можуть призвести до того, що вибори в Україні можуть бути визнані світовим співтовариством недемократичними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG