Доступність посилання

ТОП новини

Арешт українського літака в Бельгії може бути не останнім.


Сергій Кисельов

Київ, 20 серпня 2004 - У Брюсселі заарештували український "Руслан". Цей літак зафрахтувало НАТО, щоб перевезти до Афганістану устаткування для контингенту міжнародних сил сприяння безпеці в цій державі. Але неприємного інциденту не вдалося оминути і в столиці альянсу. Бельгія є однією з держав, яка визнала рішення шведського суду за позовом кіпрської компанії проти української держави. Це вже не перший подібний випадок з українським літаком за кордоном. А в Ізраїлі з тієї ж причини цього літа заблокували рахунки українського посольства.

Український транспортний літак АН-124 "Руслан" авіаційного науково-технічного комплексу імені Антонова приземлився у військовому аеропорту Брюсселя "Мелсбрек" 18 серпня. За наказом судових властей його заблокували й не дозволили летіти далі до Афганістану.

Підставою для арешту літака стало рішення арбітражного суду Стокгольма 2002 року за 40-мільйонним позовом кіпрської компанії “TMR Energy” до Фонду державного майна України. Ішлося про порушення ним зобов’язань щодо Лисичанського нафтопереробного заводу. Як повідомив речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський, українські дипломати ведуть переговори з бельгійськими колегами, щоб звільнити літак.

Якими є перспективи щодо цього? Ось як окреслив ситуацію фахівець із повітряного права, завідувач кафедри повітряного і технічного права Національного авіаційного університету Володимир Рижий:

"Це складна справа. Але я думаю, що її вирішувати потрібно в Україні. Зокрема з Фондом держмайна і з нашими іншими державними структурами. Через те, що Україна підписала відповідні міжнародні угоди стосовно рішень міжнародних арбітражних судів. І посилатися на те , як зараз посилаються юристи, які ведуть цю справу, що це незаконно, і майно держави, і таке інше – це вже похідні складові. А, по-перше, треба повернутися до наших міжнародних обов’язків".

На думку пана Рижого, щодо повернення цього "Руслана" в Україну, мабуть, буде менше проблем, аніж з тим літаком, який згідно з рішенням того ж таки стокгольмського арбітражного суду торік було затримано в Канаді. Юрист гадає, що в справу втрутяться структури НАТО, які зафрахтували літак. І його, вочевидь, віддадуть Україні. Щодо подальших проблем із затриманням українських авіалайнерів, то Володимир Рижий передбачає: інцидент у Бельгії може бути не останнім:

"Сполучені Штати, мабуть, Франція, іще деякі, зокрема Бельгія – вони визнали рішення цього стокгольмського суду по позовам кіпрської компанії. Тому я думаю, що це буде дуже важко. Складна ситуація: антонівська авіакомпанія вимушена буде облітати ці країни. Інакше будуть такі ситуації ще повторюватись".

Я поцікавився, а інші авіакомпанії можуть спокійно туди літати? Володимир Рижий:

"Це може стосуватися й іншого державного майна, яке за кордоном. В чому воно буде полягати – це вже інша справа. Можуть наші і морські лайнери зупиняти в морських портах, можуть й інші літаки державних компаній".

На запитання про те, скільки приблизно коштує літак "Руслан", адвокат Володимир Рижий відповів, що новий, залежно від модифікації та обладнання – від 50 до 160 мільйонів доларів. Щодо затриманого українського "Руслана," то, за підрахунками співрозмовника, він коштує не більше 20 мільйонів. Так що питання про те, скільки українських авіалайнерів ще буде затримано, щоб відшкодувати стокгольмський судовий позов, допоки залишається відкритим.

Радіо "Свобода" також зв''язалося з прес-службою НАТО, адже український літак, який заарештували в Бельгії, мав виконувати контракт на замовлення альянсу. Ось що сказав речник НАТО Роберт Пшель:

"Я хочу наголосити, що НАТО не є частиною цієї юридичної суперечки, але, тим не менше, ми дуже сподіваємося, що конфлікт скоро розв`яжуть".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG