Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про врожай та автомобільні аварії як чинники української політики.


Мар’яна Драч

Прага, 20 серпня 2004 року – Передвиборчу кампанію в Україні коментує британська преса. Діловий щоденник “Financial Times” зауважує, що цього року в Україні очікують добрий врожай зернових, що, на думку газети, дає надію кандидатові від влади на перемогу на президентських виборах у жовтні. А видання “Jane''s Intelligence Digest” помічає спроби усунути з передвиборчої кампанії опозиціонера Віктора Ющенка.

“Financial Times” звертає увагу на заяву українського прем`єра і кандидата в президенти Віктора Януковича. У четвер на Сорочинському ярмарку Янукович пообіцяв, що ціни на хліб в Україні будуть дешевшими, але не за рахунок селян. За даними уряду, цього року Україна вже зібрала 29 мільйонів тонн зерна, усього ж буде 35 мільйонів. Минулого року зібрали лише 20 мільйонів тонн збіжжя. Якщо Янукович хоче виграти вибори у жовтні, то він має переконати сільських виборців, що поліпшення становища - це заслуга не тільки гарної погоди, пише кореспондент “Financial Times”. Газета зауважує, що наразі Януковича найбільше підтримують на сході України, де виборці схвалюють його намагання будувати тісніші відносини з Росією.

Тим часом інше британське видання – “Jane''s Intelligence Digest” – у статті під заголовком "Брудні трюки" розповідає своїм читачам про скандали довкола ще одного кандидата у президенти України –Віктора Ющенка. Видання пише, що нинішня українська влада, як видається, дедалі більше у відчаї через неспроможність перешкодити перемозі Ющенка, який лідирує в опитуваннях громадської думки.

“Jane''s Intelligence Digest” переповідає, як минулого тижня “Камаз” кілька разів намагався скинути машину лідера "Нашої України" з дороги, а також історію зі стеженням за Ющенком в Криму. Українська міліція звинувачує прихильників Ющенка у побитті водія вантажівки, а кримський інцидент називає охороною кандидата у президенти.

Проте оточення Ющенка піддає сумніву офіційну версію. Хоча автоколона опозиції їхала віддаленим регіоном, міліція приїхала на місце події дуже швидко, це породжує підозру, що акцію було сплановано. Крім того, водій “Намазу”, який назвав себе звичайним колгоспником, напрочуд добре знав свої конституційні права. Коли його попросили показати документи, він відмовився це зробити, пославшись на маловідому статтю Конституції, пише британське видання. Смерть відомих осіб у "випадкових" автокатастрофах - не новина для України, продовжує “Jane''s Intelligence Digest”. В цьому контексті західні спостерігачі згадують смерть лідера Народного руху В"ячеслава Чорновола, керівника "Укрспецекспорту" Валерія Малєва, журналістів Юрія Чечика та Володимира Єфремова.

Якщо ж здійснять замах на Віктора Ющенка до виборів, чи за допомогою аварії, чи за інших обставин, то наслідки можуть бути катастрофічними. Україну можуть очікувати не лише масові протести, але й міжнародна ізоляція, за зразком Білорусі, попереджає “Jane''s Intelligence Unit”. Попри це, британські оглядачі вважають, що під час нинішньої передвиборчої кампанії в Україні нічого не можна виключати - аж до нових "аварій".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG