Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк напередодні з”їзду Республіканської партії.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 23 серпеня 2004 - Наступного тижня у Нью-Йорку збереться національний з’їзд Республіканськоі партії, щоб формально висунути кандидата у президенти Сполучених Штатів на наступний чотирирічний термін. До міста з’їжджаються сотні тисяч учасників різноманітних рухів протесту, як це повелося вже здавна за американською традицією. Як збалансувати демократичні традиції з необхідністю підтримувати громадський порядок і забезпечити нормальне функціонування усіх служб великого міста? Адміністрація Нью-Йорка вживає заходів, щоб забезпечити нормальну, мирну атмосферу в місті під час Республіканського з’їзду. Адже сотні тисяч активістівтів рухів протесту з’їжджаються з усіх кінців Америки з наміром провести свої демонстрації проти президента Буша, війни в Іраку, проти забруднення навколишнього середовища, проти економічного глобалізму, проти низьких заробітків, проти влади взагалі – одне слово, як казав безсмертний комік Граучо Маркс, “Whatever it is, I’m against it” – «Що б це не було, я –проти».

Відомо з досвіду інших подібних зібрань, що під час демонстрацій протесту можна очікувати розбитих вітрин, барикад на вулицях, сутичок з поліцією, палаючих автомобільних шин, масових арештів розбишак тощо. Отож, місто вживає запобіжних заходів, щоб не дозволити зірвати з’їзд республіканців, який має висунути Джорджа Буша кандидатом у президенти Сполучених Штатів.

З одного боку – залучають посилену поліцейську охорону, підрозділи Національної Гвардії, ФБР, Сікрет Сервіс. Але з другого боку – окрім батога правоохоронних служб, пропонують пряник спеціальних пільг для політичних активістів, за тієї умови, що вони обмежаться мирними виступами, уникаючи насильства. Отож, мирним протестантам роздаватимуть значки з написом “Ласкаво просимо, мирні політичні активісти”. З таким значком можна буде отримати істотну знижку в нью-йоркських готелях, музеях, ресторанах, бродвейських шоу.

Оголошуючи нову програму, мер Нью-Йорка Майкл Блумберг сказав: “Протестувати на голодний шлунок – невелика радість.Звичайно, може статися й таке, що значок отримає анархіст, якщо він заповість мирні наміри”.

Втім, вже нині почалися протести, що виходять за межі мирних. Поліція арештувала групу жінок з феміністської організації Code Pink, які намагалися розгорнути з вікна 9-го поверху готелю Шератон 15-метровий транспарант якраз напроти туристичного департаменту, де мер Блумберг оголошував нову ініціативу з пільгами.

“Якби ж то династія Романових додумалася до такого заходу, можливо, не дійшло б до перевороту 1917 року”, - іронізує “The New York Times”.
XS
SM
MD
LG