Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк закликає ОБСЄ подбати про кількість і якість своїх спостерігачів в Україні


Мар’яна Драч

Київ, 23 серпня 2004 року.

Мар''яна Драч

"ОБСЄ має збільшити кількість своїх спостерігачів на виборах в Україні”, - iз таким закликом виступив голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Нині він соратник кандидата у президенти Віктора Ющенка, а раніше був міністром закордонних справ України.

ОБСЄ збирається послати в Україну 650 спостерігачів, але, на думку Тарасюка, це надто мало для держави, найбільшої за територією у Європі. Пане Тарасюк, поясніть докладніше, чому Ви вважаєте, що Україні потрібно більше спостерігачів ОБСЄ, і якою це має бути цифра?

Борис Тарасюк

Давайте займемося такою найпростішою арифметикою. Населення і територія Грузії, умовно кажучи, приблизно в 10 разів менша, ніж територія України. Отже, якщо, скажімо, брати кількість спостерігачів до Грузії, що направила ОБСЄ, - 250, то для України ця цифра має бути щонайменше 2500.

Мар''яна Драч

А Ви не перебільшуєте впливу спостерігачів ОБСЄ? Ваш партнер на виборах у коаліції “Сила народу” Юлія Тимошенко розкритикувала ОБСЄ в інтерв`ю тижневику “Дзеркало тижня”у суботу.

Тимошенко сказала, що хоч як би це не було прикро чути ОБСЄ, але "їхня фрагментарна присутність, яка зводиться до відправки кількасот спостерігачів у державу, в якій існує 33 тисячі виборчих дільниць, абсолютно марна і нікому не потрібна" .

Тобто, навіть якщо ОБСЄ пошле 2500 спостерігачів, а в Україні 33 тисячі дільниць, то все одно не встигнуть за всім подивитися ці спостерігачі. Борис Тарасюк

Я у своїх попередніх виступах давав також оцінку діяльності місії міжнародних спостерігачів у попередніх виборах 1999-го, 2002-го років.

Фактично ці місії були невдалими, і вони всі зводились до того, що штампували результати офіційних проголошених виборів. У 2001-му році Європарламент у розгорнутій резолюції щодо ситуації в Україні дав нещиру оцінку виборам в Україні у 98-99-му роках ( які місії міжнародних спостерігачів координацією ОБСЄ визнали більш-менш демократичними). Отже, це є свідченням того, що місії ОБСЄ, в принципі, не виконують свої функції міжнародних спостерігачів.

Мар''яна Драч

Але чи Ви хочете, щоб було більше представників ОБСЄ?

Борис Тарасюк

Це має бути інша за кількістю і якістю місія.

Мар''яна Драч

От Тимошенко вважає, що для того, щоб якість була доброю, потрібно було послати в Україну представників діаспори, які добре знають українську мову. Тимошенко каже, що вона закликала ОБСЄ це зробити, але, на її думку, ОБСЄ дуже бюрократична організація і тому не прислухалася до цієї поради.

Що Ви думаєте про роль української діаспори, яка її роль в цих виборах?

Борис Тарасюк

Звичайно, ідеальним варіантом було б те, щоб як міжнародні спостерігачі в Україну прибули добре підготовлені фахівці з питань виборчого права, котрі б, в ідеалі, володіли українською мовою.

Звичайно, що це представники української діаспори, але, я наголошую, не громадяни України. Громадяни тих відповідних країн.

Мар''яна Драч

Зараз ми маємо ще певний час до виборів, як зараз ще можна вплинути на якість спостерігачів закордонних?

Борис Тарасюк

Дуже просто. Для цього треба, щоб кандидати спостерігачів володіли добре ситуацією в Україні в даному разі, щоб вони бодай володіли українською або російською мовами. Щоб вони пройшли навчання “виборчих технологій”, які застосовувалися в минулому і, однозначно, будуть застосовуватися на цих виборчих перегонах в Україні.

Для цього треба також, щоб була тісна координація між представниками місії ОБСЄ, і при тому, щоб така координація була між представниками місії ОБСЄ і українськими спостерігачами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG