Доступність посилання

ТОП новини

Українські «Руслани» - заручники непрозорої приватизації.


Марія Щур

Київ, 23 серпня 2004 – У вівторок 24 серпня в Брюсселі має відбутися судове слухання у справі українського літака «Руслан», що його було заарештовано минулої середи у Брюссельському аеропорту. Як нагадують експерти, борг, за який нині АНТК ім. Антонова як державне підприємство, відповідає своєю власністю, виник ще понад 10 років тому у тоді ще державної компанії «Лінос», і став державним в результаті непрозорої приватизації.

День Незалежності українські пілоти та члени екіпажу літака АН-124-100, що його заарештували в Бельгії, зустрінуть вже не на борту свого літака, а, ймовірно, в готелі. Як повідомили бельгійські засоби масової інформації, у суботу, після того, як вони три дні без їжі та води просиділи в літаку, восьмеро членів екіпажу українського літака все ж таки погодилися покинути його та чекати на рішення бельгійського суду в готельній кімнаті.

На думку деяких експертів, нинішня ситуація з арештами літаків є наслідком непрозорої приватизації компанії «Лінос», яку було продано російській компанії ТНК. Говорить директор міжнародного Інституту Приватизації Олександр Рябченко: «Ніхто не хотів купувати «Лінос». З іншого боку, існували підозри, що існує ситуація, коли «Лінос» ведуть таким чином, щоб звести його ціну на нуль, бо в нього був кредит перед німецьким банком. Десь у другій половині 90х років заборгованість по цьому кредиту складала 240 мільйонів євро. Держава сплачувала ці відсотки. Ситуація була дуже незрозуміла і абсолютно непрозора».

Як повідомили Радіо Свобода джерела, знайомі з приватизацією «Ліноса», компанія ТНК, в якій приватизацією «Ліноса» займався нинішній голова «ТНК-Україна» Олександр Городецький, і яка ледь не єдина за багато років висловлювала бажання придбати український нафтопереробний завод, виставила умови, що «Лінос» потрібно очистити від боргів. В Україні, як повідомляють, на найвищому рівні, з цією умовою погодились, борги взяла на себе держава. Але в процесі інвентаризації частина боргу, а це близько 40 мільйонів доларів, які належали кіпрській офшорній компаній «TMR Energy Ltd», якимось чином «зникла». Кіпрська компанія подала до суду, і 2002 року виграла судовий позов проти України.

Від цих боргів українська держава в особі Фонду Державного Майна не відмовляється, але й не повертає. Ось як в інтерв’ю «5 каналу» прокоментував позицію України голова Фонду Михайло Чечетов: «Борг висів на «Ліносі», а потім його повісили на державу, а в особі держави виступає Фонд Держмайна. Тривають переговори, дуже серйозні переговори з різними країнами, я ще не хочу це розголошувати, бо це не піде на користь справі. До виборів ми цей вузол розв’яжемо».

Рішення Стокгольмського Арбітражного суду визнано у семи країнах світу. Серед них у Канаді, де уже чекає на вирішення своєї долі один український літак, та в Ізраїлі, де цього літа протягом кількох тижнів було заморожено рахунки українського посольства.

Залишається нагадати, що даними джерел «Радіо Свобода» на час приватизації компанію «Лінос» очолював нинішній керівник НАК «Нафтогаз України» Юрій Бойко, і саме за його сприяння «Лінос» було продано російській компанії ТНК за суму близько 10 мільйонів доларів. І саме він вже на посаді першого заступника Міністра палива та енергетики України втішатиметься званням Героя України, яке йому присвоїв президент Леонід Кучма напередодні Дня Незалежності. Українські ж пілоти в цей день очікуватимуть на судове рішення в Бельгії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG