Доступність посилання

ТОП новини

Політична реформа знову піднімається з попелу.


Влада Саюк

Київ, 24 серпня 2004 - У своїй промові з нагоди тринадцятої річниці Дня незалежності Президент Леонід Кучма знову повернувся до своєї ідеї перетворення конституційного ладу України.

Україна вперше почула про те, що треба змінювати Конституцію у 1999 році. Щойно обраний на другий термін Леонід Кучма обіцяв, що вже зовсім скоро країна побачить іншого Президента. Тоді суть конституційної реформи полягала у збільшенні повноважень Президента та зменшенні можливостей Верховної Ради впливати на політичні процеси в країні. За чотири роки Кучма повністю змінив свої переконання. І тепер він головний натхненник політичної реформи. Але суть самої реформи кардинально змінилася. Тепер він хоче, щоб Президент мав лише представницькі функції. Призначати уряд, а, отже, і керувати країною буде Верховна Рада. Поки що ці зміни залишаються лише на папері. Далі першого голосування у Верховній Раді вони не просуваються.

Затвердження конституційної реформи проходить у два етапи. Спочатку половина депутатів повинна проголосувати за зміни, а потім дві третини мають за це віддати свої голоси. У квітні цього року під час повторного голосування для остаточного затвердження реформи парламентській більшості не вистачило кількох голосів. Тоді здавалося, конституційна реформа померла. Але вже за кілька місяців Леонід Кучма знову заговорив про зміни до Конституції. Напередодні літніх канікул парламентарі знову в першому читанні їх затвердили. Тепер справа за другим голосуванням. Вчорашня промова показала, що попри закінчення президентських повноважень ,Леонід Кучма від своєї ідеї конституційних перетворень відмовлятися не збирається.

Вчора ж лідер “Нашої України” Віктор Ющенко заявив, що парламентарів уже намагаються підкупити. За його словами, народним обранцям за їхню згоду проголосувати за зміни до Конституції пропонують від 3 до 5 мільйонів гривень. Прізвища тих, хто купує голоси і намагається ще до 31 жовтня передати повноваження Президента прем’єр-міністру, Ющенко не зазвав. Натомість він зауважив, що новим керівником уряду може стати Леонід Кучма або інший представник нинішньої влади. А такий варіант нічим не відрізняється від виборів “Кучма три”. Лідер блоку “Наша Україна” обіцяє, що незважаючи на те, хто стане новим Президентом України, опозиція готує свій варіант конституційної реформи. Його Верховній Раді буде представлено на початку наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG