Доступність посилання

ТОП новини

День незалежності України відзначили в Одесі.


Петро Каландирець

Урочистості біля пам’ятника Тарасові Шевченку
Одеса, 24 серпня 2004 року.

24 серпня, 13-у річницю незалежності України, в Одесі відзначали урочисто. Влада – біля пам’ятника Тарасові Шевченку, опозиція – біля пам”ятника Антону Головатому.

24-го серпня біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися представники міської та обласної влади, активісти Партії регіонів та інших, хто на виборах готовий підтримати кандидатуру Віктора Януковича.

Українські військовики теж вшанували Кобзаря
Після покладання квітів до ніг Кобзаря тут відбувся мітинг.

Міський голова Руслан Боделан вважає, що за останні 13 років Україна пройшла славетний шлях економічного і політичного розвитку.

Не забув він і про вибори Президента.

Руслан Боделан: „13-ий рік буде роком особливим. Це рік виборів Президента України, який, ми вважаємо, має стати стабілізуючим фактором об’єднуючих зусиль всіх націй і народностей, які мешкають у нашому місті. Перед кожним одеситом стоїть питання, якою буде Україна майбутнього? Я вважаю, що одесити зроблять правильний вибір у день голосування”.

Зі святом присутніх на мітингу вітав і голова Одеської обласної держадміністрації Сергій Гриневецький:

Адвокат Матвій Вознюк тримає гасло на користь Ющенка
„Зміцнення незалежності нашої держави безпосередньо пов”язане і з подальшою демократизацією суспільства, реалізацією регіональної політики, місцевого самоврядування, забезпечення прозорості діяльності влади, опанування інноваційного шляху розвитку економіки. Цього року нам знову доведеться скласти іспит на право називатися нацією, адже від виборів голови держави залежить майбутнє України. Маємо усвідомити: запорукою піднесення українського народу може бути лише збереження і зміцнення політичної, соціальної стабільності. Переконаний, що мешканцям нашого краю виваженість і життєвий досвід дозволять зробити свій вибір”.

Колишній політв’язень Ганна Михайленко нагадує про проблеми Українського Флоту
На мітингу, організованому владою, не було чути голосів тих, хто доклав чимало зусиль до боротьби за відновлення незалежності України, хоча вони були цього дня біля пам’ятника Кобзарю. Говорить один з активістів і засновників товариства „Південна громада” всеукраїнської „Просвіти” Микола Чумаченко:

„Українські націоналісти боролися не за незалежність, а за самостійність України. Я мрію побачити Україну самостійною. Сьогодні формальне свято. Люди виходять, і я вийшов, щоб підтримати українську громаду”.

Учасники мітингу опозиції в Одесі
Появу адвоката Матвія Вознюка біля пам’ятника Тарасу Шевченку досить боляче зустріли активісти провладних політичних партій. Його гнали від однієї колони до іншої. Причина була банальна : пан Вознюк тримав в руках агітаційне гасло кандидата на посаду Президента України, лідера блоку „Наша Україна” Віктора Ющенка.

Дісталося у цей день і Ганні Михайленко , яка відсиділа за прихильність до незалежної України у спецпсихлікарні не один рік, визнана політв’язнем і нині є почесним головою Одеської обласної організації Української консервативної республіканської партії.

Учасники мітингу опозиції в Одесі
Ганна Михайленко:

„Мені, на жаль, сьогодні дуже сумно, хоч і 13-та річниця незалежності України. Сумно тому, що розтягують Україну. Не лише грабують український народ, але починають грабувати і його території, виводять український флот із Севастополя. І мені сьогодні міліціонери, переодягнені у цивільне, викручували руки за гасло: „Москаль, на Севастополь зуби не скаль”. Незважаючи на все це, я вважаю, що Україна вистоїть. Ми будемо чинити опір будь- якому зрадництву. Особливо зрадництву вищого керівництва України”.

Квіти до пам’ятника Антону Головатому в Одесі
На мітингу опозиції в Одесі, біля пам’ятника Антону Головатому, говорили переважно про втрати для економіки України. За словами представника обласного штабу блоку „Наша Україна” Сергія Козицького, на провладну акцію біля пам’ятника Тарасові Шевченку учасників збирали за допомогою адмінресурсу. Присутніх на мітингу прихильників опозиції запевнили, що нині триває активна підготовка до виборів Президента, щоб під час голосування в Одесі не повторилися фальсифікації 1998-2002 років.

24-го серпня за зміцнення незалежності України молилися у храмах УПЦ КП та УАПЦ. З одеського обласного штабу блоку „Наша Україна” священики УПЦ КП запрошення для участі в урочистостях не отримали.
XS
SM
MD
LG